Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Χιονοστιβάδα αντιδράσεων για τη Μακεδονία -Η οργή καταγράφεται στα γκάλοπ

Σε ανοιχτή πληγή εξελίσσεται η υπόθεση των Σκοπίων για την κυβέρνηση, καθώς οι αντιδράσεις παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.
Δημοσκοπήσεις που επιβεβαιώνουν τη μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, και λόγω της οικονομίας αλλά και λόγω του Μακεδονικού. Ενώ μεγάλο προβληματισμό προκαλεί στο περιβάλλον του κ. Τσίπρα και η πολύ μικρή συσπείρωση των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αυξάνεται παρά το κλίμα πόλωσης που επικρατεί.
Το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ήταν μάλλον μια δυσάρεστη έκπληξη για τον Αλέξη Τσίπρα. Όχι μόνο λόγω των διαδηλωτών έξω από το Βελλίδειο, που ήταν μια αναμενόμενη αντίδραση. Κυρίως γιατί στη σύσκεψη με τους επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, αν και είχε
προηγηθεί «σκανάρισμα» από την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης κυρία Χατζηγεωργίου -που φρόντισε να εξαιρέσει ορισμένους, αν και είχαν εκδηλώσει την πρόσθεση να παραστούν- ο πρωθυπουργός «τα άκουσε» για τα καλά.
Με τον οινοποιό Βαγγέλη Γεροβασιλείου, για παράδειγμα, που είχε και την πρόσφατη εμπειρία της διεθνούς έκθεσης οίνου στη Γερμανία και του αθέμιτου ανταγωνισμού των Σκοπιανών, οι οποίοι προωθούν το δικό τους «μακεδονικό» κρασί, να εξηγεί με εύγλωττο τρόπο στον Αλέξη Τσίπρα τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις εξαγωγές.
Αλλά δεν ήταν μόνο τα παράπονα και η γκρίνια των επιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας που αποτυπώνουν το κλίμα στην περιφέρεια.
Κόντρα στα ερτζιανά
Ήταν και η αντιπαράθεση μέσω των ερτζιανών -και με μια φρασεολογία που θύμιζε κόντρες σε τηλεοπτικό πάνελ πρωινάδικου- της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Ζορπίδη. Η απόφαση του επιμελητηρίου να μη συμμετάσχει στο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία, επειδή η χώρα χρησιμοποιεί ένα όνομα που δεν της ανήκει, αποσταθεροποίησε τα σχέδια του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει τη Συμφωνία με θετικό οικονομικό πρόσημο. Ενώ ο καβγάς που ακολούθησε επικάλυψε επικοινωνιακά την επίσκεψη του πρωθυπουργού.
Η επίθεση που εξαπέλυσε η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης εναντίον του Μιχάλη Ζορπίδη, κάνοντας λόγο για υποκριτική στάση «του αντιδημάρχου του Παπαγεωργόπουλου» και κατηγορώντας τον «για πατριδοκαπηλία και όχι πατριωτισμό», προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του επιμελητηρίου, που χαρακτήρισε την επίθεση «αγοραία» και πρόσθεσε ότι προέρχεται «από άτομα που δεν έχουν κάποια δράση να παρουσιάσουν, εκτός από τα κομματικά τους ένσημα». Σε κάθε περίπτωση, εμφάνισε την κυβέρνηση να αντιδικεί με τους παραγωγικούς φορείς, ενώ στόχος της επίσκεψης και της σύσκεψης ήταν να τους πείσει για τα οφέλη της Συμφωνίας.
Με 10 μονάδες μπροστά η ΝΔ
Η συνέχεια της ημέρας ήταν ακόμα πιο απογοητευτική, αν και δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έκπληξη.
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΪ, που παρουσιάστηκαν στο βραδινό δελτίο του καναλιού, επιβεβαίωσαν τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά που φθάνει στο 9% στην πρόθεση ψήφου και στο 10% με αναγωγή επί των εγκύρων. Απογοήτευση στο επιτελείο του πρωθυπουργού προκαλούν όμως και τα συμπεράσματα της έρευνας για τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος, που παραμένει σε χαμηλά ποσοστά (53%), καθώς και εκείνα για την καταλληλότητα του πρωθυπουργού, καθώς υπολείπεται 11 μονάδες του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ενώ από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης φαίνεται να διαψεύδεται η εκτίμηση των συμβούλων του κ. Τσίπρα ότι το θέμα της Μακεδονίας είναι σημαντικό μόνο για τους συντηρητικούς ψηφοφόρους και όχι για τους αριστερούς. Αφού στα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν οι πολίτες πρώτα έρχεται, φυσικά, η οικονομία (η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και οι φόροι, προνομιακά πεδία για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης), αλλά σε ποσοστό 17% οι πολίτες απαντούν ότι θα ψηφίσουν με γνώμονα τα αποτελέσματα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και βέβαια δεν εννοούν τα θετικά αποτελέσματα.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας