Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Το καψόνι της Άγκυρας

Του Νότη Παπαδόπουλου
Το ότι οι κυβερνώντες μένουν μετεξεταστέοι και στα εξωτερικά, είναι πασιφανές. Από το ότι περίμεναν σοβαρά 5 δισ ευρώ από την Ρωσία για να παρακάμψουν τις πιέσεις της ΕΕ ή το βασίστηκαν στο καλαμπούρι της ένταξης της χώρας στην τράπεζα των BRICS έως τις επισκέψεις χωρίς καμία προετοιμασία του κ. Τσίπρα στην Τουρκία και το Ιράν που - φυσικά - δεν είχαν κανένα ουσιαστικό απότέλεσμα.
Το να φτάνουν,όμως, να αποδέχονται τα καψόνια των Τούρκων είναι άνω ποταμών και μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη χώρα!
Προσέξτε: Ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί ετοιμάζονταν να επισκεφτούν το Ιράν και στις 6 Φεβρουαρίου η ελληνική πλευρά ζήτησε άδεια υπέρπτησης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους (τύπου Εμπραέρ) πάνω απο την Τουρκία - με προηγούμενο ανεφοδιασμό στη Ρόδο.
Η τουρκική πλευρά απάντησε ότι επειδή το αεροσκάφος ανήκει στο υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας θεωρείται στρατιωτικό (!!!) και άρα η Άγκυρα που παγίως τάσσεται υπέρ της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου δεν μπορεί να δώσει άδεια υπέρπτησης στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο εφόσον αυτό ανεφοδιαστεί στη Ρόδο. Και πρότεινε εναλλακτικό σημείο ανεφοδιασμού στο τουρκικό Μποντρούμ (την Αλικαρνασσό).

Η ελληνική πλευρά απάντησε ότι δεν δέχεται το αίτημα της Τουρκίας για ανεφοδιασμό στο Μποντρούμ και κατέληξε να παρακάμψει τον εναέριο χώρο της την Τουρκίας και να πετάξει μέσω Αιγύπτου (όπου και ανεφοδιάστηκε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος) Σαουδικής Αραβίας και Ιορδανίας για να φτάσει στο Ισπαχάν του Ιράν.

Επί της ουσίας όμως, το τουρκικό καψόνι πέρασε κανονικά, δημιουργώντας μάλιστα ένα πολύ αρνητικό προηγούμενο: οι Τούρκοι κατάφεραν να απαγορεύσουν στο Έλληνα Πρωθυπουργό να ανεφοδιαστεί εντός της ελληνικής επικράτειας και μάλιστα στην Ρόδο - με πρόσχημα την υπέρπτηση του τουρκικού εναέριου χώρου!

Κανείς από το υπουργείο εξωτερικών, από το υπουργείο Άμυνας ή από το Μέγαρο Μαξίμου δεν είπε στον Πρωθυπουργό ότι έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα έπρεπε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος αναγκαστικά να προσγειωθεί για ανεφοδιασμό στην Ρόδο κι από εκεί να συνεχίσει το ταξίδι προς Ιράν για να περάσει ένα σαφές μήνυμα στους Τούρκους;

Είναι εθνικά επιζήμιο η Αθήνα να ενδίδει στα τουρκικά καψόνια όταν μάλιστα οι Τούρκοι επιμένουν στις διεκδικήσεις στο Αιγαίο με καθημερινές σχεδόν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά (22 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου την Δευτέρα) φτάνοντας στο σημείο να προκαλούν συστηματικά με αστήρικτες και προσβλητικές απαιτήσεις ακόμη και σε τραγωδίες στο Αιγαίο: π.χ. έκδοση τουρκικής ΝΟΤΑΜ κατά της αποστολής έρευνας και διάσωσης της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας για τον εντοπισμό των τριών νεκρών Ελλήνων αξιωματικών του ελικοπτέρου του Ναυτικού που κατέπεσε πριν από λίγες μέρες στην Κίναρο - στο μέσον του Αιγαίου!

Πέρα από το ότι οι Τούρκοι δεν τηρούν τα υπεσχημένα έναντι της Ελλάδας και της ΕΕ αφήνοντας ανεξέλεγκτη την δράση των διακινητών και την ροή προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς την ελληνική επικράτεια με αποτέλεσμα την εμπλοκή του ΝΑΤΟ !

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να προκαλεί την Άγκυρα η οποία μάλιστα - όπως έδειξε η κατάρριψη ρωσικού πολεμικού - περνάει μία περίοδο αυτοκρατορικής μεγαλομανίας.

Από την άλλη πλευρά,όμως, δεν είναι δυνατόν να σκύβει το κεφάλι και να ενθαρρύνει τις προκλητικές διεκδικήσεις της ή να πατάει ανυποψίαστη τις μπανανόφλουδες των Τούρκων στρατηγών.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας