Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Με την Τροπολογία που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αποκλείουν κάθε προστασία της α΄ κατοικίας

Δήλωση Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου υπεύθυνου του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής για την τροπολογία της Κυβέρνησης για το πλαίσιο της λεγόμενης «προστασίας» της α΄ κατοικίας:
Η αποδοχή της πρότασης των τραπεζών της Τρόικα από την Κυβέρνηση με την στήριξη της Νέα Δημοκρατίας στην πραγματικότητα αποκλείει 7 στους 10 δανειοληπτών που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη.
Για ακόμη μια φορά με τους γνωστούς «Συριζοκόφτες» την πληρώνουν οι συνεπείς και οι αδύναμοι πολίτες.
1. Η προστασία κατοικίας μέχρι 250.000 είναι μια οφθαλμαπάτη για τους περισσότερους,
αφού το όριο των 130.000 ευρώ υπόλοιπο δανεισμού ανά πιστωτή αφορά δανειολήπτες που είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος του ποσού του δανείου τους με ίδια κεφάλαια.
2. Η επιδότηση του δανείου είναι μια υποσχετική χωρίς αντίκρισμα αφού παραπέμπεται σε μια υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί αφού εγκριθεί από την Τρόικα.
3. Η ρύθμιση είναι εφάπαξ και υπολείπεται του ολοκληρωμένου πλαίσιου προστασίας που εξασφάλιζε ο Νόμος ΠΑΣΟΚ ν.3879/2010. Κάτι που σημαίνει ότι δεν προστατεύεται πλέον τα νοικοκυριά που μπορεί να βρεθούν σε πραγματική δυσκολία από εδώ και πέρα.
4. Δεν προβλέπεται το παραμικρό κούρεμα της οφειλής όσων έχουν α΄ κατοικία απλά μια ενδεχόμενη παράταση της περιόδου εξυπηρέτησης με αξιοσέβαστο επιτόκιο και μόνο αν το δεχτούν οι πιστωτές.
5. Ο νόμος επαναλαμβάνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του εξωδικαστικού συμβιβασμού -και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας- που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές. Σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες η πρόταση της Κυβέρνηση είναι ξεκάθαρα θνησιγενής.
Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε πρόταση νόμου με ολοκληρωμένο πλαίσιο για την προστασία της α΄ κατοικίας, την αναστολή των πλειστηριασμών και τη ρύθμισης επιχειρηματικών δανείων με διαφανείς και βιώσιμους όρους. Καλούμε την Κυβέρνηση να την υιοθετήσει άμεσα για να προστατέψουμε όσους συμπολίτες ακόμα δεν μπορούν να απελευθερωθούν από τον βάλτο στον οποίο έχουν βρεθεί τα χρόνια της Κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας