Toυ Παναγιώτη Παναγιώτου
Στην εξαιρετικά δύσκολη στιγμή -από κάθε άποψη- που βρίσκεται η χώρα, η
«μπαχαλοποίηση» των πάντων είναι η πιο εύκολη δουλειά. Ακόμα και όταν
έχει αφετηρία τις καλές προθέσεις. Το δύσκολο είναι να βρεθεί ένας
δρόμος «ισορροπίας» και σταθερότητας, για να μπορέσουμε, δημιουργώντας
κάποιες προϋποθέσεις, να βγούμε από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές
απώλειες. Υπ' αυτή την έννοια η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση
εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο ήταν
τουλάχιστον άστοχη. Στην
ουσία έθετε θέμα «ποινικοποίησης» πολιτικών αποφάσεων, πάνω στις οποίες
στηρίζεται το ευρωπαϊκό πλαίσιο συμφωνιών για να παραμείνει η χώρα στο
ευρώ και αποτελούν το αναγκαστικό πλαίσιο λειτουργίας του κυβερνητικού
συνασπισμού!
Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις πολιτικές διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί, πέραν αυτού, και στον χώρο του κυβερνητικού συνασπισμού, ασκούν κριτική στο «μείγμα» πολιτικών που μας έχει επιβληθεί. Στη στάση των εταίρων δανειστών. Στην «αρχιτεκτονική» της Ευρωζώνης. Στο γιατί δεν προηγήθηκε η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους σε επιμέρους μέτρα και πολιτικές κ.λπ. Ολα αυτά συνιστούν την καθημερινή πολιτική αντιπαράθεση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων, κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, αλλά ακόμα και στο εσωτερικό τους με διάφορες διαβαθμίσεις. Παραπέμπουν σε πολιτικές ευθύνες.
Πώς μπορούν, όμως, με μία γενικού χαρακτήρα εξεταστική επιτροπή να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες επί πολιτικών θεμάτων, που έχουν τη «σφραγίδα» του Κοινοβουλίου, των οργάνων της ΕΕ και έχουν περάσει από τη νομιμοποιητική διαδικασία των εθνικών εκλογών; Εντελώς διαφορετικό είναι το θέμα εάν υπάρχουν ποινικά ελεγχόμενες συγκεκριμένες πράξεις πολιτικών προσώπων. Εκεί υπάρχει η γνωστή συνταγματική διαδικασία. Οταν χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ο μικροκομματισμός, στάθηκε εμπόδιο στην αποτελεσματικότητα της διαδικασίας. Πολλώ μάλλον μια γενικού τύπου εξεταστική περί Μνημονίου, που θα αναπαρήγαγε την πολιτική αντιπαράθεση, με τον «μανδύα» μιας οιονεί ποινικής διαδικασίας.
Η χώρα ούτε «λιντσαρίσματα» έχει ανάγκη, ούτε «συγκαλύψεις». Δυστυχώς, όμως, οι «εν θερμώ» πράξεις και η αναζήτηση κοντόθωρων πολιτικών ωφελημάτων οδηγούν είτε στο ένα είτε στο άλλο?
panpan@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου