Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

'Ύψιστης σημασίας το έργο της διευθέτησης του Θολόλακκα για την προστασία του Βελβεντού

του Μιλτιάδη Ζορμπά
Ήμουν παιδί της Γ’ τάξης Δημοτικού αν θυμάμαι καλά, όταν ένα Μαγιάτικο απόγευμα μετά από μία μπόρα μιας ώρας περίπου, ο πατέρας μου είπε: «Άντε πάμε να δούμε την κατεβασιά στον Ξερόλακκα. Πάνω στο βουνό πήρε γερό καθόρι». Μετά από 3 λεπτά είμασταν πάνω στη γέφυρα. Είχε αρχίσει ήδη να φουσκώνει ο χείμαρρος. Μαζεύτηκαν και άλλοι μεγάλοι με τρακτέρ και αγροτικά. Δεν πέρασαν 5 λεπτά όταν και ακούγαμε τη βουή να κατεβαίνει. Είχε πιάσει η κατεβασιά το πεδινό κομμάτι του χειμάρρου. Μέχρι να καταλάβουμε τι γίνεται, άρχισε να παρασύρει τα πάντα στο διάβα της, τριάντα –σαράντα μέτρα πριν τη γέφυρα. Μικρός τότε τρόμαξα λίγο. Λασπόνερο σ’ όλο το πλάτος, παρέσερνε στο διάβα του ότι μικρή και μεγάλη πέτρα και κορμούς έβρισκε στην κοίτη. Όμως το εντυπωσιακότερο ακολούθησε σε λίγο. Ένας βράχος κυβοειδούς σχήματος, καθώς χτύπησε σε παραχωμένο κορμό λίγο πριν τη γέφυρα, εκτοξεύθηκε ίσα με δυόμιση μέτρα ύψος και έσκασε στα λασπόνερα πετώντας ακόμα ψηλότερα τα νερά που έφτασαν μέχρι τον πλαϊνό χωματόδρομο. Όταν φύγαμε απ’ τη γέφυρα ρωτούσα τον πατέρα μου να μου εξηγήσει. «Τι θα πάθει το Βελβεντό αν μια συνεχόμενη δυνατή βροχή κατεβάσει 100-200 τέτοιους βράχους;» και πήρα την αποστομωτική απάντηση: «Παλιά έμπαινε στο χωριό κάθε 5-10 χρόνια και όλοι καθάριζαν τις λούνες. Τα χωράφια στο Αγ’ Αντώνη γέμιζαν πέτρες. Τώρα καλά είμαστε.»
Έχοντας βιωματική εμπειρία λοιπόν του Θολόλακκα, σε κατάσταση «κατεβασιάς», τώρα μετά και την εμπειρία από σπουδές και επάγγελμα αισθάνομαι την υποχρέωση να αναφέρω τα εξής:

1.         Το έργο αυτό είναι το ΜΕΓΙΣΤΟ ΔΩΡΟ-ΥΠΟΔΟΜΗ που μπορούσε να προσφερθεί στις ημέρες της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε, για το Βελβεντό σε συνέχεια της
Νομοθέτησης του νέου Ανεξάρτητου Δήμου Βελβεντού που σύσσωμη ζητούσε η κοινωνία μας. Στην πραγματικότητα όταν ολοκληρωθεί η εκτέλεσή του (που είναι ιδιαίτερη τεχνικά εξ όσων γνωρίζω) θα θωρακίσει τον Οικιστικό ιστό και ένα μεγάλο παραγωγικότατο τμήμα του καλλιεργούμενου κάμπου από μία ανεπανόρθωτη ενδεχόμενη μελλοντική Πλημμύρα για τον επόμενο αιώνα τουλάχιστον!!!
2.         Πολύ σημαντικό ότι εκτός από το χώρο όπου θα γίνουν οι ιδιαίτερες κατασκευές στο τέλος της ορεινής διαδρομής του χειμάρρου, προβλέπεται και η διευθέτηση του πεδινού τμήματος μέχρι την περιοχή της λίμνης. Στην ουσία θα είναι πλήρης ολοκλήρωση της προστασίας και δυνατή η εκμετάλλευση των γειτνιαζόντων με το χείμαρρο εκτάσεων.

Με δεδομένα τα παραπάνω, επειδή συνεργαστήκαμε ως εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής στα τεχνικά έργα, στο πρώτο στάδιο της ένταξης του έργου και την επιτόπου προσαρμογή των μελετών με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Κοζάνης και την ΑΝ.ΚΟ. , αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όπως και όλοι οι Βελβεντινοί, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρο Καρυπίδη, που έδειξε σταθερή πολιτική βούληση στην ένταξη του έργου και την τεχνική του αρτιότητα, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης κ. Παναγιώτη Πλακεντά που επέστησε την προσοχή στις υπηρεσίες και στο μελετητικό γραφείο για πληρότητα με ότι πρόσθετο απαιτήθηκε στη σύνταξη των φακέλων του έργου.
Επίσης, όλο το προσωπικό της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Κοζάνης που απασχολήθηκε στον έλεγχο μελετών και την πραγματοποίηση του Διεθνούς διαγωνισμού και στους προϊσταμένους και το προσωπικό της ΑΝ.ΚΟ. για τις συνεχείς προσαρμογές στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του συγκεκριμένου έργου και την συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων που βρίσκονται στους χώρους των ιδιαίτερων τεχνικών κατασκευών.
Πιστεύω ότι το τελικό αποτέλεσμα με τη συνεχή συνεργασία των τοπικών φορέων με τον Ανάδοχο του έργου, την επιβλέπουσα υπηρεσία και κατά τη λειτουργία του με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, θα αποτελέσει πραγματικό υπόδειγμα εξειδικευμένου αντιπλημμυρικού έργου για τη χώρα μας.

Με εκτίμηση,
Ζορμπάς Μιλτιάδης
Δημ. Σύμβουλος Δ.Ε. Βελβεντού    

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

*ήμασταν

Το Προφίλ μας