Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

«Οι οικονομικές κρίσεις οφείλονται σε βλακεία και απληστία»

Γκάιτνερ: ΥΠΟΙΚ Η.Π.Α
Να καθησυχάσει τους πολίτες των ΗΠΑ επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει ενέργειες κακόβουλων παραγόντων ώστε να τερματιστεί η χειρότερη οικονομική κρίση στη χώρα μετά την Μεγάλη Ύφεση.

«Τα γρανάζια της δικαιοσύνης γυρίζουν πλέον», είπε ο Γκάιτνερ σε μια εκδήλωση στο Πόρτλαντ έπειτα από επίσκεψή του σε ένα εργοστάσιο. «Δεν γυρίζουν όσο γρήγορα θα ήθελε ο κόσμος, αλλά έχουμε το καλύτερο σύστημα παγκοσμίως για να διασφαλίζεται ότι οι νόμοι της χώρας εφαρμόζονται», πρόσθεσε.

Ο Γκάιτνερ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι το να κατηγορηθούν πρόσωπα για γεγονότα όπως η κατάρρευση των τιμών των ακινήτων το 2008 και η συνακόλουθη οικονομική κρίση δεν είναι εύκολο, αφού οι περισσότερες κρίσεις δεν προκαλούνται από εγκληματικές δραστηριότητες ή εσκεμμένα.

Οι περισσότερες οικονομικές κρίσεις οφείλονται σε ένα μίγμα βλακείας, απληστίας, απερισκεψίας, ανάληψης οικονομικού κινδύνου, ελπίδας για κέρδος, επισήμανε ο Γκάιτνερ, ο οποίος είχε λάβει μέρος στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης από την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους ως πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της πολιτείας της Νέας Υόρκης και έχει καλέσει επανειλημμένα την ΕΕ να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα για να περιορίσει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

«Δεν μπορείς να εξαλείψεις την βλακεία και την ανάληψη κινδύνου και την απληστία και την απερισκεψία με νόμους. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να εξασφαλίσεις πως όταν συμβαίνουν όλα αυτά, δεν προκαλούν πολύ μεγάλη ζημιά και για να το κάνεις αυτό πρέπει να διαθέτεις σωστούς κανόνες ενάντια στην απάτη και στις καταχρήσεις, μέτρα προστασίας, και να αναγκάζεις τις τράπεζες να έχουν περισσότερα κεφάλαια για την αντιστάθμιση κινδύνων», είπε.

Αν και απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον ορισμένων από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Γουόλ Στριτ για την οικονομική κρίση, κανένα γνωστό στέλεχος μεγάλης τράπεζας δεν έχει φυλακιστεί.

Ο Γκάιτνερ δεν μίλησε για τα μελλοντικά του σχέδια, περιοριζόμενος να πει ότι θέλει να παραμείνει στην κυβέρνηση ως το τέλος της πρώτης θητείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. 
www.newsbest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας