Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Με καλλίφωνες μελωδίες και πλήθος λαού η πανήγυρη του ι. Εξωκλησιού της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Βαθύλακκο.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με καλλίφωνες μελωδίες και πλήθος λαού (ιερού κλήρου και λαϊκών) πανηγύρισε (27 και 28-7-2017) το ιερό Εξωκλήσι της ‘’Οσίας μητρός ημών Ειρήνης της εκ Καππαδοκίας της ασκησάσης, εν τη Μονή του Χρυσοβαλάντου’’, στο Βαθύλακκο της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης. 

Ταξιδεύοντας από Βαθύλακκο προς Κοζάνη, βλέπεις στα αριστερά σου αμέσως μετά το χωριό, στη βάση ενός μικρού και δασωμένου
λόφου, κατάλευκο το Εξωκλήσι της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου με ευρύχωρο και περιποιημένο προαύλιο, που το κυκλώνουν παλιές βελανιδιές με φρεσκο-ασβεστωμένους τους κορμούς τους. 

Στις ιερές Ακολουθίες, που τελέστηκαν με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, συμμετείχαν οι πατέρες: αρχιμ. Αυγουστίνος Μύρου ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, κήρυξε στον Εσπερινό, αρχιμ. Θεόκλητος Μπασιάς (Πετρανά), πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. ο οποίος μετέφερε στο εκκλησίασμα την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Παύλου και κήρυξε στη Θεία Λειτουργία, πρωτοπ. Σταύρος Λασκαρίδης (Φλώρινα), πρωτοπ. Παναγιώτης Βήττας (Γαλλία), πρεσβ. Νικόλαος Κανταρτζής (Μεσιανή-Κουβούκλια), πρεσβ. Λάζαρος Ζυγούρης (Καστανιά), πρεσβ. Λάζαρος Βασδέκης (Λεύκαρα) και ο διάκονος Δημήτριος Ευθυμίου (Σιάτιστα). Στο Ιερό διακόνησε ο διακονητής (μαθητής) Βασίλειος Ποτουρίδης.

Στο αναλόγιο πολυμελής χορός ψαλτών υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Αναστασίου Καγκαρά πρωτοψάλτη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Κοζάνης, έψαλε καλλίφωνα τους Ύμνους της γιορτής. Κυριάρχησε στις μελωδίες ο χρόνος, η ευκρίνεια των λέξεων και των συλλαβών, η μουσική αρτιότητα των μελών και στη Θεία Λειτουργία το αποκορύφωμα ήταν (προσωπική γνώμη εκφράζω) το ‘’Άξιον εστίν’’ σε σπάθιον μέλος, ένα από τα δυσκολότερα αλλά και μελωδικότατα μέλη. Τα μέλη του χορού των ψαλτών ήταν οι: Γεώργιος Κωνσταντινίδης, Νίκος Σταμάτογλου, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Κοσμάς Τσιάκας, Ηλίας Αβραμίδης, Γρηγόρης Δουγαλής.















Στις Ακολουθίες παρέστησαν εκπρόσωποι του γειτονικού στρατοπέδου 658/Π.Α.Π. και από τις τοπικές πολιτικές αρχές ο αντιπρόεδρος του Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Σόκουτης και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βαθυλάκκου Στυλιανός Ελευθεριάδης.  

Στο απολυτίκιο η Αγία Ειρήνη χαρακτηρίζεται: ‘’Ειρήνη Οσία Μήτερ, Χρυσοβαλάντου η δόξα’’, ενώ στο άλλο, επίσης οσιακό απολυτίκιο, διαφαίνεται το ουσιώδες έργο της Οσίας – και κάθε οσίας: ‘’Εν σοι μήτερ ακριβώς διεσώθη το κατ’ εικόνα’’, το οποίο προβάλλει η Εκκλησία και αποτελεί πρόταση (η διάσωση του κατ’ εικόνα) στο σύγχρονο κόσμο.

Για ‘’το κατ’ εικόνα’’ επίσης κάνει λόγο στη φετινή Εγκύκλιό του για την Κοίμηση της Θεοτόκου (θα διαβαστεί στους ναούς το Δεκαπενταύγουστο) και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παύλος: Η Παναγία ‘’εκαλλιέργησε το κατ’ εικόνα και έφθασεν στο καθ’ ομοίωσιν’’ σημειώνει και συνεχίζει: ‘’Το κατ’ εικόνα είναι δώρον του Θεού και Πατρός μας προς όλους τους ανθρώπους, αρκεί ο καθένας να το συνειδητοποιήσει ελεύθερα και αβίαστα, να το καλλιεργεί και να το αυξάνει εν πνεύματι αγίω, εν ταπεινώσει και εξομολογήσει καρδίας’’. Γένοιτο.

‘’Τω αρχηγώ της ειρήνης, παρισταμένη εν χαρά, ασκητικών σου καμάτων, δρέπη σεμνή τας αμοιβάς, διό ημάς των σκανδάλων, ρύσαι Ειρήνη ευχαίς σου’’. (Εξαποστειλάριον).  

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
28-7-2017
      



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας