Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Δημήτρης Πογαρίδης: Θέλω να συνδράμω στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να ορθοποδήσει ξανά η χώρα

Συνέντευξη στη Ρόη Βασβατέκη - εφημερίδα ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ

Την ανάγκη να εκλεγούν στις εκλογές της 6ης Μαΐου οι δυνάμεις εκείνες που μπορούν «να ανατάξουν τη χώρα» τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ περιφερειακής ενότητας Κοζάνης Δημήτρης Πογαρίδης, Καθηγητής στο ΤΕΙ Καβάλας, σε συνέντευξή του στον «Π», επισημαίνοντας ότι η απόφαση του λαού στην παρούσα φάση είναι καθοριστική για το μέλλον της χώρας.
Ο κ. Πογαρίδης αναφέρει ότι κατέρχεται στις εκλογές γιατί πιστεύει ότι πρέπει ότι «να συνδράμω στην προσπάθεια που καταβάλλει σήμερα το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ορθοποδήσει ξανά η πατρίδα», επισημαίνοντας μάλιστα πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα λάθη. Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης αλήθειας και οφείλουμε να ανταποκριθούμε».

Για την εμμονή της Ν.Δ. και του κ. Σαμαρά σε μονοκομματική κυβέρνηση λέει ότι δείχνει ότι δεν έχει πιάσει τα μηνύματα των καιρών και ότι «αντίθετα το ΠΑΣΟΚ και θέλει και μπορεί να κυβερνήσει μέσα από μια όσο το δυνατόν πλατύτερα αποδεκτή κυβέρνηση, γι’ αυτό και είναι πιο σώφρον να αναδειχτεί πρώτο κόμμα στις εκλογές έτσι ώστε να δοθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πλατιάς συνεργασίας στον κ. Βενιζέλο».

Κύριε Πογαρίδη, κατέρχεστε υποψήφιος στις εκλογές της 6ης Μαΐου με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Πως το πήρατε απόφαση να εκτεθείτε σ’ αυτές τις εκλογές, όταν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν συνωστίζονταν, όπως άλλες φορές για μια θέση στα ψηφοδέλτια του κόμματός σας, αλλά κρύφτηκαν;
Η αλήθεια είναι ότι επισκέφτηκα το χωριό μου (Κομνηνά Εορδαίας) προκειμένου να γιορτάσω τις χρονιάρες ημέρες του Πάσχα με τη μητέρα μου, κάτι που κάνω κάθε χρόνο.
Δέχτηκα, λοιπόν, την Πέμπτη 19 του μηνός την τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Η απόφαση έπρεπε να παρθεί στιγμιαία και ήταν καταφατική. Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Γνώριζα ότι οι συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες. Γνώριζα τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζα. Δεν μπορούσα όμως να αρνηθώ. Βλέπετε είμαι από εκείνους που μαζί με άλλους δημιούργησαν το ΠΑΣΟΚ και θεώρησα ότι όφειλα να συνδράμω στην προσπάθεια που καταβάλλει σήμερα το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ορθοποδήσει ξανά η πατρίδα.
Διάβαζα μια συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλου στην οποία παραδεχόταν τις καθυστερήσεις, τις αρρυθμίες, παλινδρομήσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από τον Οκτώβριο του 2009 έως το Μάιο του 2010. Πιστεύετε έχει κάποιο νόημα σήμερα για τον κόσμο η εκ των υστέρων αυτοκριτική;
Η αυτοκριτική όχι μόνο έχει νόημα, θα έλεγα ότι είναι επιβεβλημένη και χρήσιμη. Αρκεί να είναι ειλικρινής και να οδηγεί σε διόρθωση των όποιων λαθεμένων αποφάσεων και αποφυγή των όποιων παραλήψεων.
Γυρνώντας αυτές τις μέρες σε χωριά και στις πόλεις του νομού φαντάζομαι ότι δέχεσθε παράπονα από τον κόσμο για τις περικοπές των μισθών που υπέστησαν, για τα χαράτσια, για την ακρίβεια, την ανεργία. Τις λέτε σε αυτούς τους ανθρώπους;
Σίγουρα δέχομαι παράπονα. Εξάλλου και ο ίδιος έχω περίπου τα ίδια παράπονα. Ποιος θα έβλεπε το εισόδημά του να μειώνεται δραστικά και θα το ευχαριστιόταν; Τα παράπονα των πολιτών είναι κατανοητά αλλά και κατάσταση της χώρας είναι δεδομένη και δεν είναι καθόλου καλή. Η χώρα έχει μπει σ’ έναν φαύλο κύκλο απ’ τον οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο να βγει. Δεν βοηθά και το παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον που κυριαρχείται απ’ την ακραία, απάνθρωπή και βάρβαρη πτυχή της καπιταλιστικής πολιτικής. Αυτό που είναι γνωστό ως μονεταριστική ή άλλως, φιλελεύθερη οικονομική πολιτική.
Λειτουργώντας μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο οι πολιτικοί αυτής της χώρας καλούνται να βγάλουν την οικονομία απ’ το φαύλο κύκλο. Οι επιτυχημένες προσπάθειες που έγιναν τον τελευταίο καιρό και αφορούν στο «κούρεμα» του χρέους είναι μια σημαντική κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση. Αυτές οι προσπάθειες μπορούν και πρέπει να συνεχιστούν. Ο λαός θα αποφασίσει ποιος ή μάλλον ποιοι- όσο πιο πολλοί τόσο το καλύτερο, μπορούν να ανατάξουν τη χώρα και αυτή του η απόφαση στην παρούσα φάση είναι καθοριστική για το μέλλον της χώρας.
Γνωρίζετε ότι τα νέα παιδιά, μιλώ για όλους αυτούς που με τους μισθούς των 500 και 400 ευρώ και τις στρατιές των ανέργων, ότι είναι πολύ δυσαρεστημένοι με την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων. Τι λέτε σ’ αυτούς, που μπορεί και να ψήφιζαν το κόμμα σας μέχρι τώρα; Πως προσπαθείτε να τους πείσετε να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ σ’ αυτές τις εκλογές;
Κοιτάξτε. Αυτό είναι και το σημαντικότερο ζήτημα σήμερα. Η περικοπή μισθών και συντάξεων είναι δευτερεύον. Η ανεργία των νέων είναι το σημαντικότερο ζήτημα. Είμαι καθηγητής ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος εδώ και 30 χρόνια και έχω κοιτάξει κατάματα χιλιάδες νέους, όμως τα μάτια των νέων μας δεν είχαν ποτέ τόση απογοήτευση και απαισιοδοξία από αυτήν που έχουν σήμερα. Φοιτητές που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους γιατί δεν μπορεί η οικογένειά τους να τους συντηρήσει. Νέοι με πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά που δεν μπορούν να βρουν εργασία. Άνθρωποι με αξιόλογα βιογραφικά που αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό για να βρουν μια θέση εργασίας σχετική με το αντικείμενό τους. Το κυριότερο είναι ότι η πατρίδα επένδυσε στους νέους αυτούς, τους σπούδασε και τώρα τους στέλνει έτοιμο εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό να παράξει για λογαριασμό μιας άλλης χώρας.
Ειλικρινά, δεν μπορώ να ανεχτώ τα παιδιά μας δεν μπορούν να υλοποιήσουν τα όνειρα τους στη χώρα τους. Οφείλουμε και πρέπει να δώσουμε πίσω στους νέους τη χαρά, την ελπίδα και την αισιοδοξία. Ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από τα πολιτικά κλισέ των προσωρινών μεγάλων υποσχέσεων, ήρθε η ώρα της ανάληψης των ευθυνών μας, ήρθε η ώρα της δέσμευσης. Πρέπει να κερδίσουμε ξανά την αμοιβαία εμπιστοσύνη και ενωμένοι να προσπαθήσουμε να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι. Δεν είμαστε ένας ανεύθυνος λαός όπως θέλουν να μας παρουσιάζουν. Είμαστε ένας λαός με ιδιαίτερη εξυπνάδα, δύναμη και κυρίως περηφάνια. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλες προσβολές. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα λάθη. Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης αλήθειας και οφείλουμε να ανταποκριθούμε.
Αυτές τις μέρες βλέπω στην τηλεόραση ένα προεκλογικό σποτ για την ανάπτυξη, στο οποίο ο κ. Βενιζέλος λέει ότι το ΠΑΣΟΚ ξέρει τον τρόπο για να βγει η χώρα από την κρίση. Αφού τον ξέρετε αυτό τον τρόπο, γιατί δεν τον ξεκινήσατε μέχρι τώρα και αφήνετε την αγορά να συνεχίζει να καταρρέει;
Πολύ καλή ερώτηση. Κατ’ αρχήν ο κ. Βενιζέλος αναφέρεται στην από δω και πέρα πορεία, όπου οι προϋποθέσεις δεν είναι αυτές που ήταν πριν απ’ το περίφημο «κούρεμα». Το απόλυτα επιτυχημένο «κούρεμα», λοιπόν, του χρέους, το μεγαλύτερο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, που, σημειωτέων, είναι επίτευγμα της κυβέρνησης Παπαδήμου και του υπουργού της οικονομίας κ. Βενιζέλου, δημιούργησε νέες προϋποθέσεις. Ο τρόπος στον οποίο ο κ. Βενιζέλος αναφέρεται αφορά στα 4+4+1 μέτρα για την ανάπτυξη, τα οποία κατέθεσε στον ελληνικό λαό πριν από μια εβδομάδα. Τα μέτρα αυτά, προφανώς, δεν μπορούν να αναλυθούν στο πλαίσιο αυτής της συνέντευξης.
Πείτε μου γιατί να πειστεί ο ψηφοφόρος να επιλέξει ΠΑΣΟΚ σ’ αυτές τις εκλογές; Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που διαφοροποιεί το κόμμα σας από τα υπόλοιπα, αλλά και γιατί να επιλέξει να βάλει σε εσάς προσωπικά σταυρό προτίμησης;
Κοιτάξτε τα πράγματα είναι απλά. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί, ακόμα και στην περίπτωση που έχει πλειοψηφία στη Βουλή, να βγάλει τη χώρα απ’ το τέλμα αν η πλειοψηφία αυτή δεν έχει πλατιά λαϊκή υποστήριξη. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι αδύνατον να προκύψει μονοκομματική κυβέρνηση. Αλλά ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που θα προκύψει μια τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει αν δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο λαό και αυτό μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από συνεργασίες δύο η περισσότερων κομμάτων. Η εμμονή της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Σαμαρά σε μονοκομματική κυβέρνηση δείχνει ότι δεν έχει πιάσει τα μηνύματα των καιρών. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ και θέλει και μπορεί να κυβερνήσει μέσα από μια όσο το δυνατό πλατύτερα αποδεκτή κυβέρνηση, γι’ αυτό και είναι πιο σώφρον να αναδειχτεί πρώτο κόμμα στις εκλογές έτσι ώστε να δοθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πλατιάς συνεργασίας στον κ. Βενιζέλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας