Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Αντώνης Μαυρίδης: Θέσεις και προτάσεις στην πορεία προς τις εκλογές για το Νέο Δήμο Εορδαίας


Φίλες  και  Φίλοι , πρώτα  απ’ όλα  θέλω να  πω ένα μεγάλο  ευχαριστώ σε όλους σας  και  στον καθένα σας ξεχωριστά,   για την σημερινή σας συμμετοχή στην εκδήλωση.
Για  μένα  είναι  πραγματικά μεγάλη τιμή η  παρουσία  σας  και  τελικά είναι μία σημαντική  χαρά  στην πολιτική  και στην συμμετοχή ενός ανθρώπου στα  κοινά, η αναγνώριση των πολιτών. Αυτή  η αναγνώριση  αποτελεί ταυτόχρονα και μία μεγάλη ευθύνη  και  ειδικότερα  στις μέρες μας που περνά κρίση η  πολιτική –με  η- αλλά και οι  πολιτικοί –με  οι- είναι ακόμη σημαντικότερη  η ικανοποίηση που νιώθει κανείς. 




Θέλω  εξαρχής να  ξεκαθαρίσουμε κάτι.
Πάντα  πίστευα  και  πιστεύαμε  πολλοί  γενικότερα  ότι  «στην πολιτική  πρέπει να είσαι ο εαυτός σου» και  να   προσφέρεις μέχρι εκεί  που μπορείς  να  δώσεις  νέα πράγματα και να  βοηθήσεις  τον τόπο σου να πάει μπροστά. 
Δεν είναι  αυτοσκοπός λοιπόν  η πολιτική και τα αξιώματα, δεν συμμετέχουμε  στην  πολιτική και τα  κοινά ως  «επαγγελματίες»  και συνεπώς  δεν έχουμε καμία αγωνία  για το πολιτικό μας μέλλον.  Δεν θεωρούμε  ότι  «Τα  δημόσια  αξιώματα  είναι  για χόρταση» και ακριβώς  γι’ αυτό το λόγο  θέλουμε  να  αλλάξουμε δημιουργικά και συμμετέχοντας , όλα όσα έφεραν τον τόπο μας στα σημερινά  αδιέξοδα  και την κρίση.


Για  μας  πάνω  από όλα είναι  το συμφέρον  του  τόπου μας, της  Πτολεμαϊδας, του  Μουρικίου, του Βερμίου, της Αγίας  Παρασκευής  και  της  Βλάστης.

Γι’ αυτό  το λόγο, ως  απλοί πολίτες,   καταθέσαμε δημόσια και ανοιχτά τα τελευταία  χρόνια,  σειρά προτάσεων για  όλα τα μικρά  και μεγάλα θέματα και προβλήματα που μας  απασχολούν στην  Πτολεμαίδα και την Εορδαία. Δεν αρκεστήκαμε απλά σε «αφυδατωμένες κριτικές» , συμμετείχαμε  σε πρωτοβουλίες πολιτών  και  προετοιμάσαμε  κινήσεις και ενέργειες  που μπορούν να δώσουν λύσεις στα  παλιά και διαχρονικά, αλλά και στα νέα  προβλήματα που έχει ο τόπος μας.

Επειδή πιστεύουμε  ότι  τίποτε και  κανένας  δεν προκύπτει από  «παρθενογέννηση»  και επειδή συμφωνούμε  με αυτούς που έχουν πει ότι «Το μέλλον  κερδίζεται, μόνο  από  αυτούς που το έχουν προετοιμάσει», είμαστε σήμερα εδώ, για να  απευθυνθούμε  σε όλους εσάς, αλλά    και να  σας ακούσουμε και να συζητήσουμε.

Σ’  αυτό  τον  τόπο δυστυχώς  ,  «κοινός  παρονομαστής»  είναι  ότι    «έχουμε χάσει πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης» και  δεν έχουμε  περιθώρια  για «άλλα  χαμένα χρόνια».Είμαι  ο  τελευταίος  που θα πω βεβαίως  για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους  ότι το πρόβλημα ήταν μόνο στα πρόσωπα.

 Οι  «παθογένειες» που έφεραν  την σημερινή  μεγάλη υστέρηση και το αναπτυξιακό έλλειμμα  στην περιοχή, αφορούν πολλά και σε πολλά επίπεδα. Ούτε ο τρόπος  διοίκησης και οργάνωσης  του Δήμου ήταν  σύγχρονος και ουσιαστικός για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την προώθηση των δημοτικών δράσεων, ούτε οι  δημοτικές   πολιτικές  που ασκήθηκαν  αποδείχθηκαν στην πράξη επαρκείς , ούτε  το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας  αξιοποιήθηκε  και ούτε  επιχειρήσαμε  ποτέ αποτελεσματικά  ,  να  αναδείξουμε την δυναμική  της Εορδαίας  στα κέντρα λήψης  των  αποφάσεων.

 Τα «φοβικά σύνδρομα» , η μιζέρια, η στασιμότητα,   η αδράνεια   και  κυρίως η  επιχείρηση  «προσωποποίησης θεσμών»  και   το «κλειστό σύστημα  εξουσίας», ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων 8 ετών στην  περιοχή, στον μεγαλύτερο  Δήμο της Εορδαίας, την Πτολεμαϊδα. Και  δυστυχώς  η δημοτική αρχή στην  Πτολεμαϊδα, τις περισσότερες  φορές δεν ήθελε να ακούσει,  όχι μόνο τις προτάσεις των συνδυασμών  της Αντιπολίτευσης, αλλά ούτε και των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας.
Αλήθεια  κανείς τους δεν έχει νιώσει την ανάγκη να κάνει έστω και λίγη δημόσια αυτοκριτική, μετά  από  8 ολόκληρα χρόνια;
Δηλαδή   ειλικρινά  τώρα, στην Πτολεμαϊδα, βελτιώθηκε η καθημερινότητα των πολιτών , διορθώθηκαν  οι δρόμοι  και δεν  υπάρχουν λακκούβες, αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα  της στάθμευσης  των οχημάτων  και  το κυκλοφοριακό, έγιναν  νέα  πάρκα  και  προσθήκη  αστικού και περιαστικού  πρασίνου  ή  αυξήθηκαν οι πάσης φύσεως  κοινωνικές παροχές και προγράμματα του Δήμου στη νέα γενιά και τους πολίτες;

Φίλοι  και Φίλοι

Σήμερα  είμαστε μπροστά  σε νέες προκλήσεις , έχουμε  πλέον   το Νέο Δήμο Εορδαίας και τον  «Καλλικράτη»  και καλούμαστε να ανταποκριθούμε στα  νέα δεδομένα.

Αυτά τα  νέα  δεδομένα λοιπόν,  απαιτούν  γνώση, αποφασιστικότητα , γρήγορα αντανακλαστικά,  δυναμική -και θα έλεγα και εμπειρία - όχι όμως   την λεγόμενη «εμπειρία» εκείνων  που με τις  πράξεις  τους  στην Εορδαία, απογοήτευσαν  τους πολίτες και έφθασαν τον τόπο μας  σ΄ αυτά  τα αδιέξοδα.

 Σήμερα  περισσότερο από ποτέ, οι περισσότεροι πλέον συμφωνούμε  ότι  η Εορδαία  , χρειάζεται  να  τολμήσει  να κάνει  την «φυγή προς τα μπρος» ,όχι μόνο με όραμα, αλλά και με  σχέδιο που θα ενεργοποιεί  όλους τους πολίτες και θα  αξιοποιεί  τους  νέους επιστήμονες και το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας.

 Το  ΕΣΠΑ  και  ο  τοπικός πόρος ανάπτυξης, τα περιφερειακά  αλλά και τα τομεακά  προγράμματα, τα  μικρά και μεγάλα  ευρωπαϊκά προγράμματα και πρωτοβουλίες, οι πόροι  από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο αναπτυξιακός νόμος και όλα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως   και το πρόσφατα ανακοινωθέν  «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΒΕΡΜΙΟ», πρέπει να  αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό και επιτέλους να ολοκληρωθούν,  «να βγουν από το συρτάρι» και να κατατεθούν έστω και αυτές οι   έτοιμες μελέτες  που υπάρχουν , για  χρονίζοντα  έργα που αναμένουν οι κάτοικοι στον τόπο μας.

Στο  νέο  τοπίο  της  απελευθέρωσης  της ενέργειας  και της απειλής ακόμη και για την πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ, πρέπει να  υπάρχει  μία δυναμική  αυτοδιοίκηση και  ένας  Ισχυρός Δήμος Εορδαίας που μαζί με τους εργαζόμενους , την τοπική κοινωνία και όλους τους φορείς, θα  έχει την δυνατότητα να παρέμβει αποτελεσματικά.  Βασική  προτεραιότητα  του Νέου Δήμου Εορδαίας, πρέπει σαφώς να είναι  η  αλλαγή των σχέσεων μας με την ΔΕΗ και στο πλαίσιο αυτό κρίνεται  απολύτως αναγκαία

- Η  κατασκευή και λειτουργία  της νέας σύγχρονης  αντιρρυπαντικής μονάδας στην Πτολεμαίδα με την κατάργηση των υπαρχόντων ρυπογόνων μονάδων στον ΑΗΣ  Πτολεμαίδας

-Η  επιτάχυνση των διαδικασιών για  την μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης , όπως και η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης  στον Κόμανο που παρότι πέρασαν  17 ολόκληρα χρόνια, ακόμη «καρκινοβατεί»


-Η   επαναπόδοση των αποκατεστημένων εδαφών της ΔΕΗ  στην τοπική κοινωνία

- Η εισαγωγή  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την στήριξη της ίδιας της ΔΕΗ  και
-Η  ολοκλήρωση του δικτύου για την παρακολούθηση   της ατμόσφαιρας στην περιοχή, με τελικό στόχο την πρόγνωση των περιβαλλοντικών επεισοδίων ρύπανσης και την  ενεργοποίηση του μηχανισμού λήψης άμεσων μέτρων  από ΔΕΗ-Πολιτεία και Αυτοδιοίκηση, όταν  έχουμε υπερβάσεις ρύπων. 

 Στο σημείο  αυτό θέλω να πω και το εξής.
Στον  Δήμο  Πτολεμαίδας  έπρεπε ήδη να έχουμε προετοιμαστεί να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εξάχρονη κατασκευαστική περίοδο που  θα υπάρξει για τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαίδα, προκειμένου  να  υπάρξουν πολλαπλασιαστικά  θετικά οικονομικά αποτελέσματα για την απασχόληση των ανέργων του τόπου μας, την στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και  γενικότερα την όσο γίνεται μεγαλύτερη προμήθεια ειδών , υλικών και προίόντων από την τοπική αγορά. Σε  συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτ. Μακεδονίας  που έχει  προχωρήσει σε μία πρώτη προεργασία, το θέμα αυτό  πρέπει να αποτελέσει μία από τις βασικές προτεραιότητες του Νέου Δήμου Εορδαίας.
Και θέλω να σταθώ ιδιαίτερα και σε κάτι ακόμη   
Η πρόθεση της ΔΕΗ να εγκαταστήσει στην περιοχή μας το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου, ισχύος 300 MW, μπορεί να  αποδώσει τεράστια οφέλη  για τον τόπο και  η  αυτοδιοίκηση  όχι μόνο πρέπει συνολικά να στηρίξει την προσπάθεια  αυτή, αλλά με  πρωτεργάτη το Νέο Δήμο Εορδαίας, να  παρέχουμε όλες  τις διευκολύνσεις ώστε  να διεκδικήσουμε  να κατασκευασθεί  στην ευρύτερη περιοχή μας, το εργοστάσιο παραγωγής των φωτοβολταίκών, όπως  σωστά  έχουν προτείνει  οι Οικολόγοι.  
Επειδή  αναφέρθηκα  στους Οικολόγους , θέλω  να  υπογραμμίσω  ότι  βασικό στοιχείο  του Νέου Δήμου Εορδαίας , πρέπει να είναι  η  ύπαρξη   σταθερής και ουσιαστικής «οικολογικής ατζέντας» στο σύνολο των δημοτικών του πολιτικών.
- Η  δημιουργία νέων πάρκων και ελεύθερων χώρων  για  ψυχαγωγία
- Η  υιοθέτηση σύγχρονων σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων με στόχο να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών κατά 50% μέχρι το 2012
-Η  προώθηση του αγροτουρισμού  στην Εορδαία και η στροφή σε νέες προσοδοφόρες  αγροτικές  καλλιέργειες και βιολογικά προϊόντα   και
-Η ανάδειξη των μοναδικών οικοτόπων της Βλάστης, του Μουρικίου και της Εορδαίας συνολικότερα, είναι βασικά στοιχεία αυτής της οικολογικής δημοτικής ατζέντας.

Μαζί με την οικολογική ατζέντα , υπάρχει και η λεγόμενη «κοινωνική ατζέντα»  που  έχει να κάνει με το Νέο Δήμο Εορδαίας και αφορά υποδομές που ζητείται χρόνια να δημιουργηθούν στην περιοχή και είναι άκρως απαραίτητες, όπως
 -Η   δημιουργία μονάδας ημιαυτόνομης διαβίωσης και διημέρευσης για τα Α.μ.ε.α
-Το  Συμβουλευτικό κέντρο για τα ναρκωτικά και η
-Επαναλειτουργία του τμήματος χημειοθεραπείας, η  πλήρη λειτουργία του ιατρείου πόνου και  η  δημιουργία  αργότερα ογκολογικής κλινικής στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας.
Αλήθεια σε ποια από αυτά  τα θέματα , έγινε κάτι όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή της Εορδαίας;
 -Ti  απέγιναν άραγε  οι υποσχεθείσες εδώ και 7 χρόνια, 2500 νέες θέσεις εργασίας στο Βιοτεχνικό Πάρκο Πτολεμαϊδας στον χώρο της πρώην ΑΕΒΑΛ, για τις οποίες δεσμεύονταν  προεκλογικά ο Δήμαρχος και  η  δημοτική αρχή, απέναντι  στη  νέα  γενιά που προσφάτως  μάλιστα τις ανέβασε  στις 5000 ;
-Ποια  νέα  επενδυτικά σχέδια υλοποιήθηκαν και ποια μεγάλα έργα έγιναν  στην  περιοχή μας;
Θα μου πείτε βεβαίως, εδώ   δεν αξιοποιήσαμε επαρκώς  ούτε τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, για τους ανέργους και τους επαγγελματίες της περιοχής μας.
Και  όμως μπορούσαμε  και το έκαναν άλλοι Δήμοι στην Περιφέρεια μας. Να γιατί  λέμε  ότι δεν αρκούν οι «κορώνες» για  τους μεν και τους δε. Ας αναλάβουμε πρώτα να κάνουμε εμείς στον τόπο μας αυτά που μας αναλογούν και ας αφήσουμε τις «υστερικές κραυγές» κατά των άλλων. Σ’ αυτό  τον τόπο υπάρχουν σημαντικές  δυνατότητες και προοπτικές.  Με την ολοκλήρωση του δρόμου της Δυτ.Εορδαίας- και αργότερα με τη σήραγγα της Κλεισούρας -που πρέπει ως Νέος Δήμος να αναλάβουμε πρωτοβουλία και κοινό συντονισμό για να προχωρήσει -ανοίγουν νέες δυνατότητες  πρόσβασης και συνεργασίας  και προσφέρονται  νέες  αναπτυξιακές και δημιουργικές ευκαιρίες για την Εορδαία και την ευρύτερη περιοχή μας.
Πέραν όλων αυτών, στο Νέο Δήμο Εορδαίας , μία από τις βασικές  προτεραιότητες  πρέπει να είναι  η δημιουργία  ενός  ανοιχτού, φιλικού και συμμετοχικού Δήμου, μέσα και  από την αξιοποίηση  των νέων δυνατοτήτων και θεσμών, όπως   η  ίδρυση και  λειτουργία  ηλεκτρονικού  Κέντρου Εξυπηρέτησης  Πολιτών – e  Κ.Ε.Π- που θα προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα, η λειτουργία  του θεσμού του  «Συμπαραστάτη του Δημότη», η καθιέρωση  της διαφάνειας  με την ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων του Δήμου, η  ενεργοποίηση  της «Επιτροπής  Διαβούλευσης»  των τοπικών φορέων  για τον σχεδιασμό  και  την ανάπτυξη της περιοχής , αλλά  και η  καθιέρωση  των γενικών λαϊκών συνελεύσεων στον Δήμο Εορδαίας, με  ουσιαστικό περιεχόμενο.

Αγαπητοί  συμπολίτες  και  συμπολίτισσες


Ο τόπος που κατοικούμε, ο τόπος που  γεννηθήκαμε, ζούμε και αγαπάμε, βρίσκεται σήμερα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. Η  Εορδαία ,τόσο με  την παλαιότερη και σαφώς μεγαλύτερη έκταση  και αναφορά  της, όσο  και με την νεώτερη  που της αποδίδεται τώρα, ήταν  και είναι  ο  κοινός μας χώρος.

Η  Εορδαία  είναι  για όλους  μας ,  ο κοινός  χώρος αναφοράς  και  ανεξαρτήτως   των  ξεχωριστών Δήμων  και της  κοινότητας  που είχαμε   μέχρι και σήμερα με τον «Καποδίστρια»,  η  Εορδαία  μας  ενώνει.

Μας ενώνει, η παρουσία της ΔΕΗ και η πολιτική της στον τόπο μας, το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή, το  αίτημα για καλύτερο περιβάλλον και ποιότητα ζωής , το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας  με  τα προβλήματα  και την προοπτική του , η  «ασφυξία» της επιχειρηματικότητας , η  έλλειψη υποδομών στον  αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, τα οικονομικά αδιέξοδα  των εμπόρων και  βιοτεχνών, η έλλειψη κινήτρων για την παραμονή των νέων επιστημόνων, αλλά  και  η απουσία ουσιαστικών  κοινωνικών δομών  στην περιοχή μας και  η ανάγκη για μία νέα  πολιτιστική ανάταση  που θα  αξιοποιηθεί το μοναδικό  πολιτισμικό μωσαίκό του πληθυσμού μας .

Μας ενώνουν αυτά και πολλά άλλα  στην Εορδαία, αλλά   ποτέ δυστυχώς , οργανωμένα και  συστηματικά, η δημοτική αρχή του τόπου μας , δεν ανάλαβε έστω και την πρωτοβουλία μίας  κοινής συζήτησης  των Δήμων της  περιοχής, για  οποιοδήποτε από αυτά  τα πολύ μεγάλα  θέματα.
Για  ποια  Εορδαία μας μιλούν λοιπόν , όταν  αυτοί  οι ίδιοι δεν επιχείρησαν τόσα χρόνια να  αναδείξουν την κοινή δυναμική  της περιοχής μας  και όταν   «τρώγαμε την μία σφαλιάρα πίσω από την άλλη» από την εκάστοτε      Πολιτεία  σε μία σειρά θεμάτων στην περιοχή και  αυτοί  αρκούνταν  σε επιστολές  και φωτογραφίες, μένοντας  πεισματικά  στην εσωτερική προσωπική τους διένεξη και ανταγωνισμό;

Είναι  δυνατόν αλήθεια, φίλες και φίλοι, εν έτη 2010, να  γίνεται λόγος περί   «εχθρών  του τόπου», μεταξύ τοπικών αρχόντων της περιοχής μας;. Και εάν αυτό, κάποιος   το πιστεύει, δεν πρέπει  δημόσια να  το πει και να  το εξηγήσει  στους πολίτες της Εορδαίας;
Να  λοιπόν κάτι που επίσης πρέπει να αλλάξει.
 Η συμμετοχή στα κοινά  είναι πάνω απ΄ όλα διάθεση  προσφοράς και από την στιγμή που έχει κάποιος  ένα  δημόσιο αξίωμα, πρέπει να  μπορεί να συζητά και να συνεργάζεται με όλους, προς όφελος πάντα του τόπου που υπηρετεί. 
Και  επειδή  σ΄ αυτό  τον τόπο ,  πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δημιουργικές  δυνάμεις της Εορδαίας και  η δημοτική πολιτική    να  συνδιαμορφώνεται  από τους ίδιους τους  τοπικούς φορείς και κατοίκους  της Εορδαίας , επαναλαμβάνουμε και από αυτό  το βήμα την πρόταση που θέτουμε και σε διάλογο, για την θέσπιση αναπτυξιακού συνεδρίου  κάθε δύο χρόνια στην Εορδαία, με παράλληλη λειτουργία μόνιμης γραμματείας  στον Δήμο, για την υποβολή ενδιάμεσα, συγκεκριμένων αναπτυξιακών προτάσεων σε κάθε τομέα.



Φίλες  και  Φίλοι


Στις  κρίσιμες  εκλογές του Νοεμβρίου  για το Νέο Δήμο Εορδαίας, εμείς  είμαστε εδώ ,ενώπιον σας. Σ’  αυτό  τον τόπο , είναι γνωστή  η  πολιτική καταγωγή του καθενός μας  και κανένας   μας  δεν ζητά  από κανέναν  να κριθεί από αυτήν ,ούτε  φυσικά να  την αλλάξει. Στις   δημοτικές εκλογές δεν αναμετρώνται  πολιτικά κόμματα και ιδεολογίες .

Ο  Νέος Δήμος Εορδαίας  χρειάζεται  όλους  τους σκεπτόμενους, ενεργούς  και δημιουργικούς  πολίτες , χωρίς  διαχωρισμούς και χωρίς   «ταμπέλες» και  όπως  δείξαμε αρκετοί και κατά  το παρελθόν, με την στάση μας σε  όλες τις  Κυβερνήσεις , είμαστε  αποφασισμένοι  να  ορθώσαμε το ανάστημα  μας , δυναμικά και αποτελεσματικά,  όταν οι  πολιτικές της εκάστοτε  εξουσίας ,είναι εναντίον των συμπολιτών μας και εναντίον  του τόπου μας.
Χωρίς  υπερβολή  πραγματικά και  στο μέτρο φυσικά της ευθύνης  που θα έχουμε, έχουμε βγάλει μία απόφαση.

«Να  μην επιτρέψουμε  σε κανέναν  να  υποβαθμίσει  και άλλο τον τόπο μας.»


Και  θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Εμείς, δεν  πιστεύουμε  σε  «σωτήρες»,  έχουμε  πρόσφατη εμπειρία  άλλωστε από τέτοιους σωτήρες που ύψωσαν το όνομα τους  πάνω από την ίδια  την Πόλη  και  την περιοχή μας και συνεπώς  δεν είμαστε  και εμείς  οι ίδιοι «σωτήρες»  της περιοχής.


Πιστεύουμε όμως ουσιαστικά στον ανοιχτό διάλογο, στη συνεργασία, στη  συλλογικότητα και στην σύνθεση. Είμαστε υπέρ των δημιουργικών ρήξεων , αλλά  και των δημιουργικών συνθέσεων.  

Δεν  κρυβόμαστε  λοιπόν, περιμένοντας  στο τηλέφωνο  το  λεγόμενο  «χρίσμα»  και δημοσίως  έχουμε πει  ότι τα πολιτικά κόμματα, εάν «σώνει και καλά» θέλουν να  δίνουν στηρίξεις και να μην αφήνουν ελεύθερους τους πολίτες να αποφασίζουν ,έχουν σήμερα  πολλούς και αξιόπιστους  τρόπους, να  μετρούν  τι  θέλει και ποιους θέλει  η τοπική κοινωνία.

Φυσικά,  σεβόμαστε  το ρόλο των πολιτικών κομμάτων και είναι σαφές  ότι δεν θεωρούμε εχθρό και αντίπαλο, κανέναν Υποψήφιο Δήμαρχο ή ενδιαφερόμενο στην περιοχή μας.
Αυτό  που  έχουμε  πει   όμως επανειλημμένα  δημοσίως, είναι  ότι , ειδικότερα    σήμερα,   στην  εποχή  της οικονομικής κρίσης και των περικοπών, πρέπει να   ξεφύγουμε  από αυτά  που μας έφεραν  σ’  αυτή   την κατάσταση -που «τρυπά πλέον  την τσέπη μας»- και  για το λόγο αυτό, απαιτούνται  νέα πρόσωπα και νέες πολιτικές για τον τόπο, αλλά και νέες  νοοτροπίες, νέες  συμπεριφορές και νέες πρακτικές.

Αυτή είναι  η  προσπάθεια μας -αυτός  είναι ο στόχος μας - και πιστέψτε με  ότι  «η  προσωπική  φιλοδοξία  έρχεται  πίσω  από όλα   αυτά», γιατί  στο «κάτω-κάτω της γραφής»,  «τους πολίτες της Εορδαίας τους αφορά  η καθημερινότητα  τους  , το παρόν και το μέλλον της περιοχής  και όχι  το πολιτικό και αυτοδιοικητικό μέλλον του καθενός μας».





Φίλες   και Φίλοι

Μέσα  από  αυτό  το σκεπτικό, θέλω σήμερα εδώ   να  καλέσω  σε διάλογο και συνεργασία όλους  τους  συμπολίτες μου , αλλά  και πολιτικά  κόμματα ,  κινήσεις  πολιτών , τοπικούς  φορείς  , ακόμη και  ενδιαφερόμενους Υποψηφίους Δημάρχους  που υιοθετούν  αυτές  τις  απόψεις και έχουν ως  στόχο να  αλλάξουν την σημερινή κατάσταση  στα  δημοτικά μας  πράγματα και να σταματήσει  η «στασιμότητα και   η  κατηφορική πορεία» του τόπου μας.

Δεν  διαπνεόμαστε από κανέναν  «σύνδρομο μεγαλομανίας» και  γνωρίζουμε  ότι  «οι  όποιοι  ηγέτες , σε τοπικό επίπεδο, αποφασίζονται και αναγνωρίζονται από τους πολίτες και την κοινωνία και δεν επιβάλλονται  μακριά  από αυτήν».

Είμαστε   ανοιχτοί λοιπόν , δημόσια και καθαρά, να συζητήσουμε και να βρούμε  κοινό τόπο αναφοράς. Όχι   για να γίνουμε  μία  απλή φωνή εκτόνωσης  και   διαμαρτυρίας , αλλά  για να αποτελέσουμε  την  δυναμική , αξιόπιστη και αποτελεσματική  δημοτική προοπτική  εξουσίας  στο Νέο Δήμο Εορδαίας , με  όχημα  μία ευρεία  κοινωνική συμμαχία και με μόνη φιλοδοξία για όλους μας ,  ένα  καλύτερο παρόν και μέλλον   για όλους.


Σας  ευχαριστώ  όλους  θερμά και  τον καθένα ξεχωριστά , για την ανταπόκριση στην σημερινή εκδήλωση.  
Πηγή: kozani.net

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στη διαδικασία του ΠΑΣΟΚ για τους υποψήφιους δημάρχους ο Μαυρίδης έκανε αίτηση δηλώνοντας ο ίδιος για τον ευατό του ότι θέλει να είναι υποψήφιος. Εγραψε δυο - τρία κείμενα, έκανε μια εκδήλωση και μπράβο του που βγαίνει μπροστά και λέει τις θέσεις του.

Ο Απατζίδης το ίδιο: έκανε αίτηση ο ίδιος, έγραψε δυο-τρία κείμενα, έκανε ιστοσελίδα, έκανε εκδηλώσεις και μπράβο του που βγαίνει μπροστά και λέει τις θέσεις του.

Ο Λωτίδης το ίδιο: έκανε αίτηση ο ίδιος, έγραψε δυο-τρία κείμενα, έκανε συναντήσεις και μπράβο του που βγαίνει μπροστά και λέει τις θέσεις του.

Ο Ανδρεάδης που φέρεται να είναι ο πιο πιθανός για το χρίσμα τι έκανε; Ετεροπροτάθηκε, δηλαδή έβαλε άλλον να κάνει αίτηση και έκτοτε ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Γιατί ετεροπροτάθηκε; Δεν έχει το θάρρος να πει ότι διεκδικώ το Δήμο Εορδαίας; Απαξιώνει τη διαδικασία του ΠΑΣΟΚ; ας βγει να το πει. Ας πει ότι εγώ δεν είχα ιδέα ποιός με πρότεινε και δεν με εδιαφέρει η διαδικασία του χρίσματος.

Τί περιμένει τόσο καιρό ο κύριος αυτός; να δει που θα κάτσει η μπίλια σε σχέση με την επιλογή περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη; Δηλαδή πατάμε σε δύο βάρκες και όπου κάτσει; Γιατί όλοι οι άλλοι εκφράζουν θέσεις και απόψεις και ο δόκτωρ απαξιεί να ενημερώσει τους πολίτες τόσο για την προσωπική του φιλοδοξία όσο και για τις θέσεις του, εάν έχει, για την περιοχή;

Γράφτηκε προχθές στο kozan.gr ότι εκμηστηρεύεται σε φίλους του ότι θα κατέβει στο Δήμο. Μήπως θα έπρεπε να εκμηστηρευτεί τόσον καιρό κάτι και στους πολίτες;

Γιατρέ οι κινήσεις του παρασκηνίου και η λογική του να πάρουμε κάποια καρέκλα και όποια νάναι δεν ταιριάζουν σε άνθρωπο που θέλει στην εποχή μας να διεκδικήσει την αναγνώριση των πολιτών. Είναι μικροκομματισμός και πολιτικαντισμός εποχής Γκρούεζα

Ανώνυμος είπε...

φίλε καλά τα λές αλλά αυτό το πράγμα με τα χρίσματα έχει καταντήσει αηδία. Το ζήτημα είναι να βρεθεί άνθρωπος που θα κάνει τη δουλειά και όχι κάποιος χρισμένος πρίγκιπας από τα αναξιόπιστα κόμματα.
δηλαδή ο Τσιούμαρης που πήρε το χρίσμα πόσο παραπάνω τώρα θα σηκώσει τη μύτη του;

Έχετε δει το βίντεο με τα ΑΜΕΑ; δείτε το στο press-gr. θεαματική αποκάλυψη της πραγματικής προσωπικότητας ενός ανθρώπου που θεωρεί τον εαυτό του τουλάχιστον αυτοκράτορα.

Τώρα για τον Ανδρεάδη, άλλος αυτοκράτορας και αυτός!

Περιμένει να πέσει γονατιστός ο λαός να τον παρακαλέσει να τον σώσει.

Ανώνυμος είπε...

Asxeto me to olo 8ema, ti 8eli na pi o keros epano? Toulaxiston meta apo ayto ema8a kai ena alo onoma pou kribete piso apo to blog, kai epidi etixe na perno apo mprosta lipame pou to blog sas asxolite me esoikogeniaka 8emata. Tipota allo den mporo na po den mou peytei logos opos kai esas den sas peytei logos, gia ayto koptseto to parami8i, 8a mporouse na simbei se olous mas.

Ανώνυμος είπε...

χθες ρώτησα εάν Μαυρίδης και Απατζίδης όπως ακούγεται θα πάνε με το Λωτίδη ή τον Ανδρεάδη, ανάλογα με ποιός θα πάρει το χρίσμα. Καμία απάντηση.

Συμπέρασμα:
1. Δεν διαβάζουν τα blog. ή
2. Τα διαβάζουν αλλά τι να λέμε τώρα, η απάντηση δεν είναι εύκολη.

Νέο ερώτημα: Μαυρίδη στην ομιλία σου πουθενά δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα είσαι ή όχι αμετάκλητα υποψήφιος.

Απατζίδη πριν λίγες μέρες έγραψες ότι θα είσαι αμετάκλητα υποψήφιος. Το αμετάκλητα έχει την έννοια που του δίνουν τα λεξικά ή θα του προσθέσουμε καινούργια έννοια; Αμετάκλητα αλλά εάν;

ai-vreS είπε...

Ανώνυμε 11.57 ο καιρός αναφέρεται στον τσαμπουκά του Ψωμιάδη με την υποψηφιότητα του αδερφού του και τη στάση Σαμαρά και σε τίποτα "ενδοοικογενειακό".
Άλλωστε τα εν οίκω μή εν δήμω...

ai-vreS είπε...

Κι επειδή ακόμα δεν έχουμε καταλάβει σε τι αναφέρεσαι, θα ήθελες να μας εξηγήσεις λίγο σε τι δεν μας πέφτει λόγος, για ποιο παραμύθι μιλάς και τι μπορούσε να συμβεί σε όλους μας;;;
Ειλικρινά, δεν έχουμε ιδέα σε ποιο πράγμα αναφέρεσαι. Ποιοι είναι οι "όλοι μας";;; Και ποιο παραμύθι;;; Το "εσωοικογενειακό" βέβαια κάπου μας παραπέμπει αλλά και πάλι... δεν καταλαβαίνουμε.

Υ.Γ. Κάποιοι τώρα τελευταία λένε ότι είναι του ιστολογίου. Μας έγραψαν μάλιστα σε σχόλιο ότι δήθεν τους πήρε τηλέφωνο ο Δήμαρχος Αιανής, ενώ τον άνθρωπο δεν τον γνωρίζουμε προσωπικά και φυσικά δεν έχουμε μιλήσει ποτέ μαζί του στο τηλέφωνο.
Α, και κάτι άλλο δεν "κρυβόμαστε" πίσω από το blog. Αξιοποιούμε την όποια δυνατότητα δίνει το ίντερνετ για ανωνυμία...(όποια ανωνυμία...)

Ανώνυμος είπε...

i anonimia distixos stis meres mas kai idieteros sto xoro ton blogs xerete pos plironete, de xriazete kamia analitiki anafora, edo toulaxiston eimaste mikro xorgio kai eytixos makria apo ta korakia tis a8inas.

ai-vreS είπε...

Φίλτατε θα ήθελες να μας στείλεις ένα e-mail; Έχουμε την αίσθηση ότι δημοσίως δεν θέλεις να πεις κάποια πράγματα.
Δεν γνωρίζουμε τι εννοείς με το "ξέρετε πως πληρώνετε η ανωνυμία, δε χρειάζεται καμια αναλυτική αναφορά". Μάλλον χρειάζεται τελικά να μας εξηγήσεις...

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΙΑΝΗΣ,,, ΠΩΣ ΕΞΗΓΗΤΕ ΟΤΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΜΗΝΗΜΑΤΑ.. ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΙΑ ΣΑΣ

ai-vreS είπε...

Επαναλαμβάνουμε ότι δε γνωρίζουμε προσωπικά τον κ. Τζέλλο και ούτε έχουμε μιλήσει ποτέ μαζί του τηλεφωνικά. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει.

Το Προφίλ μας