Καινοτομεί με τις δραστηριότητές του ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων
Βελτιώσεων, γνωστός και ως ΤΟΕΒ Βελβεντού, καθώς είναι ο πρώτος στη χώρα
που γίνεται παραγωγός ρεύματος, καθώς είναι έτοιμος να λειτουργήσει τον
υδροηλεκτρικό σταθμό που κατασκεύασε, εκμεταλλευόμενος διάφορα
χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και ιδίους πόρους.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΚΗΣ ΝΑΣΙΑΔΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΦΑΝΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
.
Πηγή: ΕΡΤ3
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΦΑΝΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
4 σχόλια:
Μήπως κάποιος μπορεί να μας ενημερώσει:
Ποιός έκανε και πλήρωσε την μελέτη του υδροηλεκτρικού;
Ποιός έκανε τους διαγωνισμούς για την ανάδειξη του εργολάβου;
Ποιός επέβλεψε το έργο;
Από που χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή του σταθμού;
Να είναι καλά η Περιφερειακή ενότητα που ενδιαφέρθηκε για το έργο (ο ΤΟΕΒ ουτε το δαχτυλάκι του δεν κούνησε) ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕ (τον υδροηλεκτρικό σταθμό) ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ (βλέπε τοπικός πόρος) ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ, η ΑΝΚΟ που το μελέτησε (τον πολυλειτουργικό αγωγό που χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ο σταθμός), το ΕΣΠΑ που χρηματοδότησε τον αγωγό, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του κόστους. Τελικά ο ΤΟΕΒ Βελβεντού απολαμβάνει ένα έργο που του χαρίστηκε, το οποίο θα του εξασφαλίσει και ελάχιστη - ίσως μηδενική - αρδευτική δαπάνη. Η Περιφέρεια θα πράξει παρόμοια και για τους άλλους ΤΟΕΒ του νομού, με άλλον τρόπο, όπως τα φωτοβολταϊκά? Τι λές κύριε Καρυπίδη και κ. Πλακεντά? Μόνο για το Βελβεντό?
σας έφαγε η ζήλεια!
ο ΤΟΕΒ Βελβεντού ξεκίνησε το σχεδιασμό (μελέτες, διερεύνιση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, δυνατότητες δανείου, αλλά και ίδια συμμετοχή με παρακράτηση κάθε χρόνο από τους αγρότες δημιουργώντας αποθεματικό γαι το έργο)του υδροηλεκτρικού εδώ και μερικά χρόνια. Πες τε μας άλλη ο ΤΟΕΒ που να λειτουργεί έτσι! Κια οι αγρότες του Βελβεντού πληρώνουν κάθε χρόνο για την κατανάλωση του νερού τους. Και με αυτό ο ΤΟΕΒ είναι σε καλή οικονομική κατάσταση και δεν χρωστά πουθενά. Για ενημερώστε μας, λοιπόν, γείτονες (οι παραπάνω που σχολιάζουν) τι γίνεται με τον ΤΟΕΒ Σερβίων; Ποια η οικονομική του κατάσταση; Και πόσοι αγρότες συμπολίτες σας δεν πληρώνουν γαι το νερό που καταναλώνουν; Αλλά και τι κάνουν γι αυτό οι διοικήσεις του; Κια είναι σε θέση, όπως οι διοικήσεις του Βελβεντού, να σκεφτούν καν γαι δυνατότητες εξοικονόμισης , αλλά και άλεες που θα τους δώσουν προοπτικές;
Και ναι η Περιφέρεια συνδράμει (προς τιμή της, αλλά και εκ του ρόλου της) όταν κάποιος της χτυπά την πόρτα για αναπτυξιακά έργα, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα.
Και οι δυναμικές καλλιέργειες του Βελβεντού, που είναι και εξαγωγικές, έχουν αντίκρυσμα και στην οικονομία της χώρας1
Οι αρχικές ενέργειες για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού ξεκίνησαν επί δημαρχίας Στεργίου. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τότε είχαν δεσμευτεί από τον αναλογούντα πόρο του Βελβεντού 500.000 € για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού.
Επί δημαρχίας Κωνσταντόπουλου το ποσό αυτό παρέμεινε δεσμευμένο για την κατασκευή του έργου, γιατί ούτως η άλλως ήταν περιουσιακό στοιχείο της τοπικής κοινωνίας. Στην ίδια δημοτική περίοδο ξεκίνησε η αρχική μελέτη του εργοστασίου, σε μελετητή που πρότεινε το δ.σ του ΤΟΕΒ Βελβεντού. Την δαπάνη για την εκπόνηση της μελέτης πλήρωσε ο δήμος Σερβίων-Βελβεντού. Παράλληλα στην ίδια χρονική περίοδο έγινε και η χωροθέτηση του σταθμού, σε έκταση που ανήκε στην ΔΕΗ. Τα προβλήματα χωροθέτησης ξεπεράστηκαν με την συνεργασία δήμου, της τεχνικής του υπηρεσίας και της ΔΕΗ.
Στην συνέχεια ο δήμος διενήργησε τον πρώτο διαγωνισμό για την ανάδειξη του εργολάβου κατασκευής του έργου με προϋπολογισμό περίπου 1,650 εκ. ευρώ. Μειοδότης αναδείχθηκε εταιρεία με κόστος κατασκευής περίπου 1,2 εκ. ευρώ.
Στην συνέχεια με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σερβίων-Βελβεντού υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου και της Περιφέρειας για την επίβλεψη του έργου, επειδή ο δήμος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του έργου και λόγω ταυτόχρονης εξέλιξης των άλλων μεγάλων έργων του δήμου αλλά και λόγω έλλειψης μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου μηχανικού, αρμόδιο σε μεγάλο βαθμό για την επίβλεψη ενός τόσο εξειδικευμένου έργου.
Το δ.σ του ΤΟΕΒ Βελβεντού προσπάθησε να βρει χρηματοδότηση από τράπεζες για το υπόλοιπες 700 χιλ ευρώ που απαιτούνταν για την ολοκλήρωση του έργου (500 χιλ. ήδη ήταν διαθέσιμες από τον Πόρο), πράγμα που δεν κατέστη δυνατόν λόγω των μνημονίων και των προβλημάτων στις τράπεζες.
Η περιφέρεια μετά από σχετικό αίτημα του ΤΟΕΒ Βελβεντού διέθεσε ποσό της τάξης των 600 χιλ ευρώ περίπου για την ολοκλήρωση του έργου.
Όπως κι αν έχει όμως αξίζουν συγχαρητήρια και στις δύο διοικήσεις του ΤΟΕΒ Βελβεντού γιατί πίστεψαν και κυνήγησαν το έργο, στον δήμο και στις τεχνικές του υπηρεσίες για βοήθεια που προσέφεραν, στις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας για την άρτια επίβλεψη της κατασκευής και την ολοκλήρωση του έργου και βέβαια στην περιφέρεια και στον ίδιο τον περιφερειάρχη γιατί ανταποκρίθηκε στην ανάγκη ολοκλήρωσης ενός τόσο σημαντικού αναπτυξιακού έργου.
Δημοσίευση σχολίου