Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Φοροδιαφυγή

Του Γιώργου Λακόπουλου
Εγινε γνωστό με κάθε επισημότητα: ούτε το ΚΚΕ για τις εγκαταστάσεις του στον Περισσό, ούτε η Αλέκα Παπαρήγα για το σπίτι της έχουν πληρώσει το χαράτσι των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ούτε σκοπεύουν να το πληρώσουν. Γιατί; Απλώς γιατί δεν συμφωνούν με την επιβολή του και γενικώς δεν το αναγνωρίζουν. Αφού το βλέπουν έτσι το πράγμα, προφανώς καλά κάνουν.
Το θέμα είναι τι κάνει η ΔΕΗ. Από όσα είναι γνωστά τουλάχιστον, δεν κάνει τίποτε. Οπότε ευλόγως το ΚΚΕ και η γραμματέας του θα εξακολουθήσουν να μην πληρώνουν. Το χαράτσι και ενδεχομένως ό,τι άλλο δεν αναγνωρίζουν.
Τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις; Οσοι δεν έχουν να πληρώσουν θα πάνε στον έφορο της περιοχής τους και θα προσπαθήσουν να αποδείξουν την αδυναμία τους. Οσοι δεν θέλουν, θα μείνουν κάποια στιγμή χωρίς ρεύμα. Αυτό προβλέπει ο νόμος. Και στις σύγχρονες κοινωνίες οι νόμοι δεν εφαρμόζονται κατά βούληση ή κατά περίπτωση. Απλώς εφαρμόζονται. Για όλους.
Ερώτηση: ισχύει ο νόμος που επιβάλλει το χαράτσι, για τις κομματικές εγκαταστάσεις του Περισσού και την κατοικία της Παπαρήγα; Απ' ό,τι φαίνεται όχι. Δεν θέλουν να πληρώσουν, δεν πληρώνουν. Ο νόμος μάλλον είναι μόνο για... εθελοντές.
Αυτό είναι ένα γενικότερο στοίχημα για την Πολιτεία. Θα μπει τέλος στην ασυλία των κομμάτων έναντι των νόμων ή θα διαιωνίζεται; Το ένα κόμμα δεν πληρώνει το χαράτσι, το άλλο δεν πληρώνει τα δάνεια, το τρίτο δεν πληρώνει το προσωπικό του. Αλλά δεν αντιμετωπίζουν καμία ποινή.
Απορία: από τη στιγμή που ένα κόμμα και οι επικεφαλής του δεν πληρώνουν, γιατί να πληρώσουν οι υπόλοιποι; Γιατί να μην επικαλεσθούν όλοι την ίδια δικαιολογία και να τη σκαπουλάρουν; Γιατί ό,τι ισχύει - χωρίς συνέπειες - για το ΚΚΕ να μην ισχύει και για τους υπόλοιπους; Πιο απλά, η κυβέρνηση έχει δυο επιλογές: ή θα φροντίσει να πληρώσουν όλοι, ή θα αλλάξει τον νόμο και θα τους απαλλάξει όλους.
Εφόσον το χαράτσι είναι φόρος, η άρνηση πληρωμής φόρου είναι φοροδιαφυγή. Και η φοροδιαφυγή δεν μπορεί να θεωρηθεί πολιτική δραστηριότητα. Εκτός αν παραφράσουμε αυτό που έλεγε ο Κέινς: «Η φοροδιαφυγή είναι η μόνη πνευματική δραστηριότητα που αμείβεται».

1 σχόλιο:

LazaridisStayros είπε...

Εγώ ο μ.....ς ο νομοταγής πληρώνω το χαράτσι το κόμμα του λαού, όπως κόπτονται να το λένε και η πάμπτωχη πρόεδρος του γιατί να νην πληρώνουν, θα σας πληρώσει μια και καλή ο λαός στις εκλογές.

Το Προφίλ μας