Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Θετική κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού για εκμίσθωση 2.262 στρεμμάτων στη ΛΑΡΚΟ

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση θετικής γνωμοδότησης για την εκμίσθωση 2.262 στρεμμάτων στη ΛΑΡΚΟ Γ.Μ.Μ. Α.Ε., στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού την Τετάρτη 26.11.2014.

Το αίτημα προς το Δήμο Σερβίων-Βελβεντού -& προς την Περιφέρεια- υποβλήθηκε από τη ΛΑΡΚΟ, ώστε να διασφαλιστεί η εξορυκτική δραστηριότητα της εταιρείας σε λιγνίτη για τα επόμενα δεκαπέντε (15) έτη, προκειμένου να τεθεί υπόψη των υπουργών Π.Ε.Κ.Α. και Οικονομικών που έχουν και τη δικαιοδοσία υπογραφής της εκμίσθωσης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όλες οι πλευρές αναγνώρισαν τη συμβολή της ΛΑΡΚΟ στην απασχόληση των κατοίκων με πολλαπλά οικονομικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή, στάθηκαν όμως κριτικά -σε διαφορετικούς τόνους η κάθε παράταξη- στην ελλιπή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και των έργων υποδομής προς τους επαγγελματίες (κτηνοτρόφους, γεωργούς) της περιοχής. Μεγάλη συζήτηση έγινε για ένα φράγμα που κατασκευάστηκε χωρίς τις απαιτούμενες άδειες σε ρέμα από τη ΛΑΡΚΟ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για τη συγκράτηση μπαζών που παρουσίαζαν "φαινόμενα ολίσθησης", και το οποίο -όπως ειπώθηκε- απέχει 300 -κατ’ άλλους 400- μέτρα από τον τη Βυζαντινή Καστροπολιτεία των Σερβίων. Η απάντηση σ’ αυτό από τον διευθυντή της ΛΑΡΚΟ κ. Μακρυδήμα, ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρίαση, ήταν ότι το υποέργο του φράγματος βρίσκεται στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων.
Με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής διαμορφώθηκε και η ψηφοφορία επί του θέματος, που έχει ως εξής:
- Θετική γνωμοδότηση από την πλευρά της πλειοψηφίας.
- Θετική και από τη μείζονα αντιπολίτευση, με τον κ. Κωνσταντόπουλο να ζητά να συμπεριληφθούν στην απόφαση και οι προϋποθέσεις: α) η ΛΑΡΚΟ να ανταποκρίνεται στα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, β) να ξεκινήσει από τώρα η διαδικασία των απαλλοτριώσεων και γ) να καθοριστούν τα ανταποδοτικές εισφορές της εταιρείας προς το δήμο.
- Πρόταση αναστολής λήψης απόφασης από τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Λιάκο, «μέχρι να υπάρξουν σαφή δείγματα ότι η εταιρεία βαδίζει στο δρόμο που ζητάμε σε σχέση με την εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων και των έργων πρόσβασης. Έτσι, μ’ αυτές τις προϋποθέσεις,  την τελική θετική γνωμάτευση θα τη δώσουμε σε μεταγενέστερη συνεδρίαση και με το δεδομένο ότι με τα σημερινά αποθέματα λιγνίτη υπάρχει επάρκεια εξορυκτικής εκμετάλλευσης από τη ΛΑΡΚΟ για τα επόμενα 2,5-3 έτη».
- Αρνητική γνωμοδότηση για τον άλλο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Γεωργακόπουλο, με το σκεπτικό ότι «…η ΛΑΡΚΟ βρίσκεται υπό ιδιωτικοποίηση. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η αύξηση της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ, ώστε να την μοσχοπουλήσουν σε ιδιώτες που θα την εκμεταλλευτούν, χωρίς να διασφαλίζουν καμιά θέση εργασίας».
Κλείνοντας το θέμα ο δήμαρχος κ. Κοσματόπουλος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ «σαν φυσική εξέλιξη, τώρα που δεν έχουμε άλλες πηγές(!) για να μειώνεται η ανεργία στην περιοχή». Για την καθυστέρηση υπογραφής της απευθείας εκμίσθωσης από το ΥΠΕΚΑ, τόνισε ότι «παίζονται χοντρά παιχνίδια από μεγαλοεπιχειρηματίες που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα κι αυτές τις καταστάσεις, ώστε η ιδιωτικοποίηση να είναι πιο εύκολη».
Η έκταση των 2.262 στρεμμάτων με αποθέματα λιγνίτη περί τα 3.000.000 τόνους, βρίσκεται στα διοικητικά όρια της Δημοτικής Κοινότητας Σερβίων (περιοχή παλιάς Λάβας), της οποίας το συμβούλιο ομόφωνα γνωμοδότησε θετικά και της Τοπικής Κοινότητας Καστανιάς, από την οποίαν δεν είχε ζητηθεί η γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου. Και παραμένει το αξιοσημείωτο, ότι σε περίπτωση αρνητικής γνωμοδότησης του τοπικού συμβουλίου Καστανιάς -σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν έχει συγκληθεί ακόμη- θα ανασταλεί και η ως άνω απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού!
Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

1.PALIA LAVA APALOTRIOMENH.2PIA KASTANIA AFOY KATEVHKE KATO ME TZAMPA SPITIA . 3 STO IDIO ERGO 8EATES ANTIPOLITEYSH OXI EM TWRA POY EKATSES APO KATO SE NIAZOYN TA OFELH THS KHNONIAS XA AS GELASOYME [SAN TA KARTALIA GYRO GYRO APO TO DHMARXIO AKOMA DEN XONEYETAI H HTTA] 4 GIA THN PARAKATO ANTIPOLITEYSH OUDEN SXOLION KANA ERGAKI 8A PEXEI KAI GIA MAS.5 GIA TO KKE OLA MAYRA ASE MAS RE NIKOLAKH VOLEMENE DEHTZH KKE KAI MALAKIES. KAI PIA KASTRA STA 400 METRA 9 XILIOMETRA EINAI ALA APO OLOYS POU HSTE EKEI PANO ZHTHMA NA ANEVHKAN 2--3 MEXRI EKEI ..DHMARXE PERPATA LIGO TO FARAGI EKEI POY EKANE H LARKO TO EKROMA PROS TA MESA KAI META PES MOY GIA SKEPASTO KAI PAPARIES ALA OYTE H SERVIOTES DEN TA XEROYN DYSTIXOS...

Ανώνυμος είπε...

einai polla ta lefta Θαναση και Νικο kai merikoi akoma

Το Προφίλ μας