Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Αντιδράσεις για την καθαίρεση υπαίθριων πινακίδων

της Ρόης Βασβατέκη από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Ποικίλες αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για την υπαίθρια διαφήμιση, καθώς η μη συμμόρφωση για καθαίρεση τέτοιων πινακίδων από τους δρόμους συνεπάγεται επιβολή κυρώσεων. Το Υπουργείο Εσωτερικών τονίζει στην εγκύκλιό του ότι το πρόβλημα της παραβατικότητας στον τομέα αυτό όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, αντιθέτως συνεχώς διογκώνεται, συντελώντας όλο και περισσότερο στην υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και στην υπονόμευση της οδικής ασφάλειας, καθώς οι διαφημιστικές πινακίδες αποσπούν την προσοχή του οδηγού και μπορούν να γίνουν αιτία για την πρόκληση ατυχήματος. 

Σε συνεργασία λοιπόν με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και τις δημόσιες αρχές, το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε υλοποίηση τα προβλεπόμενα μέτρα για την άμεση αποξήλωση κάθε διαφημιστικής κατασκευής που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την οδική ασφάλεια καθώς και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων στα υπεύθυνα για την παράβαση πρόσωπα.
Ήδη οι αστυνομικές αρχές έχουν ενημερώσει τις διαφημιστικές εταιρείες αλλά και επαγγελματίες της περιοχής που έχουν τοποθετήσει πινακίδες δίπλα σε επαρχιακούς δρόμους για την άμεση απομάκρυνσή τους, και πράγματι πάρα πολλοί έχουν συμμορφωθεί. Υπάρχουν όμως κάποιοι επαγγελματίες που διαμαρτύρονται, καθώς όπως υποστηρίζουν, δεν μπορεί να λειτουργείς πρατήριο καυσίμων και να μην υπάρχει κάποια ενημερωτική πινακίδα που να ενημερώνει τον οδηγό ότι σε 1 χιλιόμετρο ή σε 500μ. υπάρχει βενζινάδικο, όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης βενζινάδικου έξω από τη Γαλάτεια, δ.δ. του δήμου Πτολεμαΐδας, ο οποίος ωστόσο αναγκάστηκε να συμμορφωθεί και καθαίρεσε την πινακίδα που είχε κοντά στον επαρχιακό δρόμο, με συνέπεια να μην υπάρχει πλέον καμία ενημέρωση για την ύπαρξη πρατηρίου καυσίμων. 
Λίγο ξεχωριστή είναι η περίπτωση ιδιοκτήτη ψησταριάς έξω από την Πτολεμαΐδα, καθώς η επιχείρησή του βρίσκεται σε αγροτική οδό, 350μ. δεξιά του δρόμου που οδηγεί στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο και πριν 8 χρόνια τοποθέτησε πινακίδα προς ενημέρωση των πολιτών, η οποία με βάση την ενημέρωση της αστυνομίας πρέπει να καθαιρεθεί. Ο ιδιοκτήτης με επιστολή προς τον δήμο Πτολεμαΐδας και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τονίζει ότι δεν πρόκειται για διαφημιστική πινακίδα αλλά για ενημερωτική, η ύπαρξη της οποίας είναι απαραίτητη προς εξυπηρέτηση των κατοίκων- πελατών. 
Ο ιδιοκτήτης της ψησταριάς «Κουλίδης» ζητά λοιπόν να αντιμετωπιστεί με κατανόηση το πρόβλημα και να γίνει πραγματογνωμοσύνη για το αν και κατά πόσον παράνομη ή επικίνδυνη είναι η «ενημερωτική και όχι διαφημιστική πινακίδα» που έχει τοποθετήσει, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων και να μην απειλείται η ασφάλεια των οδηγών, αλλά ούτε και η λειτουργία της επιχείρησής του. Ταυτόχρονα όμως θέτει και ένα σοβαρό ζήτημα, λέγοντας ότι υπάρχει σύγχυση στη νομοθεσία και ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα σαφές νομικό πλαίσιο, αφού ληφθεί υπόψη και η αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία, που να καθορίζει πότε είναι παράνομη μία ενημερωτική πινακίδα. Ζητά επίσης να έχει την ίδια μεταχείριση με τους υπόλοιπους επιτηδευματίες που έχουν τα καταστήματά τους μέσα σε κατοικημένες περιοχές και να υπάρχει πινακίδα που να αναφέρει την ύπαρξη και το είδος της επιχείρησης. Τονίζει επίσης ότι ο δήμος πρέπει ταυτόχρονα με την αποξήλωση των παράνομων πινακίδων να καθορίσει χώρους, όπου θα μπορούν να τοποθετηθούν νόμιμα πινακίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας