Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Άμεση ανάλυση: Μια επιβλαβής συνάντηση

Του Πάσχου Μανδραβέλη
Λίγα θα μείνουν όρθια στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δυστυχώς το κύρος της Δικαιοσύνης δεν θα είναι ένα από αυτά. Δεν αναφερόμαστε μόνο στην αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Νίκο Σακελλαρίου, επειδή «είχε παλιόκαιρο την ώρα που θα συνεδρίαζαν», αλλά στην επίσκεψη του ιδίου και των άλλων προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων στον πρωθυπουργό.
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Βασιλική Θάνου, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης εξέφρασε την ικανοποίησή της και αναφέρθηκε στη δέσμευση του πρωθυπουργού για διατήρηση των ειδικών μισθολογίων των Δικαστών:
«Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση θεωρούμε ότι δόθηκαν οι βάσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων των Δικαστών, θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση για να συζητηθούν οι επιμέρους λεπτομέρειες», είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε πως «δεν τίθεται θέμα μειώσεως του μισθολογίου των δικαστών, ούτε αυξήσεων, αλλά διατήρησης του μισθολογίου μας και λάβαμε τη δέσμευση αυτή από τον πρωθυπουργό».
Υπάρχει όμως μια σημαντική λεπτομέρεια. Οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας είναι για να προεδρεύουν των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Δεν είναι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δικαστών. Δεν παζαρεύουν, δεν συζητούν αυξήσεις με τον πρωθυπουργό της χώρας. Τηρούν τις μέγιστες δυνατές αποστάσεις, έτσι ώστε να τεκμηριώνεται η ανεξαρτησία τους από την κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας.
Ο φίλος δικηγόρος κ. Αντύπας Καρύπογλου έγραψε σήμερα μια ιστοριούλα την οποία παραθέτουμε αυτούσια: «Όταν ο Αντώνιος Ζηλήμων εξελέγη πρόεδρος του Αρείου Πάγου επί πρωθυπουργίας του Ελευθερίου Βενιζέλου, δεν επισκέφθηκε τον Πρωθυπουργό εθιμοτυπικώς, όπως συνηθιζόταν, αν και ήταν φίλος του, γεγονός το οποίο ανησύχησε τον Πρωθυπουργό ο οποίος ζήτησε από τον Γραμματέα του να επικοινωνήσει με τον φίλο πρόεδρο Α. Ζηλήμονα. Ο Πρόεδρος απάντησε στον Γραμματέα του Πρωθυπουργού: “Πείτε παρακαλώ στον κύριο Πρωθυπουργό, ότι ο πρόεδρος του ΑΠ από της ογδόης πρωϊνής μέχρι της τρίτης απογευματινής βρίσκεται στο γραφείο του εργαζόμενος. Θα θεωρήσει μεγάλη τιμή αν ο Πρωθυπουργός τον επισκεφθεί”. Το κείμενο μέσα στα εισαγωγικά είναι από την απόφαση 1/2011 της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (επί προσκλήσεως του τότε ΕισΑΠ Τέντε στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής)» (6.10.2016)
Δυστυχώς ο κ. Αλέξης Τσίπρας τούς έκανε την χάρη να υποβαθμίσει έτι περαιτέρω το κύρος της δικαιοσύνης. Εξήγγειλε on camera ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα δοθούν «οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας».
Μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα είναι όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Σ.τ.Ε. εκτός του Μεγάρου Μαξίμου, στους δημοσιογράφους: «Το καθήκον μας ως δικαστών είναι να πιάσουμε τον σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας». Εδώ πρέπει να ρωτήσουμε: τι είναι οι δικαστές για «πιάνουν τον σφυγμό της κοινωνίας»; Αυτή είναι δουλειά των πολιτικών και στην οποία οι δικαστές πρέπει να αντιστέκονται βάσει αρχών. Δηλαδή, πιθανώς, αύριο ο «σφυγμός της ελληνικής κοινωνίας θα είναι ρατσιστικός. Τι θα κάνει το Σ.τ.Ε.; Θα νομιμοποιεί αποφάσεις τύπου Ορμπάν ή ακόμη και χειρότερες; Μην ξεχνάμε ότι ο σφυγμός της γερμανικής κοινωνίας το 1934, όταν δημιουργήθηκε το Volksgerichtshof, ήταν  ναζιστικός. Το να δηλώνει ένας δικαστής ότι αφουγκράζεται «το λαϊκό αίσθημα» είναι η αρχή του τέλους για το κράτος δικαίου, το οποίο εξ ορισμού προστατεύει τον ένα ή την μειοψηφική ομάδα έναντι αντιδημοκρατικών υπερβολών της πλειοψηφίας.

Επιπλέον οι αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας είναι για να απονέμουν δίκαιο και ουχί «να δίνουν ώθηση στην ελληνική κοινωνία», προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, όπως είπε ο πρόεδρος του Σ.τΕ. Οι κοινωνίες, δια της πολιτικής διεργασίας δίνουν όποια ώθηση αυτές θέλουν και λύνουν τα όσα προβλήματα έχουν. Τα δικαστήρια απλώς ελέγχουν αν αυτές οι αποφάσεις είναι βάσει των αρχών δικαίου. «Το κοινωνικό του πρόσωπο έδειξε μέχρι τώρα το δικαστήριο» κατέληξε ο κ. Σακελλαρίου. Δυστυχώς, ούτε αυτή είναι η δουλειά του Σ.τ.Ε. Το νομικό του πρόσωπο πρέπει να δείξει και κανένα άλλο. Τα άλλα είναι επικίνδυνα και για την Δικαιοσύνη, αλλά και για την Δημοκρατία.
Καθημερινή

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η υποκρισία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ως προς το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών ξεπερνάει κάθε προηγούμενο για δύο λόγους: πρώτον γιατί αυτοί δημιούργησαν με την ανοχή τους ένα σαθρό τηλεοπτικό τοπίο και δεύτερον διότι οι ίδιοι αναγνώριζαν στο πρόσφατο παρελθόν τα προβλήματα που δημιουργούνταν τόσο από τη μη αδειοδότηση των σταθμών όσο και από τον αριθμό τους.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς όσα έλεγαν πρωτοκλασάτα στελέχη των δύο κομμάτων το 2007 όταν ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος θεσμοθετούσε με νόμο ότι υπεύθυνος για τον αριθμό των αδειών είναι ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός. Σε ζήτηση για τον νόμο εκείνον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ομολογούσαν τρία πράγματα που σήμερα φαίνεται να έχουν ξεχάσει. Ότι στο τηλεοπτικό τοπίο επικρατεί αναρχία, ότι οι υπάρχοντες τηλεοπτικοί σταθμοί είναι υπερβολικά πολλοί για την Ελλάδα και ότι η τηλεοπτική πίτα είναι μικρή για να τους χωρέσει όλους χωρίς να έχουν προβλήματα.

Ο Κώστας Γείτονας από πλευράς ΠΑΣΟΚ ανέφερε τότε ότι «με αυτό το νομοσχέδιο δημιουργούμε ένα φαύλο κύκλο στο ήδη θολό τοπίο. Χωρίς άδειες, θα δημιουργηθεί μια de facto κατάσταση, θα έχουμε δηλαδή μια νέα γενιά αναρχίας», ενώ ο Στέφανος Μάνος προχωρούσε ένα βήμα παραπέρα και ανέφερε ότι «τα εθνικά κανάλια είναι σαφώς περισσότερα από όσα σηκώνει η αγορά». Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, «το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τόσα κανάλια είναι απόδειξη ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ -που σήμερα κόπτεται ότι η μείωση των καναλιών σε τέσσερα περιορίζει τον πλουραλισμό στην ενημέρωση- Τηλέμαχος Χυτήρης ανέφερε: «τώρα έχουμε έξι ιδιωτικά κανάλια πανελλήνιας συχνότητας, ενώ κατά γενική ομολογία τρία είναι υπεραρκετά και το ξέρουμε όλοι. Υποσχόμεθα ότι θα είναι οκτώ, ενδεχομένως και δέκα. Ας περιμένουν όλοι, ας ελπίζουν όλοι. Αλλά όσο περισσότερα κανάλια, τόσο ο ανταγωνισμός μεγαλώνει, το επίπεδο πέφτει και η διαφημιστική πίτα είναι η ίδια. Άρα, θα είναι ζημιογόνα τα κανάλια. Όπως και σήμερα κάποια είναι ζημιογόνα και δεν μας λέει κανείς το πόθεν έσχες, για να δούμε πώς κρατιούνται τα κανάλια αυτά στην αγορά».

Με απλά λόγια, ο Τηλέμαχος Χυτήρης πρότεινε το 2007, όταν δηλαδή η κρίση δεν είχε ξεσπάσει στην Ελλάδα, να υπάρχουν τρία κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως επιχείρημα ότι η διαφημιστική πίτα δεν επαρκεί για όλους και επομένως τα κανάλια θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Πρόκειται για το ίδιο επιχείρημα το οποίο κατακεραυνώνουν σήμερα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ισχυριζόμενα ότι τον αριθμό των καναλιών και τη βιωσιμότητά τους την καθορίζει το αόρατο χέρι της αγοράς.

Τέλος, ο αρμόδιος τότε υπουργός Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ανέφερε ότι «η Πολιτεία απέφευγε να ρυθμίσει τα θέματα αυτά, επί μία δωδεκαετία» κι έκανε λόγο για άναρχο τοπίο στο χώρο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων με ευθύνη του κράτους. «Το παρελθόν θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα αποφυγής για όλους μας. Η Πολιτεία αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί όπως το ίδιο πρέπει να πράξει και ο καθένας που εμπλέκεται προκειμένου να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος που όλοι νομίζω τα απορρίπτουν» επισήμαινε ο κορυφαίος υπουργός του Κώστα Καραμανλή.

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που θα σκίζανε τα μνημόνια που θα καταργούσανε τον ΕΝΦΙΑ που θα βαρούσαν τα νταούλια και οι άλλοι θα χόρευαν, που θα αύξαναν το κατώτατο μισθό κτλ κτλ κτλ….
Οι «Αριστεροί» που πουλήσανε λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμους (βλέπε εγνατία),νερά, ενέργεια , οι «Αριστεροί» που αυξήσανε τον ΦΠΑ, που αυξήσανε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης , που κόψανε σε πολύ μεγάλη μερίδα χαμηλόμισθων το επίδομα θέρμανσης …. Και σταματώ εδώ ...ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ …. Ρε θα μας ΤΡΕΛΑΝΕΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ;;;;;;; ΦΑΤΕ ΤΟ ΣΑΝΟ ΣΑΣ εκει και ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΗΣΥΧΟΥΣ ….. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ .

Ανώνυμος είπε...

Επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και όχι επί ΠΑΣΟΚ (του νόμου «ΚΑΤΣΕΛΗ»!!!!) ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί 1ης κατοικίας σε όλη την Ελλάδα ακόμη και σε ανάπηρους! …. Και έχουμε ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ εδώ και μιλάνε ΑΚΟΜΗ….. ΛΙΓΟ ΝΤΡΟΠΗ ΡΕ .

Το Προφίλ μας