Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

3ος ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010  3ος Μπούρινος Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Ο Δήμος Σιάτιστας και η Δ.Ε.Π.Π.Τ.Α.Σ. διοργανώνουν την Κυριακή 22 Αυγούστου 2010 στις 8:00 το πρωί τον 3ο     Μπούρινο - Αγώνα Ορεινού Τρεξίματος.Η συνολική απόσταση του αγώνα είναι 24 χιλιόμετρα και η διαδρομή είναι ακριβώς η ίδια με τις δύο προηγούμενες χρονιές.  Η έναρξη του αγώνα θα γίνει στις 8.00 το πρωί και τα λεωφορεία με τους αθλητές θα αναχωρήσουν μπροστά από το Δημαρχείο Σιάτιστας στις 6.30 το πρωί.
Όσοι από τους αθλητές θέλουν να μεταβούν στην αφετηρία με δικό τους μέσον θα πρέπει να βρίσκονται εκεί (στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το χωριό Χρώμιο) στις 7.00 το αργότερο για να γίνει η εγγραφή τους.
Περιγραφή διαδρομής: Ο αγώνας θα ξεκινήσει από το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα (0 χλμ, 935μ υψόμ.) που βρίσκεται στο βάθος μιας κοιλάδας στις νότιες υπώρειες του βουνού σε απόσταση 5χλμ περίπου από το χωριό Χρώμιο, στο οποίο φτάνει κανείς αν θέλει να πάει με δικό του μεταφορικό μέσο παίρνοντας την κατεύθυνση προς Αιανή . Μέσα στην Αιανή στρίβουμε δεξιά για Χρώμιο, το οποίο συναντούμε μετά από 12 χιλιόμετρα από την Αιανή.
Με την έναρξη της διαδρομής ακολουθούμε ανηφορικό χωματόδρομο, τον οποίο αφήνουμε σε μια καμπή του με χαρακτηριστικό ξύλινο κιόσκι στο δεξί μας χέρι και μπαίνουμε σε ανηφορικό μονοπάτι κατά μήκος της ρεματιάς, περνάμε μπροστά από βρύση με πόσιμο νερό αμέσως μετά την είσοδο στο μονοπάτι και φτάνουμε μετά από λίγο σε χαρακτηριστικό αυχένα (3,2 χλμ, 1323μ υψόμ.). Από εδώ μπαίνουμε στο ομορφότερο σημείο της διαδρομής μέσα στον πυρήνα του βουνού, στην κοιλάδα του Μεσιανού Νερού, έχοντας στα αριστερά μας την επιβλητική κορυφογραμμή του βουνού και μπροστά μας στο βάθος πάνω σε ένα λόφο το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστας. Το μονοπάτι είναι πολύ καλά σηματοδοτημένο με πασσάλους με χαρακτηριστικά ταμπελάκια με αναλυτικά στοιχεία για το μονοπάτι ανά 100 μέτρα ακόμη και στα λίγα πυκνά σημεία του δάσους από όπου περνούμε. Σε κάποιο σημείο όταν πια έχουμε φτάσει ακριβώς κάτω από το καταφύγιο βρίσκουμε μπροστά μας κατηφορικό χωματόδρομο που συνεχίζει χωρίς πια τους χαρακτηριστικούς πασσάλους του μονοπατιού που ακολουθούν άλλη κατεύθυνση και ο οποίος μετά από 500 περίπου μέτρα καταλήγει σε δύο τσιμεντένιες κατασκευές (δεξαμενές νερού) στο βαθύτερο σημείο της κοιλάδας (6,2 χλμ, 1155μ υψόμ.). Ακριβώς απέναντι και λίγο δεξιά αρχίζει ένας επίπονος ανήφορος σε καλά σχηματισμένο μονοπάτι που μέσα σε ένα περίπου χιλιόμετρο κερδίζει 230 μέτρα υψομετρικής διαφοράς πριν καταλήξει στο Καταφύγιο (7,1 χλμ, 1383μ υψόμ) που αποτελεί έναν από τους κύριους σταθμούς υποστήριξης. Σημειώνεται ότι το Καταφύγιο είναι εύκολα προσβάσιμο με αυτοκίνητο από τη διασταύρωση της Μπάρας Σιάτιστας.
Στη συνέχεια σύντομος κατήφορος για 400 μέτρα περίπου, είσοδος σε μονοπάτι αριστερά στην πλαγιά και μετά από 1,5 χιλιόμετρο εναλλαγών σε χωματόδρομο και μονοπάτι φτάνουμε στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής στον αυχένα του Παλαιοκάστρου (8,7 χλμ, 1449μ υψόμ). Από εδώ αρχίζει συνεχής κατήφορος σε χωματόδρομο, ο οποίος σε δύο σημεία της διαδρομής μπαίνει σε μονοπάτι για να αποφύγουμε τα καγκέλια του δρόμου που μεγαλώνουν αισθητά τη διαδρομή. Στο δεύτερο μάλιστα από τα δύο περνούμε δίπλα από βρύση-ποτίστρα με δροσερό πόσιμο νερό. Στο τέλος της κατάβασης φτάνουμε στο δεύτερο κύριο σταθμό υποστήριξης στο χωριό Παλαιόκαστρο (13,2 χλμ, 923μ υψόμ). Από την πλατεία του χωριού ακολουθούμε την άσφαλτο για ένα περίπου ανηφορικό χιλιόμετρο και βγαίνουμε σε χαρακτηριστικό αυχένα από όπου αντικρύζουμε για πρώτη φορά την πόλη της Σιάτιστας στο απέναντι βουνό. Στο εκκλησάκι που βρίσκεται στον αυχένα αφήνουμε την άσφαλτο δεξιά και παίρνουμε αριστερά το χωματόδρομο που μας φέρνει μετά από συνεχή κατήφορο πάνω σε πλαγιά με απεριόριστη θέα προς τη Σιάτιστα ακριβώς πάνω από την Εγνατία Οδό με την οποία κινούμαστε παράλληλα για ένα χιλιόμετρο περίπου πριν φτάσουμε στο κατώτερο σημείο της κατάβασης (20,2χλμ, 616μ υψόμ) όπου και περνούμε την Εγνατία κάτω από μία γέφυρα.
Από εδώ αρχίζει ένας συνεχής ανήφορος σε χωματόδρομο, ο οποίος μετά από 3 περίπου χιλιόμετρα μας φέρνει στο Δημοτικό Στάδιο στην είσοδο της πόλης (22,9 χλμ, 882μ υψόμ). Από εδώ μπαίνουμε πια σε άσφαλτο στον κεντρικό δρόμο της πόλης και τερματίζουμε στην πλατεία του Δημαρχείου της Σιάτιστας μετά από ένα ακριβώς χιλιόμετρο σε υψόμετρο 935 μέτρα και αφού έχουμε διασχίσει συνολικά 23,9 χιλιόμετρα διαδρομής.
Στοιχεία της διαδρομής:
Συνολικό μήκος: 23.9 χιλιόμετρα
Από τα οποία: Μονοπάτι 11χλμ
Χωματόδρομος 11χλμ
Άσφαλτος 2χλμ

Θετική Υψομετρική Διαφορά 1260 μέτρα
Σταθμοί υποστήριξης: Ανά τρία χιλιόμετρα περίπου θα υπάρχουν σταθμοί υποστήριξης με νερά και ισοτονικά υγρά, ενώ στους δύο κύριους σταθμούς (Καταφύγιο, Παλαιόκαστρο) θα υπάρχουν επιπλέον διάφορα αλμυρά και γλυκά σνακς)
Πρόγραμμα: 6.30 πμ: Αναχώρηση λεωφορείου που θα μεταφέρει όσους αθλητές μείνουν στη Σιάτιστα στο σημείο αφετηρίας. Η αναχώρηση θα γίνει μπροστά από το Δημαρχείο Σιάτιστα
8.00 πμ: Εκκίνηση του αγώνα
10.15-10.30: Αναμονή των πρώτων αθλητών που θα τερματίσουν
13.00-14.00: Απονομή επάθλων και γεύμα προς τιμή όλων των συμμετασχόντων από το Δήμο Σιάτιστας

Δηλώσεις συμμετοχής: Δηλώσεις συμμετοχής καθώς επίσης και παροχή οποιωνδήποτε πληροφοριών και διευκρινίσεων τηλεφωνικά στους:
Δήμος Σιάτιστας 2465021280
ΔΕΠΠΤΑΣ 24650 22800
Πολύζο Γιάννη 6945598127
Δρόσο Βαγγέλη τηλ. 6977001690 και 2465022277-2465350000(πρωινές ώρες στα δύο σταθερά)
Καλαμπούκα Χάρη 6947522518
Παρακαλούνται όσοι αθλητές μείνουν στη Σιάτιστα από την παραμονή του αγώνα να επικοινωνούν με τον κύριο Βαγγέλη Δρόσο για να διευθετηθεί η εγγραφή τους και να παραλάβουν τον αριθμό συμμετοχής και το υπόλοιπο υλικό.
Κανονισμοί του αγώνα:
Η δήλωση συμμετοχής στον αγώνα προϋποθέτει πλήρη αποδοχή των κανονισμών:
Δεκτοί γίνονται αθλητές ηλικίας 18 ετών και άνω. Μπορούν να λάβουν μέρος αθλητές άνω των 15 ετών μόνο με γραπτή συγκατάθεση των κηδεμόνων τους.
- Οι αθλητές τρέχουν με δική τους ευθύνη και δεν ευθύνεται η διοργανώτρια αρχή σε περίπτωση τραυματισμού τους. Παρόλα αυτά θα υπάρχει Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης που θα καλύπτει όλο το μήκος του αγώνα με βάση τους κύριους σταθμούς υποστήριξης.
Οι αθλητές οφείλουν να έχουν- εξετασθεί από ιατρό ο οποίος θα τους έχει κρίνει ικανούς να συμμετέχουν σε αυτόν τον πολύωρο αγώνα.
Αποκλείονται οι αθλητές που πετούν- σκουπίδια εκτός των σταθμών υποστήριξης.
Εκεί θα υπάρχουν σακούλες σκουπιδιών για αυτό το σκοπό.
- Προσωπικά αντικείμενα μπορούν να παραδίδονται στους οργανωτές στην αφετηρία και να παραλαμβάνονται στον τερματισμό.

Διαμονή: Στη Σιάτιστα μπορεί κανείς να μείνει σε ένα από τα ακόλουθα καταλύματα:
- Ξενοδοχείο «Αρχοντικό» τηλ. 2465021298
- Hotel «Ιβερίς» τηλ. 2465047054
- Παραδοσιακός ξενώνας «Σιατιστινό Αρχονταρίκι» τηλ. 2465047020
- Hotel «Σιάτιστα» τηλ. 2465047047
Υψομετρικό διάγραμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας