Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Εμείς είμαστε το μέσο: Η δημοσιογραφία των πολιτών

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Στο βιβλίο του «Εμείς είμαστε το μέσο», το κατ’ εξοχή μανιφέστο της δημοσιογραφίας των πολιτών, ο Νταν Γκίλμορ αναφέρει την 11η Σεπτεμβρίου ως «ημερομηνία καταλύτη για την ανακάλυψη από την τότε νεογέννητη κοινότητα των μπλόγκερς των νέων εργαλείων δημοσιότητας» (Gillmor, 2004:1). Οπως επισημαίνει ο Γκίλμορ «τα εργαλεία της συμμετοχικής δημοκρατίας εξελίσσονται τόσο γρήγορα», ενώ χαρακτηρίζει το Διαδίκτυο το πλέον σημαντικό μέσο από την εποχή της τυπογραφίας.
Ενα βασικό ζήτημα που θέτει ο Γκίλμορ είναι και η σύμπραξη μεταξύ της δημοσιογραφίας και της τεχνολογίας, η οποία έχει σημαντικά αποτελέσματα για τρεις κατηγορίες: τους δημοσιογράφους, τους παραγωγούς ειδήσεων και το ίδιο το κοινό.

Διαβάζοντας το βιβλίο του Γκίλμορ καταλαβαίνει κανείς εύκολα αυτό που ο συγγραφέας θέτει από την αρχή ότι δηλαδή «η συμμετοχική δημοκρατία έχει μεγαλύτερα προβλήματα από το να αποφασίσει απλά αν είναι σωστή η δημοσίευση ανώνυμων σχολίων» ή όχι.
Η συμμετοχική ή αλλιώς λαϊκή δημοσιογραφία πρέπει πρώτα να μάθει τα όρια της λογοκλοπής και της λογοκρισίας και να αντιληφθεί ότι η παρέμβαση σε φωτογραφίες και βίντεο που ανεβαίνουν διαρκώς στο Ιντερνετ έχει κάποιες επιπτώσεις. Η αυτορρύθμιση είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν φαινόμενα υπέρβασης των ορίων που είναι για τον καθένα διαφορετικά, αλλά όταν αυτό δε γίνεται, τότε πως προστατεύεται ο καθένας;
Στο όνομα της δημοσιογραφίας των πολιτών γράφονται και παραποιούνται πολλά, το ζήτημα είναι να έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές για να τα φιλτράρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας