Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Κρίσιμες ώρες για τη ΔΕΗ, στα όρια της κατάρρευσης

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Προ ημερών σε στενό κύκλο υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΕΗ έφτασε ένα σοκαριστικό εσωτερικό email από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών. Το email αυτό κατέγραφε, σε αδρές γραμμές, τα οικονομικά προβλήματα της Επιχείρησης, όπως αυτά αποτυπώνονται στα μεγέθη του α' τριμήνου το οποίο ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί από πλευράς ΔΕΗ.

Πληροφορίες που ανεπισήμως επιβεβαιώνονται και από υψηλόβαθμους κύκλους της Επιχείρησης κάνουν λόγο για άκρως ανησυχητική εικόνα καθώς στην άτυπη αυτή εσωτερική ενημέρωση γνωστοποιείτο ότι οι ζημιές της ΔΕΗ για το πρώτο τέταρτο του έτους ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ και οδηγούν, εάν δεν υπάρξει αντιστροφή της πορείας, σε ακόμη χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με το 2018. Το λειτουργικό περιθώριο της Επιχείρησης είναι αρνητικό, ενώ η εταιρεία εμφανίζεται να έχει άμεση ανάγκη από ρευστότητα ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Πηγές της Διοίκησης δεν θέλησαν να επιβεβαιώσουν τα μεγέθη προτού γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από την Επιχείρηση. Παραδέχονται, ωστόσο, ότι υπήρξαν για τη ΔΕΗ έκτακτα έξοδα και απρόβλεπτες εξελίξεις που δεν επέτρεψαν στην Επιχείρηση να επιτύχει το turnaround στα ζημιογόνα μεγέθη του 2018, όπως είχε τονιστεί με διάφορες ευκαιρίες σε αρκετές δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Μ. Παναγιωτάκη.
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι η ΔΕΗ αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που κληρονομεί η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, κάτι που βεβαίως γνωρίζει πολύ καλά η Νέα Δημοκρατία, η οποία κατ᾽ επανάληψη έχει μιλήσει για ωρολογιακή βόμβα και συστημικό κίνδυνο.
Σημειώνεται ότι στο ίδιο email επισημαίνεται ότι η εταιρεία έχει άμεση ανάγκη για κεφαλαιακή ένεση ύψους 400 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αναγκαίο προκειμένου να διατηρηθούν σε υγιή επίπεδα οι κεφαλαιακοί της δείκτες. Εάν δεν συμβεί αυτό η Επιχείρηση αντιμετωπίζει ζήτημα με την ενεργοποίηση ρητρών στις δανειακές της συμβάσεις που καθιστούν απαιτητά τα δάνεια άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας