Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Αλ. Τσίπρας: Ειδικό τιμολόγιο ρεύματος για τη Δυτική Μακεδονία από το 2018

Πρέπει, να υπάρξει σχεδιασμός τόσο για το μέλλον του κλάδου της ενέργειας, όσο και συνολικά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός
Ειδικό τιμολόγιο ρεύματος για την περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Κοζάνη.
Όπως είπε το τιμολόγιο που θα αγορά κυρίως τις επιχειρήσεις θα ισχύσει από το 2018 και θα προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του επομένου έτους.
Όπως είπε βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών.
Ένας νέος ενεργειακός σχεδιασμός δεν μπορεί παρά να ενσωματώνει τη σταδιακή μείωση της παραγωγής και καύσης λιγνίτη, που πάντως για αρκετά χρόνια ακόμα θα παραμείνει βασικό συστατικό του ενεργειακού μείγματος της χώρας.
Χρειάζεται η αξιοποίηση σύγχρονων και αποδοτικότερων τεχνολογιών εκμετάλλευσης του λιγνίτη, με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και υψηλότερη ενεργειακή απόδοση.
Πρέπει, να υπάρξει σχεδιασμός τόσο για το μέλλον του κλάδου της ενέργειας, όσο και συνολικά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής.
Τις επόμενες εβδομάδες θα έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή και αφορά τις ενεργειακές κοινότητες.
Ήδη έχουν δημιουργηθεί συνεργατικές μονάδες παραγωγής βιομάζας, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διατήρηση και επέκταση της τηλεθέρμανσης, που προσφέρει φθηνή ενέργεια στα νοικοκυριά δήμων της Δυτικής Μακεδονίας.
Η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μετά το 2009, δημιούργησε μια εντελώς ειδική κατάσταση για τη Δυτική Μακεδονία, καθώς συνέπεσε με την ανάγκη διαχείρισης της ενεργειακής μετάβασης της περιοχής που αργά ή γρήγορα θα ερχόταν ανεξάρτητα από την κρίση.
Ενώ το 45% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα προέρχεται ακόμα από τη Δυτική Μακεδονία, έχει οδηγήσει σε μια τεράστια στρέβλωση, ένα ποσοστό ανεργίας που ξεπέρασε το 30%.
Γεγονός απαράδεκτο που η ανατροπή του πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε σχεδιασμού.
Πηγή: worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας