Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού. - Χορωδιακή εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με ιερό Μνημόσυνο (19-5-2018) τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (και) στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό. 
Τη Θεία Λειτουργία και το ι. Μνημόσυνο τέλεσε ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός επίτροπος Α.Π.Β. και στο αναλόγιο έψαλαν οι ψάλτες, Γεώργιος Πιτσιάβας ψάλτης στον Ι. Ναό Ζωοδόχου Πηγής-Ακαδημίας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο Γεώργιος Καραγιάννης.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές, θανατώσεις και εκτοπισμούς εναντίον των Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1924-1923 και αριθμεί 353.000 νεκρούς, 100.000 ορφανά και 1.500.000 εκτοπισμένους. (Τα στοιχεία από το βιβλίο ‘’Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί – Λευτεριά στους λαούς της Μικράς Ασίας, έκδοση ‘’Εύξεινος Λόγος’’).

Το έτος 1994 η Βουλή των Ελλήνων, με εισήγηση του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, καθιέρωσε με το ν. 2193/1994, την 19η Μαΐου ως ‘’Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο’’.

‘’Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου αναδεικνύει, διαχρονικώς και αδιαλείπτως, ένα στυγερό έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας’’, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.





Και συνέχισε: ‘’Τιμώντας την Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων αυτής της Γενοκτονίας εμείς, οι Έλληνες, στέλνουμε σε όλη την Οικουμένη ένα διπλό μήνυμα:

Πρώτον, δεν ξεχνάμε το στυγερό έγκλημα και τα θύματά του. Και καλούμε τους θύτες της Γενοκτονίας, έστω και τώρα, να εκφράσουν ειλικρινώς την αναδρομική τους συγγνώμη.

Δεύτερον, καλούμε όλους τους Λαούς, που παραμένουν προσηλωμένοι στις αρχές της Δημοκρατίας, του Πολιτισμού μας και των θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αφενός να μην ξεχνάμε και, αφ’ ετέρου, να μην επιτρέψουμε στο μέλλον την τέλεση τέτοιων εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας’’. (pontos-news.gr).

ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ:
Το βράδυ του Σαββάτου (19-5-2018) πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από κόσμο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού η ‘’12η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ’’ αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Στη ‘’ Χορωδιακή Συνάντηση’’ παρουσίασαν το πρόγραμμά τους η Χορωδία του Μορφωτικού Ομίλου Σερβίων ‘’ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ’’ και η Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής ‘’ΒΕΛΒΕΝΤΙΝΕΣ ΦΩΝΕΣ’’ με τα τμήματα της ‘’Παιδικής Χορωδίας’’ και της ‘’Χορωδίας Ενηλίκων’’. Την εκδήλωση παρακολούθησε (προσκεκλημένος) και ο αρχιερατικός επίτροπος Α.Π.Β. π. Κ.Ι.Κ. Εύγε για την αναφορά στη Γενοκτονία, για τη συνεργασία και για την πολύ καλή (μελωδικότατη) απόδοση των τραγουδιών.

Οι μελωδικές χορωδίες σε σχέση με την αναφοράς τους στη Γενοκτονία ήταν μια ‘’θάλασσα μικρή’’ πικρών εμπειριών από τις παλιότερες γενιές (δίπλα μου κάθονταν δύο γυναίκες – κάτοικοι των Σερβίων και του Βελβεντού, με κοινή καταγωγή από τον μαρτυρικό Πόντο με κοινές αναφορές στον ξεριζωμό που υπέστησαν) και της ελπίδας και της αθωότητας μέσα από τα μάτια και τα πρόσωπα των παιδιών της ‘’Παιδικής Χορωδίας’’.

Οι πικρές εμπειρίες που προκλήθηκαν από Γενοκτονίες, εκτοπισμούς, θανατώσεις φρικτές από τυφλούς φανατισμούς ανθρώπων εναντίον ανθρώπων και εθνών εναντίον εθνών πρέπει να γίνουν παρελθόν, για μελέτη, επαγρύπνηση, διάλογο, μετάνοια, συγγνώμη και αποφυγή τους στο παρόν και στο μέλλον οριστικά.

Από τα μάτια των παιδιών εκπηγάζει η ελπίδα για ένα κόσμο δίκαιο και ειρηνικό. Κι αυτό είναι εφικτό. Μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Πρεσβεύω μόνο εν Χριστώ.

Και: Δεν ξεχνούμε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς (τον Άγγελο Μητρετώδη από τη γη της Μακεδονίας, την Καστοριά και το Δημήτρη Κούκλατζη από τη γη της Θράκης, την Ορεστιάδα) που βρίσκονται αναίτια και άδικα, φυλακισμένοι στις φυλακές της Αδριανούπολης, στις φυλακές του τουρκικού κράτους. Προσευχόμαστε και ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή τους.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
20-5-2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας