Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Η Αξιοπρέπεια της Δημοκρατίας

του Γιάννη Γκουντιού
Την ώρα που ο Τσίπρας αμετανόητος και πλάνος (ανάμεσα στη ρητορική του για «αριστερά» και στην εφαρμογή των εντολών που έλαβε και εκτέλεσε πειθήνια από τη νεοφιλελεύθερη «δεξιά» Ευρώπη και Αμερική)  συνεχίζει το κρεσέντο των ψεμάτων του, ο λαός βρίσκεται εν όψη νέας προσβολής.
Ο εν δυνάμει πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ευθέως απείλησε το
εκλογικό σώμα με το υποτιμητικό δίλλημα:  Ή μου δίνετε αυτοδυναμία ή σας ξανασέρνω σε εκλογές αυγουστιάτικα. Ξέχασε τα περί μετεκλογικής συνεργασίας ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας που ευαγγελίζονταν προ ολίγου καιρού.
Ο «τρίτος πόλος» μόλις είδε τα σκούρα, ξέχασε τις ίσες αποστάσεις που ευαγγελίζονταν η αρχηγός του εδώ και τρία χρόνια, και υποτάχτηκε προκαταβολικά στη ΝΔ, δηλώνοντας ψήφο ανοχής από τώρα (πριν τις προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης κυβέρνησης). Και αυτό μόλις έφυγε ο Βενιζέλος και έκανε δήλωση περί επικινδυνότητας για την οικονομία και τους θεσμούς στην περίπτωση μη σταθερής κυβέρνησης την επόμενη των εκλογών, δείχνοντας ανοικτά προς τη ΝΔ.
Κατά τα άλλα, το ΚΚΕ στον κόσμο του, η ΧΑ ευτυχώς καταρρέει (εξ’ άλλου, δεν τη χρειάζονται πια ούτε οι «θεσμοί» ούτε το ντόπιο κατεστημένο), ο Βελόπουλος όσο βγαίνει στα ΜΜΕ τόσο αποκαλύπτεται η αναισχυντία του, ο δε Βαρουφάκης δεν μας έχει πει ποτέ έως τώρα πως χρηματοδοτεί τρείς προεκλογικές εκστρατείες σε δύο μήνες (Γερμανία και Ελλάδα στις ευρωεκλογές και Ελλάδα στις εθνικές εκλογές). Προφανώς έχει ένα ΣΟΡΟ λεφτά ως κοσμοπολίτης και «σωτήρας» της Ευρώπης, που το Μάιο είναι υποψήφιος στη Γερμανία και τον Ιούλιο στην Ελλάδα.
Το κλίμα αυτό επιβαρύνει και το εκλογικό σύστημα του δώρου των 50 ολόκληρων εδρών. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων κάτω του 3%, είναι αντιστρόφως ανάλογο του ποσοστού που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να έχει αυτοδυναμία. Δηλαδή, όσο πιο μεγάλο είναι το άθροισμα των μικρών κάτω του 3%, τόσο μικρότερο ποσοστό θέλει το πρώτο κόμμα για να πετύχει αυτοδυναμία.
Η προσβολή προς τον έλληνα είναι σαφής. Η αντίδραση δεν είναι η αποχή. Δεν απεμπολούμε το δημοκρατικό καθήκον της ψήφου. Οι πολιτευτές οφείλουν να μην ορίζουν αυτοί την ατζέντα των θεμάτων και να μην αοριστολογούν και γενικολογούν.  Οι πολίτες οφείλουν να απαιτούν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που απασχολούν την κοινωνία. Ας μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία για δημοκρατική συμμετοχή στην πράξη. Για πίεση των πολιτών προς τους πολιτευτές για πολιτικές πραγματικά ελληνοκεντρικές και φιλολαϊκές. Να ξέρουν όλοι ότι, θα ελεγχθούν και κριθούν.
Ας σωθεί πρώτα από όλα η αξιοπρέπεια της δημοκρατίας.

Γκουντιός Γιάννης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας