Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Παπαδήμος: «Για μένα κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας»

«Η συμφωνία για τη μείωση του δημόσιου χρέους σε ένα μέγεθος που προσεγγίζει τα 100 δισ. ευρώ, μια σύνθετη διαδικασία από μόνη της, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί χωρίς να κλείσει η διαπραγμάτευση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα με τους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς που μας χρηματοδοτούν» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, όπου δεν παρέλειψε να τονίσει εκ νέου την κρισιμότητα των επόμενων τριών μηνών και δη των αμέσως επόμενων εβδομάδων για την πορεία της χώρας.

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στην έναρξη διαπραγματεύσεων με την τρόικα, στα μέσα Ιανουαρίου, για τη διαμόρφωση «ενός αξιόπιστου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012-15», επισημαίνοντας ότι «από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτών και την ψήφιση της νέας δανειακής συμφωνίας εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, η στήριξη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
«Εξαρτάται επίσης και η υλοποίηση της συμφωνίας μείωσης του δημόσιου χρέους στα πλαίσια του PSI. Καμία συμφωνία δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της, η μία είναι προϋπόθεση της άλλης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά το PSI ο κ. Παπαδήμος είπε ότι αν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαβουλεύσεις για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους «ένα σημαντικό βάρος θα φύγει από τις πλάτες της χώρας, ενώ από τη μεγάλη μείωση του χρέους και του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του θα εξοικονομηθούν πόροι για την οικονομία μας, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και των επόμενων γενεών, πόροι που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη αλλά και την προστασία των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μεθοδική προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, υπογραμμίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επωφελή για τα ελληνικά συμφέροντα ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων «είναι η κυβέρνησή μας να έχει κλείσει όλα τα εκκρεμή κεφάλαια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει απέναντι στους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς που μας χρηματοδοτούν».
«Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και οι συνακόλουθες δεσμεύσεις της χώρας μας δεν αφορούν μόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα και το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού, αλλά και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας, το οποίο εξακολουθεί να αποτυπώνεται στο μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδήμος.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επισημάνσεις που έκανε στις επαφές του με τους κοινωνικούς εταίρους, για την αναγκαιότητα κλεισίματος του χάσματος ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι αυτό το χάσμα θέτει εμπόδια στη δυνατότητα αποτελεσματικής, βιώσιμης και επωφελούς συνύπαρξης της Ελλάδας με τους εταίρους της, τονίζοντας ότι «η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί πολλές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που αφορούν μεταξύ άλλων τις αγορές εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών και επαγγελμάτων, τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, τις υποδομές και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης». «Στους τομείς αυτούς η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές» επισήμανε ο κ. Παπαδήμος, καλώντας τους υπουργούς να επιταχύνουν τους ρυθμούς υλοποίησης του έργου τους και υπογράμμισε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα αποτύχει».
«Αν οι διαδικασίες που σας ανέφερα ολοκληρωθούν θετικά, θα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Αν φέρουμε σε πέρας την αποστολή αυτή, θα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα αρχίζει να πατάει σε στέρεο έδαφος» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατέληξε λέγοντας ότι «για μένα "κόκκινη γραμμή" είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τους πολίτες της. Αυτή είναι η αποστολή αυτής της κυβέρνησης και αυτήν πρέπει να υπηρετήσουμε, με κάθε δύναμη που διαθέτουμε».
Τα αμερικανικά media αναμεταδίδουν τις δηλώσεις Παπαδήμου
Εκτενή προβολή δίνεται από αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ σε αναφορές του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, για την αναγκαιότητα δημοσιονομικής πειθαρχίας, αυστηρής εφαρμογής των συμφωνηθέντων και λήψης άμεσων μέτρων ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να αποφύγει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Παράλληλα, καταγράφεται η γενικότερη ανησυχία για την πορεία του ευρώ και οι προβλέψεις για το 2012.
Το πρακτορείο Bloomberg επισήμανε ότι, παρά τις μειώσεις των μισθών και την αύξηση της φορολόγησης τα δύο τελευταία χρόνια, το έλλειμμα της Ελλάδας αναμένεται να κινηθεί γύρω στο 9% το 2011, σε σχέση με το 10,6% του 2010, ενώ η ύφεση αναμένεται να αγγίξει το 6%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, η Ελλάδα δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών. Οφείλει να συνεχίσει τη λιτότητα, αποκομίζοντας όσα περισσότερα μπορεί από τους ιδιώτες πιστωτές της στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Στην ίδια ανταπόκριση υποστηρίχθηκε ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς <<ασκεί πιέσεις>> προς την κυβέρνηση Παπαδήμου, για την ολοκλήρωση του PSI και την προκήρυξη εκλογών. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της "Καπα Research", όπως επισημάνθηκε, η ΝΔ προηγείται με 21% στην πρόθεση ψήφου, ενώ το ΠΑΣΟΚ κυμαίνεται στο 13%.
Η εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε στους εκπροσώπους των εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων τον «κίνδυνο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας» της χώρας, τον Μάρτιο, εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την παροχή του νέου πακέτου διάσωσης. Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι είναι «εξαιρετικά κρίσιμες» οι επόμενες εβδομάδες και μήνες, καθώς η Ελλάδα καλείται να διασφαλίσει την χρηματοδότησή της από τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός της χώρας μας προειδοποίησε ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τις δράσεις και τις αποφάσεις μας των επόμενων εβδομάδων».
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και άρθρο στην Whashington Post. Αφού προβάλλονται οι δηλώσεις του κ. Παπαδήμου, διατυπώνεται η άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας παραμένουν μετέωρες σε όλα τα μέτωπα, ενώ οι παρενέργειες μιας χρεοκοπίας και ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη παραμένουν απρόβλεπτες και ίσως τραυματικές για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το PSI αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ αναμένεται να μεταβούν αυτό το μήνα στην Αθήνα για να συζητήσουν τους όρους του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών. «Εάν δεν προχωρήσουμε στις αναγκαίες προσαρμογές δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν μια χώρα η οποία δεν προσαρμόζεται στην πραγματικότητα και δεν επιλαμβάνεται των προβλημάτων της», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός προς τους κοινωνικούς εταίρους, όπως σημειώνεται στο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.
Σε ανταπόκριση στο CNN έγινε αναφορά στα γεγονότα που αναμένεται να σημαδέψουν το 2012 και πιθανώς να προκαλέσουν αναταράξεις. Αναφορικά με την Ελλάδα εκφράστηκε η γνώμη ότι το κούρεμα κατά 50% των ομολόγων δεν θα είναι αρκετό, καθώς το μέγεθος του ελλείμματος της χώρας αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται. Επιπλέον, όπως ειπώθηκε, <<η Ελλάδα είναι και θα συνεχίσει να είναι ο αδύναμος κρίκος εντός της Ευρώπης. Θα παραμείνει σε ύφεση, δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνειά της και ακόμα θα χρειαστεί περαιτέρω κεφάλαια από τις χώρες του Βορά>>.
Τέλος, διαφορετικές προοπτικές για το 2012 έδωσε η γνωστή λίστα του Byron Wien. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, ο κ. Wien εμφανίστηκε αισιόδοξος στις προβλέψεις του για την καινούρια χρονιά, λέγοντας ότι θα υπάρξει άνοδος των χρηματιστηρίων, βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας, ενώ η Ευρώπη θα καταλήξει σε μια βιώσιμη λύση για τα οικονομικά της προβλήματα.
Όσον αφορά την Ελλάδα και την Ιταλία ανέφερε ότι επειδή η Ευρώπη θα είχε πολλά να χάσει από τη διάλυση της νομισματικής ένωσης, οι χώρες αυτές, αν και θα χρεοκοπήσουν, πρόκειται να παραμείνουν στην Ευρωζώνη.
Αξίζει να επισημανθεί ότι από τις δέκα προβλέψεις του για το 2011, επαληθεύτηκαν οι οκτώ, όπως αναφέρθηκε από το αμερικανικό κανάλι.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας