Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Δάνεια "μαϊμού" με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στα Γρεβενά

Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ από το vetonews.gr
Η υπόθεση είναι καλοστημένη. Ένας προϊστάμενος της κτηνιατρικής υπηρεσίας των Γρεβενών και διευθυντικά στελέχη της Αγροτικής Τράπεζας συνθέτουν τον σκελετό στον οποίο στήθηκε η αλόγιστη σπατάλη χρημάτων με την εγγύηση μάλιστα του ελληνικού δημοσίου. Στα μέσα 2008 ο αρμόδιος υπουργός των Οικονομικών δημοσιεύει απόφαση του στην εφημερίδα της κυβερνήσεως με θέμα «Χορήγηση πιστωτικών διευκολύνσεων σε κτηνοπτηνοτροφικες εκμεταλλεύσεις». Πρόκειται για άτοκα δάνεια διάρκειας 5 ετών που δίδονται σε κτηνοπτηνοτροφους σε όλη την Ελλάδα. Η επιδότηση του επιτοκίου είναι 100% και την αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το ελληνικό δημόσιο.
Το ποσό της δανειοδότησης θα καθορίζεται με βάση τις παρακάτω κατηγορίες ζώων:
Αιγοπρόβατα 10 €/ζώο
Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής 300 €/ζώο
Μοσχάρια 150 €/ζώο

Χοιρομητέρες εντατικής εκτροφής 400 €/ζώο
Χοιρομητέρες υπαίθριας εκτροφής 100 €/ζώο
Όρνιθες αβγοπαραγωγης 2 €/όρνιθα
Πουλερικά πάχυνσης 0,2 €/πουλερικό
Ο νομοθέτης προέβλεψε ότι ο ακριβής αριθμός και το είδος των ζώων θα προκύπτουν βάσει πρόσφατης βεβαίωσης της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγεται η κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Μάλιστα ορίζει ως ασφαλιστική δικλείδα ότι το πιστωτικό ίδρυμα που θα χορηγήσει το δάνειο θα πρέπει να διασταυρώσει την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει ο κτηνοτρόφος από την βάση δεδομένων που τηρείται στον τοπικό ΟΠΕΚΕΠΕ ή τη βάση δεδομένων που τηρείται στην γενική διεύθυνση κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Την ευκαιρία του ζεστού χρήματος και μάλιστα χωρίς τόκους ορέκτηκαν πολλοί. Πολίτες κάθε ηλικίας και επαγγέλματος, χωρίς να είναι κτηνοτρόφοι, δίχως κανένα ζώο στη κατοχή τους, ακόμη και υπέργηροι συνταξιούχοι στήθηκαν στην σειρά και  έκαναν κανονικά τα χαρτιά τους. Από τις 201 χορηγήσεις που εγκρίθηκαν προέκυψε ότι οι 96 είναι παράνομες δηλαδή οι δικαιούχοι δεν έχουν καμία σχέση με την κτηνοτροφία ή δήλωσαν ψευδή στοιχεία. Είναι φανερό ότι -αλλά άγνωστο για ποιο λογο- κανένας υπηρεσιακός παράγοντας δεν μπήκε στον κόπο να διασταυρώσει την ορθότητα των στοιχείων με το πάτημα ενός πλήκτρου στον Η/Υ αφού όλα φαίνονται στην βάση δεδομένων που διαθέτει ο τοπικός ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι χορηγήσεις δανείων που έγιναν με βεβαιώσεις  στοιχείων από το κτηνιατρείο Δεσκατης και το κτηνιατρείο Γρεβενών δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα. Το όλο θέμα εντοπίζεται στις βεβαιώσεις που δόθηκαν και φέρουν την υπογραφή του προϊσταμένου της κτηνιατρικής υπηρεσίας Δ. Λόλα.
Το σκάνδαλο έφερε στο φως, κτηνοτρόφος με οργανωμένη φάρμα, από τους πιο γνωστούς των Γρεβενών. Διαπίστωσε με έκπληξη ότι στο ταμείο της τράπεζας όπου περίμενε για Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΚΙΛΤΙΔΗνα λάβει το άτοκο δάνειο ύψους 15.000 €, κοινοί γνωστοί του που δεν ήταν κτηνοτρόφοι και δεν διέθεταν τον απαραίτητο αριθμό μητρώου, ελάμβαναν δάνειο πολλαπλάσιο από το δικό του. Οι περισσότεροι εξ΄αυτων είχαν δηλώσει με κάθε επισημότητα, δηλαδή με τις υπογραφές του διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Γρεβενων και των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών της τράπεζας, ότι διαθέτουν φάρμα με χοιρομητέρες για να πάρουν την μεγαλύτερη δυνατή άτοκη χορήγηση. Το παραπάνω γεγονός  κατήγγειλε ο κτηνοτρόφος στα κεντρικά της Αγροτικής Τράπεζας αλλά και στο γραφείο του τότε υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτιδη. Την ίδια στιγμή κατέθεσε  μηνυτήρια αναφορά κατά του διευθυντή κτηνιατρικής υπηρεσίας της νομαρχίας Γρεβενών Δ. Λόλα, κατά του στελέχους της ΑΤΕ Ε. Σχοινά και όσων υπηρεσιακών παραγόντων εμπλέκονται στη υπόθεση, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γρεβενών.
Τις καταγγελίες για το party των άτοκων δανείων διερεύνησε ο αρμόδιος ελεγκτής της τράπεζας Ι. Τέκος που έφθασε στα Γρεβενά, ο οποίος μετά από ενδελεχή έρευνα συνέταξε το πόρισμα  όπου σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώνονται οι παραπάνω ατασθαλίες. Μάλιστα πριν από 15 ημέρες ολοκληρώθηκε η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) στην νομαρχία Γρεβενών η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν Εισαγγελικής παραγγελίας. Το πόρισμα της ΕΔΕ βρίσκετε ήδη στα χέρια του Εισαγγελέα. Ο νομάρχης Δ. Κουπτσίδης ερωτήθηκε από το vetonews.gr γιατί δεν διέταξε ο ίδιος την ΕΔΕ όταν έγινε γνωστό ότι έχει κατατεθεί μυνητηρια αναφορά, σχολίασε ότι, δεν υπήρχε επίσημη καταγγελία στην Ν.Α. Γρεβενών και σημείωσε ότι, όταν ρωτήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για το γεγονός, τον διαβεβαιώσαν ότι όλα έγιναν με κάθε νόμιμο τρόπο.
Ο κτηνοτρόφος του οποίου τα στοιχεία είναι στη διάθεση του vetonews.gr ζήτησε τη προστασία της αστυνομίας Γρεβενών αφού όπως ισχυρίσθηκε μετά τις γραπτές αναφορές του στην Τράπεζα και τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών δέχθηκε απειλές κατά της ζωης του και της περιουσίας του.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια κύριε Κουταβά. ΜΠΡΑΒΟ !
Όλα στη φόρα.
Μόνο έτσι θα τρομοκρατηθούν οι επίορκοι, οι παράνομοι πολίτες και μόνο έτσι θα λαχταρήσει η κάθε είδους εξουσία που ρέπει προς την ατιμία.
Και βέβαια η δικαστική εξουσία να μη κάνει τα στραβά τα μάτια.
Ελεγχος και Τιμωρία.
Η μόνη λύση να στρώσουμε.
Συγχαρητήρια Σπύρο και για αυτό και για τα άλλα που βγάζεις στη φόρα!
Φίλος σου απο την Αιανή.

Ανώνυμος είπε...

re spiro an kai den goustarizomaste pia SYGHARITIRIA

ta vlepete re diomosiografiskoi pou mou kanete kai ton maga? Nato to alani o koutavas, akoloy8iste ton kki emeis mazi na sas poume to bravo

Ανώνυμος είπε...

Sygharitiria Kyrie Koutava, an den to paizes kai toso high tha soun akomi kalyteros

Kalytera omws pswnismenos para atimos

BRAVO stin teliki

Το Προφίλ μας