Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Εκδρομή-προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παναγίας Ζιδανίου από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Εκδρομή-προσκύνημα στην Ιερά Μονή της Παναγίας Ελεούσας Ζιδανίου (της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης) πραγματοποίησε (24-2-2016 το εσπέρας) ο Ιερός Ναός του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού.

Η μεταφορά έγινε με λεωφορείο και με ΙΧ αυτοκίνητα. Συμμετείχαν περισσότεροι από 50 πιστοί.

Τους εκδρομείς από το Βελβεντό υποδέχτηκε εγκάρδια στην Ι. Μονή η προεστώσα Θεοκτίστη.

Οι πιστοί προσερχόμενοι στο Καθολικό της Μονής προσκύνησαν την ιστορική ιερή εικόνα της Παναγίας Ελεούσας Ζιδανίου και πήραν τη χάρη και την ευλογία της.

Ο π. Κωνσταντίνος τέλεσε τον Εσπερινό της ημέρας και την προγραμματισμένη Αρτοκλασία. Στο αναλόγιο έψαλαν οι ψάλτες του αγίου Διονυσίου Γιάννης Τζινίκος, Γιάννης Παπαγόρας και η Δήμητρα Κίτση-Βαλωμά.

Στο κήρυγμά του ο π. Κωνσταντίνος μετέφερε στο Μοναστήρι και στους πιστούς την ευχή του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, ευχαρίστησε την Προεστώσα Θεοκτίστη για την υποδοχή και για την εγκαταβίωση-άσκησή της στο Μοναστήρι, που παραμένει ανοιχτό και σε λειτουργική ετοιμότητα όλο το χρόνο, που δίνει την ευκαιρία στον καθένα πιστό (από οπουδήποτε) να το επισκέπτεται, να ασπάζεται την εικόνα της Παναγίας, να ζητά τη χάρη της, να αποκαθαίρεται ο νους και η καρδιά τη ζήλεια, από φονταμενταλιστικές καθοδηγήσεις, να αναπαύεται σ’ αυτό, να ανακαλύπτει (μέσα από τα μπάζα και τις επιχωματώσεις των παθών) τον εαυτό του, να ζητά το έλεος του Θεού (στον ίδιο, στην οικογένειά του, στο εγγύς περιβάλλον του και στο ‘’αδαμιαίον γένος’’) διά πρεσβειών της Παναγίας. Αυτή η εικόνα της Παναγίας, αυτό το ύφος του πανάχραντου προσώπου της σε κάνει να θέλεις τη σωτηρία όλου του κόσμου και όχι μόνο των δικών σου. 
Οι πιστοί έψαλαν όλοι μαζί το ‘’Φως ιλαρόν’’ και η Δήμητρα Βαλωμά το ‘’Θεοτόκε Παρθένε’’ στην Αρτοκλασία με τη μελωδική φωνή της. Από τον τρούλο η μορφή του Παντοκράτορα Χριστού λες και ανταποκρινόταν στην κατάνυξη του αρχαιότατου αυτού ύμνου: ‘’…Ελθόντες επί την ηλίου δύσιν, ιδόντες φως εσπερινόν, υμνούμεν Πατέρα, Υιόν και Άγιον Πνεύμα, Θεόν…’’.  

Στο ‘’Νυν απολύεις’’ ψάλθηκαν τα απολυτίκια της ημέρας (του αγίου Ταρασίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και του αγίου Ρηγίνου Επισκόπου Σκοπέλου), το απολυτίκιο της Μονής ‘’Χαίρε Κεχαριτωμένη Θεοτόκε Παρθένε’’ και το απολυτίκιο του αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω ‘’Του Ολύμπου οικήτωρ Πιερίας αγλάισμα’’.   

Τελέσαμε τρισάγιο στη μνήμη του Χαρισίου Τζιαναμπέτη από την Αιανή και του Κωνσταντίνου Τζέλα από το Βελβεντό. Πρόκειται για δύο νέους, εργαζόμενους στο παραδίπλα εργοστάσιο παραγωγής αμιάντου, που έχασαν τη ζωή τους σ’ αυτό κατά την ώρα της εργασίας τους. 

Με τη διανομή άρτου της Αρτοκλασίας οι πιστοί προσκύνησαν λείψανα αγίων που φυλάσσονται στο Μοναστήρι.

Στο Αρχονταρίκι του Μοναστηριού η Προεστώσα πρόσφερε τον καφέ, το δροσερό νερό και τα σάντουιτς συνοδευόμενα με κέικ και κουλουράκια που έφεραν από τα σπίτια τους οι γυναίκες.

Ευχαριστώντας την Παναγία (για τις άπειρες δωρεές της) και το Μοναστήρι της, ψάλαμε όλοι στο αρχονταρίκι το ‘’Τις Θεός μέγας…’’ και αναχωρήσαμε για το Βελβεντό.

‘’Χαίρε Κεχαριτωμένη, Μήτηρ Χριστού του Θεού, ότι επέφανέ σοι ο Βασιλεύς της δόξης, και επεσκίασέ σοι το Πανάγιον Πνεύμα. Ως παρρησίαν έχουσα, πρέσβευε του σωθήναι τας ψυχάς ημών’’ (Θεοτοκίον, Παρακλητική, ήχος πλ. α’. Τετάρτη εσπέρας, Δόξα…και νυν.. Αποστίχων).
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
25-2-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας