Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Εντυπωσιακά αντιφατική η τροχιά που διέγραψε στην τελευταία φάση ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Είναι εντυπωσιακά αντιφατική η τροχιά που διέγραψε στην τελευταία φάση ο κ. Λοβέρδος.
Αφού επί τέσσερις περίπου μήνες απείχε από τις κομματικές διαδικασίες και σε σειρά δημοσίων εμφανίσεών του άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του από το ΠΑΣΟΚ και δημιουργίας νέου κόμματος, μόλις ψηφίστηκε το δύσκολο πακέτο μέτρων στη Βουλή επανήλθε «φουριόζος» στις κομματικές διαδικασίες.
Ζήτησε με επιστολή του, την επομένη της ψήφισης των μέτρων -και πριν να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να ληφθεί η απόφαση του Eurogroup-, τη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Και όταν συγκλήθηκε η κοινή συνεδρίαση της ΚΟ, της Οργανωτικής και της Πολιτικής Γραμματείας, παρουσίασε την άποψή του, την οποία δεν στήριξε κανείς από όσους έλαβαν το λόγο.
Στη συνέχεια, παρέστη στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, που ήταν ένα κάλεσμα ενότητας και συσπείρωσης και διαμόρφωσε πολύ καλούς οιωνούς για την έναρξη της προσυνεδριακής διαδικασίας. Δεν έλαβε το λόγο και μία μέρα μετά, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ παρουσίαζε την πρωτοβουλία του για τη Χρυσή Αυγή, αποφάσισε να ανακοινώσει την ίδρυση κίνησης για τη δημιουργία σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και όχι ως εσωτερική τάση ή ρεύμα μέσα στο ΠΑΣΟΚ εν όψει του συνεδρίου.
Αν δει κανείς τον πυρήνα του ισχυρισμού του κ. Λοβέρδου, ανεξαρτήτως ύφους και διακυμάνσεων, η διαφωνία του εντοπίζεται σε ένα και μόνο σημείο: στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε τον Ιούνιο να μη μετάσχει στην κυβέρνηση με προβεβλημένα πολιτικά στελέχη. Αυτή ήταν η συλλογική ,με συντριπτική πλειοψηφία ,απόφαση της ΚΟ.
Ο ισχυρισμός είναι ότι αν το ΠΑΣΟΚ μετείχε με προβεβλημένα στελέχη του (αναγκαστικά με περιορισμένο αριθμό, σε 2-3 υπουργεία), όχι μόνο θα ήταν πολύ καλύτερη η πορεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά θα είχε ανακοπεί η ύφεση και η χώρα θα είχε δώσει με επιτυχία τη μάχη της ανάπτυξης.
Στην προσέγγιση αυτή απάντησε διεξοδικά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόσο στη δευτερολογία του στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ1, της Πολιτικής και της Οργανωτικής Γραμματείας, όσο και στη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ2.
Από τη δήλωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ πάντως προκύπτει ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν θεωρούν καθόλου τυχαία την επιλογή της σημερινής ημέρας. Θεωρούν ότι ο κ. Λοβέρδος ενοχλήθηκε από την επιτυχή πρώτη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ και από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε σήμερα τη δική του ατζέντα σε σχέση με την Χρυσή Αυγή.
Ο κ. Βενιζέλος αποσαφηνίζει επίσης ότι ανέχτηκε, επί μήνες, συμπεριφορές βλαπτικές για την παράταξη (πλήρης απουσία από τις διαδικασίες της ΚΟ, καθημερινές δηλώσεις για το αν ο κ. Λοβέρδος θα παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ ή θα προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος κοκ) για να διασφαλιστεί η κυβερνητική σταθερότητα και η θετική ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
Επίσης, κύκλοι προσκείμενοι στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μετέφεραν τη λύπη του κ. Βενιζέλου γιατί σε μακρά τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κ. Λοβέρδο την Παρασκευή, με αφορμή την ονομαστική γιορτή του κ. Λοβέρδου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του μετέφερε την πρόταση να μετάσχει όχι μόνο στη Γραμματεία της ΚΟΕΣ μαζί με όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και στην Πολιτική Γραμματεία.
Είναι δε, χαρακτηριστική η αποστροφή του κ. Βενιζέλου στην ΚΟΕΣ:
«Τους θέλουμε, τους θέλω όλους μέσα με τις ιδέες τους, τις προτάσεις τους, τις αντιρρήσεις τους, με τις κινήσεις και τις τάσεις, με τις φιλοδοξίες. Αποδέχομαι κάθε προσωπική αμφισβήτηση. Αλλά μέσα στην κοίτη της Παράταξης, την ενότητα της οποίας διαφύλαξα και το 2007 και το 2011 και το 2012 και δεν δέχομαι, από κανέναν, υποδείξεις».
----------------------------------------------------------------------------
1 Εάν θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση έχει αποτύχει αναπτυξιακά, θεσμικά, διότι δεν είχαμε δύο πολιτικά πρόσωπα στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Δηλαδή αν είχαμε δύο προβεβλημένα στελέχη μας στα Υπουργεία αυτά, θα είχαμε ανασχέσει την ύφεση και θα ήταν άλλη η εικόνα της Κυβέρνησης.
Δεν το δέχομαι αυτό, διότι εδώ η χώρα εννιά μήνες αγωνιά και αγωνίζεται μέσα σε μια εκκρεμότητα, πέντε μήνες κάνουμε μία διαπραγμάτευση η οποία γίνεται με εκβιαστικούς όρους από την τρόικα, μέσα σε έναν ευρωπαϊκό συσχετισμό δυνάμεων ο οποίος είναι απολύτως παράλογος, γι΄ αυτό μίλησα για τη σύγκρουση ορθολογικής και μη ορθολογικής Ευρώπης.
Και ποιο είναι το πρόγραμμα για την ανάσχεση της ύφεσης; Πιστεύετε σοβαρά ότι μπορούμε να έχουμε ανάσχεση της ύφεσης και αναπτυξιακή προοπτική, εάν δε μειωθεί ο λεγόμενος «κίνδυνος της χώρας», το country risk; Αν δεν παύσει η νομισματική εκκρεμότητα; Εάν δε σταματήσει η θανατηφόρα συζήτηση για το αν η Ελλάδα είναι μέσα ή έξω από το ευρώ; Εάν δεν πάψουν να δημοσιεύονται οι εκτιμήσεις των τραπεζών και των οίκων αξιολόγησης για το τι πιθανότητες εξόδου έχει η Ελλάδα; Εάν δεν πάρουμε τη δόση; Εάν δεν υπάρξει δημοσιονομική σταθεροποίηση;
Εάν δεν αρχίσουν οι τράπεζες να ξαναδανείζονται φτηνά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και παραμείνουν στην αγκαλιά του ELA με ένα επιτόκιο το οποίο είναι 3,2% αυξημένο; Εάν δεν έρθει η ρευστότητα; Εάν δεν ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, να μπορούν να κάνουν κανένα δάνειο, πέραν των διευθετήσεων των παλαιών δανείων;
2 Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη, που λέει ότι αν μετείχαμε με πολιτικά ισχυρά στελέχη μας στο κυβερνητικό σχήμα, θα ήταν διαφορετική όχι η κατάσταση της παράταξης, αλλά αυτή καθεαυτή η κατάσταση της χώρας. Δε θα υπήρχε η ύφεση, δε θα υπήρχε η αμηχανία, θα είχαν επιταχυνθεί οι διαδικασίες με τους εταίρους, άρα θα είχε αναφανεί ο λόγος ύπαρξης, η raison d'etre της παράταξης, μέσα από μία ενεργότερη συμμετοχή στα αναπτυξιακά Υπουργεία.
Ξέρετε πολύ καλά ότι ο τρόπος συμμετοχής ήταν μια σταθμισμένη συλλογική απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με συνείδηση της ήττας, με συνείδηση της επιθυμίας του εκλογικού μας Σώματος και γιατί έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να δείξει ότι μπορεί να απαλλαγεί σταδιακά από το άγχος του κυβερνητισμού και να ασχοληθεί με τη στρατηγική πολιτική της χώρας.
Από τη μια μεριά ασκείται κριτική γιατί δεν μετέχουμε ενεργότερα στην Κυβέρνηση, από την άλλη μεριά ασκείται κριτική γιατί δεν διαφοροποιούμαστε επαρκώς από τη Νέα Δημοκρατία στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής από την Κυβέρνηση.
Από τη μια μεριά ασκείται κριτική από πολλά οργανωμένα συμφέροντα γιατί δεν εμπιστευθήκαμε, σιωπώντας απολύτως, τους χειρισμούς στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών και δεν αποδεχτήκαμε τα οποιαδήποτε μέτρα χειροκροτώντας με σεμνότητα. Από την άλλη ασκείται κριτική γιατί σηκώσαμε το βάρος της ψήφισης των μέτρων χωρίς μικροκομματικά παιχνίδια και προσχήματα στις πλάτες των κυβερνητικών μας εταίρων, όπως έκαναν άλλοι.
Βλέπετε πόσο αντιφατικά είναι τα πράγματα και πόσο δύσκολο είναι να κρατηθεί η παράταξη σε μια καθαρή και ευθεία γραμμή; Αυτή είναι όμως που μας επιτρέπει να κερδίσουμε στρατηγικά. Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει στρατηγικά λόγω της καθαρής και υπεύθυνης θέσης του. Μπορεί όμως να χάνει προσωρινά, δημοσκοπικά από κακές συμπεριφορές και φυσικά λόγω της σεβαστής αντίδρασης ομάδων, κοινωνικών ομάδων που θίγονται από τα πρόσφατα μέτρα. Θα δουν όμως το συνολικό εθνικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα και θα κρίνουν τη στιγμή που πρέπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας