Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Ανοιχτή Επιστολή Διαμαρτυρίας από τα Καταφυγιώτικα Σωματεία

Ανοιχτή Επιστολή Διαμαρτυρίας
Με την παρούσα επιστολή διαμαρτυρόμαστε σύσσωμα τα Καταφυγιώτικα Σωματεία ως προς τo εξής:
Εδώ και τριακόσια  χρόνια στο ιστορικό μας χωριό Καταφύγι και επί εβδομήντα περίπου συναπτά έτη στην Κατερίνη, την δεύτερη πατρίδα μας, μετά τον ξεριζωμό μας, υποδεχόμαστε τα ιερά λείψανα του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω κάθε 6 Αυγούστου, του Σωτήρος, με λαμπρή θρησκευτική τελετή στην ενορία της Παντανάσσης στην Κατερίνη.
Το συγκεκριμένο έθιμο είναι βαθιά και άρρηκτα συνδεδεμένο με τις ρίζες των προγόνων μας και συγκεκριμένα με την επιστροφή των υλοτόμων στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, το Καταφύγιο Κοζάνης.
Η απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης να αλλάξει την ημερομηνία υποδοχής των ιερών λειψάνων του Αγίου Διονυσίου από την καθιερωμένη ημέρα εορτής του Σωτήρος 6η  Αυγούστου, στην 1η Αυγούστου προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία των Καταφυγιωτών και όχι μόνο, αφού ένα έθιμο αιώνων δεν αλλάζει για κανέναν λόγο, πολύ δε περισσότερο για λόγους που δεν κατανοούμε. Η κάθε αλλαγή στο έθιμο, προκαλεί την αλλοίωσή του και  χάνεται η ιστορική του ταυτότητα. Αυτό μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Αρνούμαστε να δεχθούμε την απόφασή σας για αλλαγή της ημερομηνίας ενός παραδοσιακού θρησκευτικού εθίμου που δημιούργησαν οι πρόγονοί μας, το οποίο με υπερηφάνεια συνεχίζουμε εμείς και δεν αποτελεί δημιούργημα καμίας Μητρόπολης.

Την παρούσα επιστολή διαμαρτυρίας προσυπογράφουν όλα τα Καταφυγιώτικα Σωματεία και παρακαλούμε ως προς την δημοσίευση αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας