Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

40 χρόνια ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - 40 χρόνια διαρκούς προσφοράς και μάθησης

Του Μιχάλη Παπαδόπουλου 
Συμπληρώνοντας 40 χρόνια από την ίδρυση του ΚΑΤΕ Κοζάνης το 1976, το οποίο ενσωματώθηκε το 1983 στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κοζάνης και μετονομάστηκε το 1999 σε Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας, διαπιστώνεται κατά την πορεία της λειτουργίας του ότι έχει διαδραματίσει ένα πολυσήμαντο ρόλο τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και στην τοπική κοινωνία του Νομού Κοζάνης, αλλά ταυτόχρονα και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, όπως είναι η Φλώρινα, η Καστοριά και τα Γρεβενά.
Όλα αυτά τα χρόνια, η προσφορά στη γνώση και στην εκπαίδευση που παρέχει, οφείλεται στο επιστημονικά καταξιωμένο διδακτικό προσωπικό του Ιδρύματος, χωρίς τη συμβολή του οποίου η ελληνική κοινωνία δεν θα αριθμούσε έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό πτυχιούχων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Σήμερα, το ΤΕΙ αριθμεί 4 Σχολές και 11 Τμήματα σε πέντε πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε λειτουργία Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών - αυτόνομα ή σε σύμπραξη με πανεπιστήμια τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.
Πέραν όμως της ακαδημαϊκής προσφοράς, η λειτουργία του Ιδρύματος συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στο κοινωνικό υπόβαθρο καθώς και στην οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας – και κυρίως των πόλεων της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας με το τμήμα της Μαιευτικής, ενώ ταυτόχρονα παρέχει πολλές θέσεις εργασίας σε συμπολίτες μας. Κατά την πορεία του, επεδίωξε και πέτυχε, συμβάλλοντας καθοριστικά σε αυτό η εκάστοτε Διοίκησή του, την ανάληψη πρωτοβουλιών και τη σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία, φορείς και επιχειρήσεις, ώστε να μετουσιώσει τη γνώση σε κοινωνική ανάπτυξη. Σήμερα, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της περιοχής μας, γεγονός το οποίο οφείλεται μεταξύ άλλων στην κοινωνική δραστηριοποίησή του.
Όλα τα παραπάνω είναι η πραγματικότητα μέσα σε λίγες λέξεις, την οποία οφείλουμε στα 40 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος. Δυστυχώς, ενώ από τη μία πλευρά έχουμε ένα στολίδι, από την άλλη η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από οικονομικές δυσκολίες στο ελληνικό κράτος, οι οποίες σίγουρα επηρεάζουν και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Οφείλουμε όμως όλοι μας να αναγνωρίσουμε ότι η μόρφωση και η εκπαίδευση είναι τόσο σημαντικά όσο και αναγκαία για την έξοδο από την οικονομική ύφεση και την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας.
Τα προηγούμενα χρόνια, ως Βουλευτής Νομού Κοζάνης και ως Υπουργός, προσπάθησα από πλευράς μου να στηρίξω το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με κάθε τρόπο, εξαντλώντας τα περιθώρια των πιέσεων μου τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στην Επιτροπή Παιδείας που συμμετείχα. Το αποτέλεσμα, δεδομένης της συνεργασίας μου με την Διοίκηση του ΤΕΙ, ήταν η εύρεση διεξόδων σε καίρια ζητήματα. Το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω και σήμερα από την όποια θέση βρεθώ, στηρίζοντας το ΤΕΙ μας, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - δίνοντας πάντα τον καλύτερο εαυτό μου, προκειμένου να εορτάσουμε μαζί την συμπλήρωση πολλών δεκαετιών ακόμα.
Στο σημείο αυτό, προερχόμενος ο ίδιος από το χώρο της εκπαίδευσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια τα μέλη της Διοίκησης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, τους Καθηγητές καθώς και το προσωπικό. Ιδιαίτερες ευχαριστίες βέβαια εκφράζω στην εκάστοτε Διοίκηση του ΤΕΙ για την συνεργασία μας κατά την περίοδο 2000 – 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας