Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Οταν ο μπαμπάς τρέφει ακόμη τους τριαντάρηδες

Από το ΒΗΜΑ
«Στις ΗΠΑ είναι δεδομένο ότι στην ηλικία των 18 οφείλεις να ανοίξεις τα φτερά σου και να “πετάξεις” μακριά από τη φωλιά. Οι γονείς σου θα είναι πάντα εκεί για σένα, για να σε βοηθήσουν στην κακοτοπιά. Οχι όμως για να σε συντηρούν! Πρέπει μόνος σου να τα βγάλεις πέρα» σχολιάζει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ.Τζον Παπασπάνος. Γεννημένος στις ΗΠΑ από έλληνες γονείς με καταγωγή από το Βελβεντό Κοζάνης, ο κ.Παπασπάνος έχει έρθει σε επαφή με τις δύο αντικρουόμενες νοοτροπίες,την ελληνική και την αμερικανική. «Από την ηλικία των δεκατεσσάρων εργαζόμουν τα καλοκαίρια στην οικογενειακή επιχείρηση, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών μου έκανα δύο δουλειές το καλοκαίρι για να βγάζω τα έξοδά μου για όλο τον χειμώνα!
Οσο για τα δίδακτρα,προσωπικά είχα την τύχη να λάβω πλήρη υποτροφία από το πανεπιστήμιό μου. Ωστόσο,σχεδόν όλοι οι συμφοιτητές μου είχαν λάβει φοιτητικό δάνειο για να τα καλύψουν,ελάχιστοι δέχονταν τη βοήθεια των γονιών τους» αναφέρει. Ο ίδιος μετά την ολοκλήρωση του πρώτου πτυχίου του στις διεθνείς σχέσεις, έλαβε την υποτροφία του ιδρύματος Φουλμπράιτ για να διεξάγει έρευνα στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Ζώντας για πρώτη φορά την καθημερινότητα στην Ελλάδα, αντιλήφθηκα ότι οι νέοι θεωρούν ότι είναι “δικαίωμά” τους να βρουν μια δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών τους. Αντιθέτως στις ΗΠΑ πιστεύουμε ότι μια τέτοια δουλειά είναι...τύχη, είναι πολυτέλεια. Ενας νέος Αμερικανός θα έκανε κάθε είδους δουλειά προτού καταφύγει στην ύστατη λύση της εξάρτησης από τους γονείς. Ακούγεται τετριμμένο, αλλά οφείλουμε να το καταλάβουμε στην ουσία του: η δουλειά δεν είναι ντροπή!» καταλήγει με νόημα.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τζάμπα τα λες φίλε.
εδώ δεν βλέπεις; τα παιδιά δουλεύουν σκληρά....
πίνοντας καφέ στις καφετέριες περιμένοντας τη θέση του διευθυντή

Ανώνυμος είπε...

Ρε αι στο διάολο μαλάκες.
Η ανεργία είναι στο 20%,οι τοπικές εφημερίδες έκοψαν την στήλη ζητείται από τις μικρές αγγελίες και μιλάτε κιόλας.
Το ΠΑΣΟΚ σας μέσα.Φασίστες.

ai-vreS είπε...

Πώς να μην υπάρχει ανεργία όταν και η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ απολύει εργαζομένους;

Ανώνυμος είπε...

Άλλα λέει η θειά μου άλλα ακούν τα αυτιά μου. Κατηγορείται ή δεν κατηγορείται τον κόσμο ότι δεν πάει για δουλειά ενώ υπάρχουν δουλειές?
Που κολλαέι η τυποεκδοτική?

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον δεν διαβάσατε το άρθρο. Αν το διαβάζατε δεν θα λέγατε ότι δεν υπάρχουν δουλειές σε ποσοστό 20%. Το παιδί λέει ότι δούλευε γκαρσόν ότι έπλενε πιάτα και ότι δεν δούλευε στην επειστημη που σπούδαζε, δηλαδή για τα Τοπικά δεδομένα η ανεργία θα ήταν μικρότερη αν δουλεύαμε και μεις στις δουλειές των γονέων μας. Οικοδομικές εργασίες, αγροτικές, κτηνοτροφικές κλπ.

Ανώνυμος είπε...

όλα τα ξέρεις φίλε 10:01 h.
μάθε να διαβάζεις και να ακούς

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΟΤΕ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝ ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ (ΕΔΩ ΚΑΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ) ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ. ΕΤΣΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

Για ποιους νέους πτυχιούχους μιλάτε. Για αυτούς που περνάνε π.χ. Φιλόλογοι ενώ είναι ανορθόγραφοι; Για τους οικονομολόγους που δεν ξέρουν απλή αριθμητική. Για τους Γιατρούς της Βουλγαρίας κλπ. Αυτοί είναι οι εξειδικευμένοι;

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΕ. ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΞΙΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΥΜΑΝΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

KAΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΦΙΛΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΚΟΠΟΥΣ ΕΞΗΔΕΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΠΡΙΝ 20 - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΗ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΟΝ ΤΟΥΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΛΕΥΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΔΟΥΛΙΕΣ.-

Το Προφίλ μας