«Πολύ λίγο, πολύ αργά» που λένε και οι Αγγλοσάξονες. Αυτό που θα' πρεπε
να είχε επιδιώξει εδώ και μήνες ο Πρωθυπουργός - την διαμόρφωση δηλαδή
μιας κοινής θέσης με τους πολιτικούς αρχηγούς έτσι ώστε η Αθήνα να έχει
μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ απέναντι στους δανειστές- το έκανε
μόλις χτες ο κ.Τσίπρας .
Μετά, όμως, την χρεοκοπία της χώρας, την αθέτηση δεσμεύσεων αποπληρωμής του ΔΝΤ, μετά από 10 μέρες κλειστές τράπεζες και ένα δημοψήφισμα παρωδία που έχει προκαλέσει τεράστιο χάσμα με τους εταίρους .
Μάλιστα ο κ.Τσίπρας σε, μια ακόμη οβιδιακή μεταμόρφωσή του, αν και πέτυχε ένα εκκωφαντικό αντιευρωπαϊκό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής προχωρεί τώρα ξεκαθαρίζοντας τους εσωκομματικούς λογαριασμούς του με τους
υποστηρικτές της «περήφανης γραμμής αξιοπρέπειας» και ρίχνει επειγόντως γέφυρες προσέγγισης στην φιλοευρωπαϊκή γραμμή του ΝΑΙ!
Σημειώνεται ότι από την Κυριακή το βράδυ ο Πρωθυπουργός τήρησε χαμηλούς τόνους απέναντι στην Ευρώπη - σε αντίθεση με Γιάνη Βαρουφάκη και τη Ζωή Κωσταντοπούλου - ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όχι ως εντολή ρήξης με την Ευρώπη αλλά ως εντολή επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές και παραμονής της χώρας στο Ευρώ .
Μάλιστα ο κ.Τσίπρας σε μια κίνηση καλής θέλησης προς τον σκληρό κ. Σόιμπλε ζήτησε τη αποχώρηση του «ενοχλητικού» και μονίμως διαφωνούντα με τους εταίρους υπουργού Οικονομικών και την αντικατάστασή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο -ένα πρόσωπο που παρακολουθεί από την αρχή τις διαπραγματεύσεις και έχει δουλέψει εποικοδομητικά στην επίτευξη συμφωνίας .
Στο ίδιο πνεύμα ο Πρωθυπουργός ζήτησε την σύγκληση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με στόχο να εξασφαλίσει μία πρώτη συναίνεση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου σε μια παραλλαγή της Γιούνκερ ενώ προσπάθησε να ενισχύσει και τα ερείσματά του στην Ευρωζώνη επικοινωνώντας επανειλημμένα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και άλλους ηγέτες.
Το μεγάλο στοίχημα του κ. Τσίπρα (από το οποίο εξαρτάται δυστυχώς η επιβίωση της χώρας) είναι κατά πόσο θα πείσει την γερμανική πλευρά που δεν του έχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη -αφού στους πέντε μήνες της διακυβέρνησής τους δεν έχει τηρήσει τίποτα από τα συμφωνηθέντα - ότι όσα θα προτείνει στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής θα μπορέσει να τα υλοποιήσει και δε θα καταφύγει την τελευταία στιγμή σε κάποια ντρίπλα εντυπωσιασμού για εσωτερική κατανάλωση.
Προς το παρόν η Γερμανία - όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση Ολάντ- Μέρκελ- δείχνει μεγάλη επιφυλακτικότητα έναντι της Αθήνας και δεν απορρίπτει το GREXIT . Η κυρία Μέρκελ ,όμως, δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναλώσει κι άλλο πολιτικό κεφάλαιο και να έρθει σε σύγκρουση με 118 βουλευτές του κόμματός τής που δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν ούτε ευρώ για την στήριξη της Ελλάδας - ιδιαίτερα μάλιστα όταν η υπογραφή τρίτου μνημονίου θα χρειασθεί τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια ευρώ - κατ άλλους πάνω από 50 .
Ωστόσο ακόμη κι αν η κυρία Μέρκελ κάνει τελικά πίσω ,είναι σαφές ότι όποια συμφωνία κι αν επιτευχθεί αυτή την ώρα θα είναι πολύ πιο σκληρή από την πρόταση πριν την αποχώρηση του κ. Τσίπρα από τις συνομιλίες για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και πολλά δισεκατομμύρια ακριβότερη από το mail Χαρδούβελη .
Ο συνεχώς αυξανόμενος λογαριασμός των μέτρων ,πάντως, όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν φαίνεται να πτοεί τους υποστηρικτές του κ. Τσίπρα -όπως φαίνεται "Λεφτά υπάρχουν"!
Όλα αυτά εάν ο κ.Τσίπρας είναι πραγματικά αποφασισμένος να πετύχει και να υλοποιήσεις μια συμφωνία που θα κρατήσει τη χώρα στο Ευρώ. Και δεν χρησιμοποιήσει άλλη μία σκληρή διαπραγμάτευση -και πάλι με πανηγυρισμούς και χορούς υποστηρικτών του στο Σύνταγμα - για να οδηγήσει τελικά τη χώρα στη δραχμή.
ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου