Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

STOP στο Πεδίο Βολής στο Άσκιο

της Ρόης Βασβατέκη από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Έπιασαν τόπο τελικά οι αντιδράσεις των κτηνοτρόφων της Βλάστης αλλά και των ιδιοκτητών εκτάσεων στις περιοχές «Μπεκρεβενίκος» και «Γράτσιανη» του όρους Ασκίου, καθώς το κοινοτικό συμβούλιο Βλάστης στη συνεδρίασή του το απόγευμα της Πέμπτης απέρριψε ομόφωνα το αίτημα του Στρατού για παραχώρηση έκτασης 10 στρεμμάτων για τη δημιουργία πεδίου βολής του Πεζικού στο όρος Άσκιο, σε έκταση που εκτείνεται από το αγρόκτημα των Σιδερών, δ.δ. του δήμου Δημητρίου Υψηλάντη και την Γαλατινή έως την κτηματική περιοχή της Βλάστης, εκτιμώντας ότι θα επιφέρει σοβαρό περιβαλλοντικό πλήγμα στην περιοχή και καταστροφή της κτηνοτροφίας.
Το κοινοτικό συμβούλιο άκουσε με προσοχή τις ενστάσεις των ιδιοκτητών και των κτηνοτρόφων της Βλάστης που εξέφρασε ο πρόεδρός τους Χρήστος Λελέκης, ο οποίος τόνισε ότι η δημιουργία του Πεδίου Βολής θα σηματοδοτήσει την καταστροφή του βοσκότοπου και της κτηνοτροφίας της Βλάστης και της ευρύτερης περιοχής. Επισήμανε μάλιστα ότι αντίστοιχη καταστροφή υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι της Κέλλης Φλώρινας από το Πεδίο Βολής των Λόφων- Κέλλης, στο οποίο χρησιμοποιούνταν πραγματικά πυρομαχικά που άφηναν στη γη ραδιενεργά κατάλοιπα.
Θέμα επικείμενης οικολογικής καταστροφής έθεσε με υπόμνημά της προς το Κοινοτικό Συμβούλιο η «Κοινωνία δικαιώματος των συνιδιοκτητών του αγροκτήματος Γράτσιανης», στο οποίο τονιζόταν ότι τυχόν μετατροπή της συγκεκριμένης περιοχής ως πεδίου βολής θα απέφερε άμεσο οικονομικό και περιβαλλοντικό πλήγμα και για την όμορη αυτή περιοχή. «Η τυχόν μετατροπή της συγκεκριμένης περιοχής σε πεδίο βολής πέραν της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που θα επιφέρει, θέτει όχι μόνο θέμα οικονομικής βιωσιμότητας των γειτνιαζόντων μ' αυτήν επιχειρήσεων αλλά και αποτροπής δημιουργίας οποιασδήποτε άλλης μορφής επιχειρηματικότητας (αγροτουρισμός, κυνηγετικά περίπτερα, φωτοβολταϊκών πάρκων κλπ.), ανέφερε στο υπόμνημά της η Κοινωνία των συνιδιοκτητών της Γράτσιανης. Σημείωνε επίσης ότι «η ύπαρξη Πεδίου Βολής αποτελεί παράλληλα και μια διαρκή απειλή κατά της σωματικής ακεραιότητας ανθρώπων- πολλώ δε μάλλον των μόνιμα εργαζομένων πολιτών σ' αυτή- ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς και την τυχόν χρήση πυρομαχικών με επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου ουσιών».
Παρών στη συνεδρίαση έδωσε και η πληρεξούσια δικηγόρος της Κοινωνίας Δικαιώματος «Μπεκρεβενίκος», Ελένη Τζιούφα, η οποία ενημέρωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο ότι σε περίπτωση έγκρισης του αιτήματος του Στρατού για δημιουργία πεδίου βολής δίπλα στις ιδιοκτησίες τους έχει εντολή να προσφύγει την επομένη στη δικαιοσύνη. Ανέφερε ότι η δημιουργία Πεδίου Βολής δίπλα στις ιδιοκτησίες τους θα σημάνει την καταστροφή ενός ιστορικού και ξακουστού βοσκότοπου της Βλάστης, ο οποίος είναι πασίγνωστος επίσης για την βιοποικιλότητά του, καθώς και είναι όμορος με περιοχή προστατευόμενη από το «Natura».
Η κ. Τζιούφα επισήμανε επίσης τις συνέπειες για την ίδια τη Βλάστη και την ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας, λέγοντας ότι το πεδίο βολής θα σηματοδοτήσει οικολογική καταστροφή της περιοχής, της ιστορικής φυσιογνωμίας της Βλάστης και του μέλλοντος των κτηνοτρόφων και των παιδιών τους.
Στα παραπάνω συνηγόρησαν κοινοτικοί σύμβουλοι όπως ο Θωμάς Τζιούμαρης, αλλά και βλατσιώτες που πήραν το λόγο, επισημαίνοντας ότι τυχόν δημιουργία πεδίου βολής στη λεκάνη της Εορδαίας δεν θα υποθηκεύσει μονάχα το μέλλον και τις προοπτικές εναλλακτικής ανάπτυξης της Βλάστης, αλλά θα υποβαθμίσει περαιτέρω το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον και την ατμόσφαιρα της περιοχής από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ, αφού θα καταστρέψει τον μοναδικό πνεύμονα ανάσας που διαθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας