Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Η Λιθουανία γίνεται από αύριο το 19ο μέλος της ευρωζώνης

Την ώρα που οι ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένουν, η Ευρωζώνη ετοιμάζεται να υποδεχθεί από αύριο ένα ακόμα μέλος της.
Η Λιθουανία θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2015 το 19ο μέλος της Ευρωζώνης.
Σε συνέντευξη του στη Deutsche Welle ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, Ριμάντας Σάτζιους υποστηρίζει ότι παρά τις αναταράξεις «το ευρώ έχει δείξει ότι είναι ανθεκτικό έναντι εξωτερικών σοκ αλλά και εσωτερικών εντάσεων.

Η Λιθουανία συνέδεσε το νόμισμά της, το Λίτας, με το ευρώ ήδη το 2002.
Περάσαμε κι εμείς όλες τις αναταράξεις που υπέστη η ευρωζώνη μετά την χρηματοοικονομική κρίση: εσωτερική υποτίμηση και μεγάλες περικοπές μισθών και κοινωνικών παροχών έως και 30%.
Αλλά δεν μπορούσαμε να συμμετέχουμε στις αποφάσεις και να εκμεταλλευόμαστε πλήρως τα πλεονεκτήματα του ευρωπαϊκού νομίσματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η Λιθουανία μετά την ένταξη της στην ΕΕ το 2004, θα διευρύνει από αύριο ακόμη περισσότερο και την «οικογένεια» του ευρώ.
Ένα ευρώ αντιστοιχεί σε 3,45 Λίτας, με την ισοτιμία των δύο νομισμάτων να έχει οριστεί στη σημερινή τιμή πριν από 12 χρόνια και οι Λιθουανοί δεν θα πληρώνουν στο εξής τέλη ανταλλαγής συναλλάγματος. «Τα επιτόκια δανεισμού θα μειωθούν, όχι μόνο για το κράτος αλλά και για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Για τους επενδυτές, που χρειαζόμαστε επειγόντως, η Λιθουανία θα γίνει ελκυστικότερη, καθώς δεν θα πρέπει να καταβάλλουν πρόσθετα κεφάλαια ως ασφάλιστρα κινδύνου. Ο νομισματικός κίνδυνος δεν θα υφίσταται. Έτσι, μπορεί να αυξηθεί το κέρδος των ξένων επενδυτών», υπογραμμίζει ο Λιθουανός υπουργός Οικονομικών.
Ωστόσο, και παρά τις διαβεβαιώσεις, το 50% των Λιθουανών έχει επιφυλάξεις για την ορθότητα της υιοθέτησης του κοινού νομίσματος. Πάντως, ο Ριμάντας Σάτζιους αισιοδοξεί ότι η δυσπιστία των πολιτών έναντι του ευρώ δεν θα αργήσει να καμφθεί:.
«Μόλις το μισό του πληθυσμού στη Λιθουανία πιστεύει αυτή τη στιγμή ότι το ευρώ φέρνει πλεονεκτήματα. Αλλά είδαμε ότι στη γειτονική μας Εσθονία χρειάστηκαν δύο χρόνια για να επιδοκιμάσει το ευρώ το 85% του πληθυσμού. Πιστεύω ότι και εμείς θα χρειαστούμε δύο χρόνια μέχρι να αυξηθεί εξίσου το ποσοστό επιδοκιμασίας του ευρώ» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επιφυλάξεις πολλών Λιθουανών έναντι του νέου νομίσματος πηγάζουν μεταξύ άλλων και από την ανησυχία για άνοδο των τιμών. Εξάλλου, οι πολίτες πολλών χωρών της Ευρωζώνης είχαν ή εξακολουθούν να έχουν την αίσθηση ότι το ευρώ αύξησε το κόστος διαβίωσής τους. Ο Λιθουανός ΥΠΟΙΚ σπεύδει να διασκεδάσει τους φόβους των συμπολιτών του.
«Παρατηρούμε με ακρίβεια την εξέλιξη των τιμών. Οι τιμές κινούνται ανοδικά ειδικά στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Αυτό όμως εξηγείται με οικονομικούς όρους, καθώς οι αμοιβές στον συγκεκριμένο τομέα αυξάνονται κατά 4-5% ετησίως. Αυτό δεν σχετίζεται απαραίτητα με το ευρώ. Στο υπόλοιπο φάσμα της οικονομίας οι τιμές διατηρούνται σταθερές ή και πέφτουν, επειδή το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων μειώνεται διεθνώς. Και πέρα από τους ελέγχους που πραγματοποιούμε, λειτουργεί βεβαίως και ο ανταγωνισμός» υπογράμμισε ο Ριμάντας Σάτζιους.
«Θεωρώ ότι η Ευρωζώνη έχει φτάσει τώρα σε σημείο να μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις κρίσεις χωρίς να χρειάζεται εξωτερική βοήθεια.

 iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας