Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Το ΣΔΟΕ ψάχνει τους υποψήφιους

Από το site isotimia.gr
H δαμόκλειος σπάθη του ΣΔΟΕ έχει υψωθεί και απειλεί τα κεφάλια των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου και θα διανοηθούν να παραβούν τα αυστηρά όρια χρηματοδότησης και προεκλογικών δαπανών.

Πέντε τουλάχιστον στελέχη του ΣΔΟΕ μαζί με τον επικεφαλής του Σώματος σε κάθε Περιφέρεια θα αναλάβουν σε συνεργασία με ανώτερους δικαστικούς να παρακολουθήσουν αν υποψήφιοι και συνδυασμοί θα τηρήσουν όσα προβλέπει ο νέος νόμος για τις εκλογικές δαπάνες, αλλά και για τα έσοδα και τις πηγές από τις οποίες προέρχονται.

Η σπατάλη

Το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο θα ισχύσει για πρώτη φορά και έρχεται να ελέγξει το λεγόμενο «μαύρο πολιτικό χρήμα», ώστε να περιορίσει δραστικά τη σπατάλη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, και να αποτρέψει την εξάρτηση των τοπικών αρχόντων από μεγάλα αλλά και τοπικά οικονομικά συμφέροντα. Προβλέπονται μάλιστα μεγάλες ποινές για τους παραβάτες, οι οποίοι απειλούνται με υψηλά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης.

Τα έσοδα των υποψηφίων και των συνδυασμών πρέπει να προέρχονται μόνο από εισφορές φυσικών προσώπων, τα στοιχεία των οποίων (ονοματεπώνυμο, αριθμός ταυτότητας, ΑΦΜ κ.λπ.) θα είναι στη διάθεση των τραπεζών, μέσω των οποίων θα διακινούνται τα χρήματα που θα διατεθούν για την προεκλογική καμπάνια. Κανένα φυσικό πρόσωπο πάντως δεν μπορεί να εισφέρει περισσότερα από 500 ευρώ. Έσοδα μπορούν να έχουν και από εισιτήρια εκδηλώσεων, τα οποία όμως θα είναι διπλότυπα, αριθμημένα και θεωρημένα από τις εφορίες.

Υποψήφιοι και συνδυασμοί απαγορεύεται να δεχθούν εισφορές από πρόσωπα που οφείλουν σε νομαρχίες ή δήμους περισσότερα από 1.000 ευρώ, από πρόσωπα που είναι ιδιοκτήτες ή εκδότες εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και από πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του υπαλλήλου δήμου ή νομαρχίας και των νομικών τους προσώπων.

Οι ποινές είναι βαριές για τους παραβάτες χρηματοδότες, απειλούνται με φυλάκιση μέχρι ένα χρόνο και με χρηματικό πρόστιμο που θα κυμαίνεται από 30.000 έως 100.000 ευρώ. Ανάλογες είναι οι ποινές και για τους δωρολήπτες. Πάντως αρκετοί υποψήφιοι, κυρίως περιφερειάρχες, έχουν διαμαρτυρηθεί για τις προβλεπόμενες και επιτρεπόμενες δαπάνες, οι οποίες θεωρούνται πολύ χαμηλές και εκτιμάται ότι πολλοί θα μπουν στον πειρασμό να τις υπερβούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, πάντως, είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει πλήρως το νόμο, κάτι το οποίο είναι πιθανό να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα και να φέρει την κυβέρνηση σε αντιπαράθεση με το ΚΚΕ, το οποίο απορρίπτει κάθε έλεγχο των εσόδων και των δαπανών των υποψηφίων που υποστηρίζει.

Ο κ. Ραγκούσης πρέπει να διασφαλίσει όρους ισότητας μεταξύ των υποψηφίων, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι όλοι οι άλλοι υποψήφιοι θα δεχθούν την «ανυπακοή» του Περισσού.

Στις 8 περιφέρειες ο πήχης Παπανδρέου για το ΠΑΣΟΚ

Μπορεί ο πρωθυπουργός να έβαλε ψηλά τον πήχη της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τις οποίες χαρακτήρισε δημοψήφισμα για τον «Καλλικράτη», και τις άλλες θεσμικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, οι στόχοι όμως που ο ίδιος έθεσε υστερούν έναντι της σημασίας που αποδίδει στις εκλογές.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπου συζητήθηκε το θέμα των εκλογών, ο Γιώργος Παπανδρέου προσδιόρισε τον στόχο του Κινήματος στις οκτώ Περιφέρειες. «Θα είμαι ευχαριστημένος αν κερδίσουμε τις οκτώ Περιφέρειες» (από τις δεκατρείς) φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στα μέλη του ανώτατου οργάνου του ΠΑΣΟΚ.

Η φράση του κ. Παπανδρέου μετρίασε την αισιοδοξία που διακατείχε ορισμένα από τα στελέχη του Κινήματος, τα οποία, όπως ο επικεφαλής της Επιτροπής επιλογής υποψηφίων Θανάσης Τσούρας, εκτιμούσαν ότι θα μπορούσαν να κερδηθούν δέκα Περιφέρειες. Οι αρνήσεις γνωστών στελεχών να δεχτούν να είναι υποψήφιοι θεωρείται ότι περιόρισαν τις δυνατότητες μιας μεγάλης εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, ώστε το βράδυ των εκλογών ο χάρτης της Ελλάδας να βαφεί πράσινος, κάτι το οποίο θα τους χρεωθεί. Κάτι που βέβαια θα σήμαινε και ήττα του Αντώνη Σαμαρά και θα πυροδοτούσε εξελίξεις στον συντηρητικό χώρο, καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη καραδοκεί να επωφεληθεί από κάθε στραβοπάτημα του προέδρου της ΝΔ.

Εκτιμήσεις

Αν επαληθευτούν αυτές οι εκτιμήσεις, θα υπάρξουν επιπτώσεις σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων, μεταξύ των οποίων και εθνικά όπως το ζήτημα των Σκοπίων. Κι αυτό διότι μεταξύ των περιφερειών που ενδέχεται να μην κερδίσει το ΠΑΣΟΚ είναι η Δυτική Μακεδονία, η Κεντρική Μακεδονία και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Σε αυτή την περίπτωση θα δημιουργηθεί ένα γαλάζιο τόξο, το οποίο θα καλύπτει όλη τη Βόρεια Ελλάδα, η εικόνα του οποίου το βράδυ των εκλογών είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει σε κάποιους και ψυχολογικά ζητήματα.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι ότι σε αυτή την περίπτωση και καθώς στη Β. Ελλάδα κυριαρχούν οι φωνές του Παναγιώτη Ψωμιάδη, του Μητροπολίτη Άνθιμου και άλλων, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι αν οι αντιλήψεις τους επιβληθούν στην περιοχή, μόνο εύκολη δεν θα είναι η προσπάθεια επίλυσης του σκοπιανού, όχι μόνο από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά και από οποιαδήποτε άλλη θα προσπαθούσε να επιτύχει μια συμβιβαστική λύση στο θέμα της ονομασίας, η οποία θα περιείχε με οποιονδήποτε τρόπο τον όρο «Μακεδονία».

Στο ΠΑΣΟΚ πάντως δεν έχουν χάσει όλες τις ελπίδες τους και ποντάρουν στη δυναμική που αναπτύσσει ο Ηλίας Γιαννακίδης στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και εύχονται να είναι αρκετός ο χρόνος για να μπορέσει ο Μάρκος Μπόλαρης να καλύψει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον Π. Ψωμιάδη. Εσχάτως στην Ιπποκράτους ασχολούνται και με την Περιφέρεια Αττικής, καθώς διαπιστώνουν ότι οι δύο προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιοι Αλέξης Μητρόπουλος και Γιάννης Δημαράς παίρνουν ψήφους από το Κίνημα, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κύριος Παγκάλος ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ...........ότι....
πολλοί ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ.......είναι υποψήφιοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.....

και ΑΝΑΡΩΤΙΟΤΑΝΕ.....

Πως είναι δυνατόν.....
ένας ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ που ελέγχει και εννοείται ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ......
να διεκδικεί θέσεις ΑΙΡΕΤΟΥ στην ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ????????????

Κάτι ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ και ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ .....
απο...
ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ στο επάγγελμα........
που
κοντεύουν στην ΣΥΝΤΑΞΗ !!!!!!!!!

Το Προφίλ μας