Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Μια μεγάλη «αγκαλιά» αλληλεγγύης άνοιξε για τους πρόσφυγες που έφτασαν, αιφνιδιαστικά, αργά χθες το βράδυ, στη Λευκόβρυση Κοζάνης

του Σπύρου Κουταβά
Μια μεγάλη "αγκαλιά" αλληλεγγύης άνοιξε, χθες το βράδυ, στην Λευκόβρυση Κοζάνης, καθώς τον αρχικό αιφνιδιασμό από την απόφαση των αστυνομικών αρχών να μεταφέρουν
στο μικρό αυτό χωριό λεωφορεία με πρόσφυγες που είχαν προορισμό την Ειδομένη διαδέχθηκε η κινητοποίηση όλων -αρχών και κατοίκων- για να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους ανθρώπους αυτούς.
   Η κινητοποίηση του μηχανισμού ήταν άμεση, βρέθηκε το γυμναστήριο που θα τους φιλοξενήσει και μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή που υπήρξε επίσημη ενημέρωση, ότι οι πρόσφυγες δεν θα κατευθυνθούν στην Ειδομένη, τα πρώτα λεωφορεία έφταναν στο γήπεδο.

   Ο δήμαρχος της πόλης Λευτέρης Ιωαννίδης, οι αντιδήμαρχοι του δήμου Κοζάνης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και κοινωνικής Πρόνοιας, γιατρός Σταύρος Γιαννακίδης, ήταν οι πρώτοι "εθελοντές" στην εξυπηρέτηση των προσφύγων, όταν άρχισαν να καταφτάνουν στο γυμναστήριο. Άλλος άπλωνε μοκέτες στο δάπεδο, άλλοι μοίραζαν το πρώτο ζεστό ρόφημα που ετοίμασαν οι ίδιοι, άλλοι με τα δικά τους αυτοκίνητα μετέφεραν κόσμο που χρειαζόταν κάτι παραπάνω από πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο της πόλης, άλλοι μετέφεραν τα είδη πρώτης ανάγκης, κουβέρτες, είδη υγιεινής και υπνόσακους, ενώ άλλοι, στο πρόχειρο ιατρείο που στήθηκε, έκαναν τις πρώτες διαγνωστικές εξετάσεις.
   Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη και σε λιγότερο από μία ώρα έφτασαν στο χώρο οι εθελοντικές ομάδες που δρουν στην περιοχή με σχετικά εφόδια και εξοπλισμό. Ο Δήμος Κοζάνης, με σημαντική εμπειρία στο παρελθόν, στην οργάνωση και διανομή των συσσιτίων σε δημότες του, ανέλαβε, μαζί με την εκκλησία, δύο φορές την ημέρα την προετοιμασία τετρακοσίων μερίδων φαγητού. Εθελοντές από την πόλη στο κτίριο της Κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου ετοιμάζουν και πακετάρουν τα φαγητά. Η δημόσια έκκληση του δημάρχου για ανθρωπιστική βοήθεια σε συγκεκριμένα τρόφιμα, είδη υγιεινής, παιδικές τροφές, ρούχα και παπούτσια με την ταυτόχρονη δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου άμεσης ανάγκης για τους πρόσφυγες αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Πολλοί επαγγελματίες μαγαζάτορες και απλοί πολίτες αφήνουν τη βοήθειά τους στο κτίριο "Σαράντα μάρτυρες", όπου συγκεντρώνεται η βοήθεια.
    Από τα ξημερώματα, συνεργείο του δήμου προσπαθεί να αποκαταστήσει τις βλάβες στη θέρμανσης του κτιρίου και, όπως όλα δείχνουν, μέχρι αργά το απόγευμα θα μπορέσουν να θερμανθούν οι εγκαταστάσεις του σταδίου.
   Παιδίατροι και παθολόγοι από το νοσοκομείο Κοζάνης και άλλοι γιατροί από την πόλη, οδοντίατροι ακόμη και φαρμακοποιοί, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πρόχειρο ιατρείο που στήθηκε για προσφέρουν περίθαλψη, ειδικά στα μικρά παιδιά. Το πρωί, ένα νεαρό ζευγάρι Σύρων με δύο παιδιά προσχολικής ηλικίας, που έχουν μεσογειακή αναιμία, μεταφέρθηκαν εσπευσμένα με το όχημα του αντιπεριφερειάρχη Σταύρου Γιαννακίδη στην Παιδιατρική κλινική του Μαμάτσειου νοσοκομείου, προκειμένου να τους γίνει η αναγκαία μετάγγιση αίματος.
   Διαμορφώθηκε, επίσης, χώρος σε μικρότερη αίθουσα του σταδίου, όπου φιλοξενούνται 10 γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ενώ γιατροί και εθελοντές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα 120 βρέφη και παιδιά, ηλικίας δυο μηνών έως και οκτώ ετών.
   Οι πρόσφυγες πέρασαν την πρώτη νύκτα ξαπλωμένοι σε υπνόσακους και κουβέρτες στο παρκέ του παγωμένου γυμναστηρίου. Εκτός από την ενεργή παρουσία των αρχών για τη φιλοξενία των προσφύγων, η πιο ωραία και αισιόδοξη εικόνα έρχεται από τα μικρά προσφυγόπουλα, που μετά το αρχικό μούδιασμα οργανώθηκαν αμέσως, έφτιαξαν ομάδες και παίζουν, τι άλλο; Ποδόσφαιρο!
πηγη: ΑΠΕ - ΜΠΕ |Σπυρος Κουταβας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας