Φίλες και φίλοι, χαίρομαι γιατί αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου μας το Σάββατο, σήμερα συγκροτείται η Γραμματεία της ΚΟΕΣ, που θα έχει και την ευθύνη του συντονισμού των εργασιών της.
Σήμερα, που τυχαίνει να συνεδριάζουμε για πρώτη φορά με αυτή τη σύνθεση, η συνεδρίασή μας συμπίπτει με μια θλιβερή επέτειο, την επέτειο της άνανδρης δολοφονίας ενός παιδιού, ενός εφήβου, πριν από λίγα χρόνια το 2008. Με την επέτειο του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Η επέτειος αυτή μας επιβάλλει μια μεγάλη άσκηση εθνικής και κοινωνικής αυτογνωσίας, αυτοσυγκράτησης και σοβαρότητας. Το έθνος μας ξέρει, έχει ζήσει στο πετσί του τι σημαίνει διχασμός, τι σημαίνει τεχνητή πόλωση. Η Παράταξή μας έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την εθνική συμφιλίωση και τώρα θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής συνοχής, εν μέσω μιας βαθιάς κρίσης, που οδηγεί ανθρώπους στην απελπισία, που προκαλεί πολύ μεγάλη κοινωνική ένταση.
Η καταδίκη της βίας όμως πρέπει να είναι απόλυτη, χωρίς καμία προϋπόθεση, χωρίς καμία αίρεση. Και κανείς, μα κανείς, ιδίως αυτοί που ως Παρατάξεις είχαν ευθύνη για τα γεγονότα του 2008, δεν δικαιούται να διαμορφώνει τώρα συνθήκες τεχνητής πόλωσης.
Σήμερα η σκέψη μας πρέπει να πάει στον ίδιο τον Αλέξανδρο, στη μνήμη του, στην οικογένειά του. Κανείς δεν δικαιούται πάνω στο θάνατο ενός παιδιού, ενός εφήβου, να οικοδομεί, χρόνια αργότερα, μια φτηνή κομματική τακτική.
Η στάση μας είναι ενωτική, εθνική, υπεύθυνη. Η απάντηση στη βία είναι η δημοκρατία, το κράτος Δικαίου, ο σεβασμός της έννομης τάξης.
Αυτό αφορά και την καμπάνια που ανακοινώσαμε τη Δευτέρα κατά της ρατσιστικής ξενοφοβικής κοινωνικής βίας, για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως αντισυνταγματικής και χαίρομαι γιατί αυτό προκάλεσε την αντίδρασή της και μηνύσεις εκ μέρους της.
Αυτά που λέμε και που κάνουμε και που προσωπικά εκ μέρους λέω και κάνω, δεν λέγονται στο όνομα του ΠΑΣΟΚ αλλά λέγονται στο όνομα της δημοκρατίας, στο όνομα του κοινοβουλευτισμού, στο όνομα του κράτους Δικαίου των δικαιωμάτων και της ιστορικής μνήμης του τόπου αυτού.
Είναι προφανές ότι όταν καταδικάζουμε κάθε μορφής βίας αυτό το εννοούμε. Η βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Ασπρόπυργο είναι απολύτως και απερίφραστα καταδικαστέα, άλλωστε λειτούργησε ως εφαλτήριο για να διατυπώσει πάλι ένα απειλητικό ξενοφοβικό λόγο η ίδια η Χρυσή Αυγή.
***
Οι μέρες αυτές, είναι μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το μεγάλο εθνικό μας πρόβλημα που είναι πάντα η οικονομία, γιατί αυτό συνδέεται με την ίδια την εθνική υπόσταση και ισχύ. Αυτές τις μέρες εξελίσσεται η διαδικασία της επαναγοράς των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, στηρίζουμε τη διαδικασία αυτή, θέλουμε να εξελιχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να επιφέρει αποτέλεσμα χωρίς να θιγούν οι ισορροπίες του προγράμματος που είχαμε κατακτήσει στις 21 Φεβρουαρίου του 2012.
Η αγορά περιμένει. Περιμένει ρευστότητα, περιμένει χρήμα, περιμένει ευκαιρίες. Διψά. Και θέλουμε να υπάρξει απάντηση.
Και είναι λάθος από την άποψη αυτή, να ανοίγουν νέα μέτωπα με την κοινωνία, όπως αυτό που έχει ανοίξει με το κυοφορούμενο φορολογικό νομοσχέδιο. Εμείς θέλουμε η χώρα μας να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της να είναι συνεπής, να μην μπορεί κανείς να την κατηγορήσει επαναλαμβάνοντας τα γνωστά στερεότυπα για την Ελλάδα και τους Έλληνες, τα αρνητικά, τα υπονομευτικά. αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος μισθωτών, συνταξιούχων, σε βάρος των παιδιών, σε βάρος των νέων ανέργων, σε βάρος των νέων αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Μπορεί να κατατεθεί εμπροθέσμως και να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο, αρκεί να γίνουν δεκτές οι συγκεκριμένες υπεύθυνες τεκμηριωμένες προτάσεις μας. Δεν χρειάζεται τώρα να θιγεί η κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, δεν χρειάζεται τώρα να ανοίξουμε μια συζήτηση η οποία μπορεί να φέρει στο επίκεντρο αντιδράσεις εύλογες, δίκαιες για τη μεταχείριση των οικογενειών με παιδιά. πρέπει να σεβαστούμε τις οικογένειες με παιδιά και το βάρος που κουβαλάει ο μισθωτός που έχει παιδιά, είναι αδιανόητο να τον αδικεί το φορολογικό σύστημα.
Είναι επίσης αυτονόητο πως όταν έχεις τέτοια υψηλή ανεργία, όταν έχεις νέα παιδιά με προσόντα που δεν μπορούν να βρουν το δρόμο τους μέσα στην αγορά εργασίας, πρέπει να τους ενθαρρύνεις. Αυτό σημαίνει ότι για πέντε χρόνια οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, είτε οι νέοι είτε οι προερχόμενοι από μισθωτούς που τώρα είναι άνεργοι, πρέπει να έχουν ειδική φορολογική μεταχείριση. Άρα για πέντε χρόνια πρέπει να έχουν τη μεταχείριση του μισθωτού ή έστω τη μισή φορολογική επιβάρυνση του ελεύθερου επαγγελματία και του αυτοαπασχολούμενου.
Οι αγρότες, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό διαχειρίζονται πολύ μικρά εισοδήματα, πολύ μικρό τζίρο. Όσοι έχουν επιστροφή ΦΠΑ μέχρι 2.000 ή τζίρο μέχρι 20.000 δεν υπάρχει λόγος να υποστούν τις γραφειοκρατικές συνέπειες της τήρησης βιβλίων, όπως προβλέπει το προσχέδιο νόμου. Και βεβαίως έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να διατηρηθούν έστω περιορισμένες οι απαλλαγές στους τόκους των στεγαστικών δανείων.
Αναφέρομαι στις συγκεκριμένες προτάσεις μας για να δείξω ότι είμαστε υπεύθυνοι, πως αυτά όλα τα έχουμε υπολογίσει αριθμητικά, πως μπορούμε με απλούς τρόπους να ξεφύγουμε από προβλήματα τα οποία αναστατώνουν την κοινωνία και δεν διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις της νέας αφετηρίας για την οποία έχω μιλήσει.
Το ίδιο ισχύει και για τις αλλαγές που έχει επιφέρει στο πρόσφατα ψηφισμένο νομοσχέδιο των μέτρων, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Το κορυφαίο σημείο για μας είναι η μεταχείριση των αναπήρων και για το λόγο αυτό θα υποβάλλουμε πρόταση νόμου που καλύπτει όλα αυτά τα κενά σε σχέση με ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες: ανάπηροι, ανασφάλιστοι. Ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα το υποβάλλουμε και με τη μορφή τροπολογιών στον κυρωτικό νόμο για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Ταυτόχρονα η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα ζητάει την επιτάχυνση της διαδικασίας συζήτησης των άλλων προτάσεων νόμου που έχουμε καταθέσει για το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών μέσα από τους μελλοντικούς πόρους της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων και την πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Είναι ένα άλλο δείγμα υπεύθυνης προετοιμασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μετά από συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους και με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Εμείς ξεκινήσαμε την υπόθεση αυτή, όπως και την αλλαγή των όρων του ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Από τον Ιούλιο το έχουμε κάνει και είμαστε έτοιμοι με τις προτάσεις μας από τον Σεπτέμβριο.
Φίλες και φίλοι, δεν χρειάζεται να επαναλάβω και σήμερα ότι σκυλιάζουν αυτοί που βλέπουν πως το ΠΑΣΟΚ είναι ο καταλύτης των εξελίξεων, το λαβωμένο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ που υφίσταται ασύμμετρες επιθέσεις και υπονομεύσεις, οι οποίες δεν αποφέρουν τίποτε σε αυτούς που τις κάνουν, αλλά προκαλούν βλάβη στην Παράταξη και το πολιτικό σύστημα. Από εμάς εξαρτάται η σταθερότητα της Κυβέρνησης του πολιτικού συστήματος, της χώρας.
Η χώρα πρέπει να έχει ρυθμό, σαφείς προτεραιότητες για να βρει το δρόμο της και όπως είχα την ευκαιρία να πω μιλώντας πριν από δύο μέρες στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, εντάξει το πολιτικό σύστημα έχει ευθύνες, το κράτος πρέπει να πάρει τις πρωτοβουλίες, ξέρουμε τι έχει γίνει διαχρονικά στη χώρα. Η χώρα όμως, το κράτος, το πολιτικό σύστημα, η Βουλή, κάνει πάρα πολλά πράγματα, το θέμα είναι τι θα κάνουν και οι ιδιώτες, τι θα κάνει ο επιχειρηματικός κόσμος.
Και είπαμε ότι το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και η ανάληψη πρωτοβουλιών που συνδέονται με την έρευνα, με την καινοτομία, με την ανάπτυξη. Γιατί πολλή κουβέντα γίνεται για ανάπτυξη και για επενδύσεις, αλλά αν δεν κάνεις πολύ συγκεκριμένες κινήσεις ξεκινώντας από την επιστροφή των καταθέσεων και την αύξηση της ρευστότητας, όλα αυτά μένουν στα λόγια.
***
Ταυτόχρονα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, πρέπει να αρχίσουμε να ξαναστρέφουμε το ενδιαφέρον μας σε αυτό που λέγεται εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Η συνεχής ενασχόληση υπό συνθήκες πίεσης και άγχους με την οικονομία και την οικονομική κρίση έχει υποβαθμίσει στη συνείδηση της ελληνικής κοινής γνώμης τα θέματα αυτά, τα οποία είναι καταλυτικά.
Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο, με την ένταξή της στο μνημόνιο είναι από πλευράς εθνικής ισχύος χειρότερο από την ένταξη της Ελλάδας σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Κι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να συνθέτουμε τις εξελίξεις στη Γάζα, στη Συρία, στην Αίγυπτο. Η Αίγυπτος είναι μια χώρα εξαιρετικά κρίσιμη για την ευρύτερη περιοχή και για την Ελλάδα, εξαιρετικά κρίσιμη για την οριοθέτηση των θαλασσίων Ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιρετικά κρίσιμη γι' αυτό που λέγεται ΑΟΖ.
Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να πούμε πως ήταν δική μας πρόταση -και δική μας- την οποία την είχαμε διαμηνύσει στον Πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες η θετική ψήφος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το καθεστώς του μη μέλους, κράτους όμως, της Παλαιστίνης και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να συνθέσουμε όλα αυτά τα επιμέρους ζητήματα σε μία σταθερή γραμμή, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η οποία όμως ξαναφέρνει στο προσκήνιο την εξωτερική πολιτική.
Θα συναντήσω το απόγευμα τον Πρόεδρο του Λιβάνου που επισκέπτεται επισήμως την Ελλάδα και θα έχω την ευκαιρία να πληροφορηθώ για τη δική του οπτική γωνία. Και με την ευκαιρία αυτή θέλω να διατυπώσω και επισήμως τα συλλυπητήριά μου στο Πατριαρχείο της Αντιοχείας για την απώλεια του μακαριστού Πατριάρχη Ιγνατίου και να ευχηθώ το καλύτερο στο Πατριαρχείο για την εκλογή του νέου Πατριάρχη. Το λέω αυτό γιατί η κηδεία του θα γίνει στη Βηρυτό.
Φίλες και φίλοι, αρχίζουμε και διαμορφώνουμε τη δική μας ατζέντα και δεν πρέπει κανείς από μας να παρεμποδίζεται στην προβολή των δικών μας προτεραιοτήτων, είτε αυτές αφορούν τη λειτουργία των θεσμών της Δημοκρατίας, είτε αυτές αφορούν την κοινωνία, είτε αυτές αφορούν την εξωτερική πολιτική, είτε αυτές αφορούν το νομοθετικό έργο.
Προχωρούμε παράλληλα στο συνέδριο μας με γρήγορους ρυθμούς. Έχει τεράστια σημασία να γίνει το συνέδριο αυτό, έχει τεράστια σημασία να θεσμοθετηθεί το ΠΑΣΟΚ, να αποπροσωποποιηθεί, να λειτουργεί ως ένα κανονικό ευρωπαϊκό δημοκρατικό κόμμα, που υπερβαίνει τα πρόσωπα, υπερβαίνει τις συγκυρίες.
Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να στείλουμε σε όλους τους φίλους μας του ευρύτερου χώρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς, της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας το μήνυμα ότι το συνέδριο αυτό θα συντελέσει και στην αξιοπιστία του χώρου ευρύτερα και στην πιο μαζική έκφρασή του. Γι' αυτό μετέχουμε ταυτόχρονα και καλόπιστα και ισότιμα στο φόρουμ διαλόγου με όλους εκείνους που θέλουν.
Τώρα όμως εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό που έχουμε ως κύρια αποστολή, να οργανώσουμε χωρίς αναβολή το συνέδριο και μάλιστα λίγες μέρες πριν το συνέδριο έχει πολύ μεγάλη σημασία να πούμε από τώρα ότι θα διεξαχθεί το συνέδριο της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, ως προοίμιο του νέου πολιτικού λόγου και της νέας δυναμικής της παράταξης.
Τώρα λοιπόν πρέπει να πάρουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες, μέσα στο Σαββατοκύριακο. Πρέπει να συγκροτηθούν και να λειτουργήσουν όλες οι Νομαρχιακές Επιτροπές, σε κάθε περιφέρεια. Το άθροισμα των Νομαρχιακών Επιτροπών είναι η Περιφερειακή Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου. Και είναι οι Νομαρχιακές Επιτροπές που θα ορίσουν με δική τους πρωτοβουλία τις Δημοτικές Οργανωτικές Επιτροπές. Άρα μέχρι τη Δευτέρα η παράταξη θα έχει την πλήρη οργανωτική της διάταξη σε όλα τα επίπεδα.
Το Σαββατοκύριακο θα έχω την ευκαιρία να παραστώ στην πρώτη συνεδρίαση των Νομαρχιακών Οργανωτικών Επιτροπών του συνεδρίου, στην πρώτη και τη δεύτερη περιφέρεια Θεσσαλονίκης, την Κυριακή στις Σέρρες, τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν εδώ όλες οι Νομαρχιακές Οργανωτικές Επιτροπές συνεδρίου του λεκανοπεδίου, οι εννιά Οργανωτικές Επιτροπές του λεκανοπεδίου.
Και σήμερα θα συγκροτήσουμε τις ομάδες δουλειάς και θα ορίσουμε τους συντονιστές για τη διακήρυξη, το καταστατικό, τις πολιτικές θέσεις, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και επιμέρους πρωτοβουλίες, όπως η συνάντηση των σοσιαλιστών του Νότου, οι αλλαγές στο Σύνταγμα, αυτά που αφορούν το διάλογο με τις άλλες δυνάμεις και ούτω καθεξής.
Ξεκινάει αμέσως ο ψηφιακός διάλογος, έχουμε όλη την αναγκαία υποδομή και θα οργανώσουμε όλα όσα είπα στην ομιλία μου στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή το Σάββατο, χωρίς καμία έκπτωση, γιατί αυτά που έχουμε πει είναι λελογισμένα, δεν είναι μαξιμαλιστικά, μπορούμε να τα κάνουμε.
Οφείλουμε να διατυπώσουμε έναν ουσιαστικό πολιτικό λόγο που ξεπερνά το πλαστό δίλημμα μεταξύ δήθεν μνημονιακών και δήθεν αντιμνημονιακών δυνάμεων. Γιατί μέσα σε αυτό το δίλημμα τελικά στεγάζονται αντιφάσεις που μπορούν να οδηγήσουν -δυστυχώς εν μέρει το έχουν πετύχει- τον τόπο σε ανυπέρβλητα αδιέξοδα.
Άρα το σύνθημά μας είναι δοκιμασμένο, απλό: «Φυγή προς τα μπρος». Φεύγουμε προς τα μπρος και μέχρι τη διεξαγωγή του συνεδρίου πιστεύω ότι θα έχουμε αλλάξει τη συγκυρία, θα έχουμε ανακτήσει την αυτοπεποίθηση τη συλλογική της παράταξης και θα έχουμε διαμορφώσει τη νέα αφετηρία που χρειάζεται η χώρα μέσα από τη δουλειά που κάνουμε παράλληλα και στην κοινωνία, αλλά και στο Κοινοβούλιο και στον κυβερνητικό συνασπισμό, που στηρίζεται πάνω μας. Γιατί εμείς συνδιαμορφώσαμε τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής προς την Κυβέρνηση κι αυτό έχει καταλυτική σημασία.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου