Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Το τείχος του Έβρου

Από το protagon.gr
Η κυβέρνηση προτίθεται να τοποθετήσει έναν φράχτη στον Εβρο προκειμένου να αποτρέψει την παράνομη είσοδο στη χώρα. Η σχετική ανακοίνωση του Χρήστου Παπουτσή προκάλεσε την αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας. Οχι άδικα. Η Διεθνής Αμνηστία είναι για να καταγγέλλει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι κυβερνήσεις είναι για να προστατεύουν τα συμφέροντα των πολιτών τους, με τον τρόπο που αυτές αντιλαμβάνονται ως καλύτερο.

Το πιθανότερο είναι ότι ο φράχτης θα τοποθετηθεί. Δεν θα είναι δα και ένα πρωτότυπο μέτρο. Τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό έχουν επενδυθεί με συρματόπλεγμα (δείτε εδώ το φωτορεπορτάζ που δημοσιεύσαμε), ενώ κάτι αντίστοιχο έχει κάνει και η Ισπανία στα εδάφη που διατηρεί στην Αφρική. Επίσης είναι σχεδόν βέβαιο ότι γρήγορα ο φράχτης θα αποκτήσει τρύπες-αν μη τι άλλο η Ελλάδα είναι η χώρα που σου επιτρέπει να τρυπώσεις όπου θέλεις, πόσο μάλλον στο εσωτερικό της. Και εν τέλει, όσο και αν ένας φράχτης προκαλεί αποτροπιασμό, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης θα συμφωνήσει. Βέβαια αυτό που αρέσει στην κοινή γνώμη δεν είναι πάντα και το καλύτερο, αλλά μία βόλτα στις περιοχές πέριξ της Ομονοίας ίσως λειτουργήσει καταπραϋντικά στις φωνές που εξεγείρονται.
Μεταξύ μας, όλοι γνωρίζουμε ότι ένας φράχτης δεν μπορεί ανακόψει το κύμα των μεταναστών. Η τοποθέτησή του έχει να κάνει περισσότερο με αυτούς που βρίσκονται στη χώρα, παρά με εκείνους που θέλουν να έρθουν. Είναι μία βαρβαρότητα συμβολικού χαρακτήρα. Και δυστυχώς, όσα είπε ο Χρήστος Παπουτσής ελάχιστη σχέση διατηρούν με την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, ο υπουργός μπορεί να δηλώνει ότι θα απελάσει τους παράνομους μετανάστες, δεν εξηγεί, όμως, με ποιον τρόπο θα το πετύχει αυτό, ούτε που θα τους στείλει, αφού οι περισσότεροι δεν έχουν καν χαρτιά.
Μέρα με τη μέρα η παράνομη μετανάστευση θυμίζει πρόβλημα με πολλές λύσεις που, δυστυχώς, καμία δεν αποδεικνύεται σωστή. Ο αριθμός των ανθρώπων που συσσωρεύονται πλέον λες και είναι σκουπίδια στους δρόμους της Αθήνας ακυρώνει κάθε συζήτηση για ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία. Αντίθετα, παρακολουθούμε όλοι μία ανθρωπιστική τραγωδία να εκτυλίσσεται σε καθημερινή βάση μπροστά στα μάτια μας, παρασύροντας στη δίνη της και ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Πριν μας πείτε την άποψη σας, σημειώστε μερικά στοιχεία που πήραμε από το ρεπορτάζ του news247.gr
  • Μέσα στο εννεάμηνο του 2010 συνελήφθησαν 96.398 (94.747 από τη στεριά και 1.651 από τη θάλασσα) παράνομοι μετανάστες στη χώρα, έναντι 96.085, που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2009.
  • Πολυπληθέστερη εθνότητα παρανόμων μεταναστών απ' όσες εντοπίστηκαν φέτος στη χώρα μας, μετά τους Αλβανούς (38.911 στη στεριά και 12 στη θάλασσα) είναι οι υπήκοοι Αφγανιστάν.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Που το είδατε το τείχος; Ένας φράχτης σε ένα ξέφραγο αμπέλι θα μπει.

Το Προφίλ μας