Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Γιατί η ΔΕΗ δεν αποσύρει άμεσα τις ρυπογόνες μονάδες της

Από το capital.gr
 Η επίσκεψη σήμερα της Τ. Μπιρμπίλη στην Πτολεμαΐδα έχει βαθύ συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα καθώς η ΥΠΕΚΑ θα «σβήσει» την πρώτη μονάδα της ΔΕΗ βάσει του προγράμματος αποσύρσεων που μέχρι σήμερα είχε παραμείνει στο «συρτάρι». Πρόκειται για τη μονάδα Πτολεμαΐδα 1, που δημιουργήθηκε το 1959 και συγκαταλέγεται στη λίστα με τις μονάδες που λόγω παλαιότητας και παρωχημένης ρυπογόνου τεχνολογίας η ΔΕΗ οφείλει να αντικαταστήσει και να αποσύρει τα προσεχή χρόνια. 

Η συγκεκριμένη μονάδα –με βάση στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί παλαιότερα– έχει λειτουργικό κόστος 49% μεγαλύτερο από την καλύτερη  βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική! Μάλιστα η Πτολεμαΐδα 1 δεν είναι καν η χειρότερη από πλευράς απόδοσης και ρύπων μονάδα της ΔΕΗ: η Μεγαλόπολη 1 αποκλίνει κατά 71% από το βέλτιστο κόστος και η Μεγαλόπολη 2 κατά 67%, και εμφανίζουν τεράστια κόστη τόσο στη συντήρηση όσο και στη λειτουργία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε μεγαβατώρα που παραγόταν το 2006 από τη Μεγαλόπολη 1 το λειτουργικό κόστος της ΔΕΗ ήταν 91,3 ευρώ, όταν από το Φεβρουάριο του 2009 η μεγαλύτερη μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος ήταν 62 ευρώ!

Ποιες είναι λοιπόν οι «προβληματικές» τόσο ως προς την παλαιότητα όσο και ως προς την αποδοτικότητα  μονάδες της επιχείρησης; Η λίστα αυτών των μονάδων είναι μακριά και περιλαμβάνει:
• Δύο λιγνιτικές μονάδες του ΛΚΠΑ 43 MW
• Δύο πετρελαϊκές μονάδες του Αλιβερίου 300 MW
• Δύο πετρελαϊκε΄ς μονάδες και την παλαιότερη μονάδα συνδυασμένου κύκλου του Λαυρίου 627MW
• Δύο μονάδες φυσικού αερίου του Κερατσινίου 360 MW
• Τον πετρελαϊκό σταθμό Λινοπεραμάτων Κρήτης 280 MW
• Τρεις λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης 550 MW
• Το λιγνιτικό σταθμό Πτολεμαΐδας 620 MW
• Μια από τις μονάδες της Καρδίας 300 MW
Βεβαίως η αναγκαιότητα απόσυρσης των μονάδων αυτών είναι προφανής καθώς αυτές είναι παλαιάς τεχνολογίας, ρυπογόνες και με μικρή απόδοση, δηλαδή στην ουσία σπαταλούν πόρους (ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τον εγχώριο λιγνίτη). Επιπλέον οι αποσύρσεις μονάδων προκύπτουν ως υποχρέωση για τη ΔΕΗ με βάση το νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, που προβλέπει ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ της προκειμένου να υπάρχει έδαφος δραστηριοποίησης για εναλλακτικούς παίκτες. Παρ’ όλα αυτά είχε εγκριθεί ένα πρόγραμμα κατασκευής νέων μονάδων και ταυτόχρονης απόσυρσης μονάδων ισοδύναμης ισχύος.
Αυτό βεβαίως δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα που αποσύρεται η μονάδα Πτολεμαΐδα 1 καθώς ο ΔΕΣΜΗΕ έκρινε –ορθά– ότι υπάρχει πρόβλημα επάρκειας ισχύος στο ηλεκτρικό σύστημα. Δηλαδή εάν οι μονάδες αυτές είχαν αποσυρθεί τα μπλακ άουτ δε θα ήταν φαινόμενο μόνο των καλοκαιρινών μηνών.
Δηλαδή με απλά λόγια, οι παλιές και ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ παραμένουν σε ισχύ, μέχρι –με τα νέα δεδομένα– να ξεκινήσουν να λειτουργούν οι νέες ιδιωτικές μονάδες.  Αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου, αρχές του 2011, όταν δηλαδή οι ιδιωτικές μονάδες θα έχουν δοκιμαστεί και θα μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ζήτησης.
Το σενάριο αυτό, φαίνεται να συμμερίζεται και ο ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος ανάβει το πράσινο φως για νέες αποσύρσεις μονάδων από το 2011. Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο Τσοχατζόπουλου η ΔΕΗ «χρωστά» το κλείσιμο μονάδων με ισχύ 400MW, με επόμενες υποψήφιες τις λιγότερο αποδοτικές μονάδες του ηλεκτρικού συστήματος Μεγαλόπολη 1 και 2. Για να κλείσουν οι μονάδες αυτές πάντως θα πρέπει να δοθεί λύση και στα προβλήματα με το δίκτυο της Πελοποννήσου, και ιδιαίτερα στα δύο κέντρα υπερυψηλής τάσης που πρέπει να λειτουργήσουν για εξισορροπηθεί η περιοχή.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι για σήμερα το κοντέρ της πρόβλεψης του ΔΕΣΜΗΕ, για τη ζήτηση γράφει 9750MW, καθώς η ζέστη ωθεί τα κλιματιστικά να δουλέψουν στο «φουλ». Και για όσους θεωρούν ότι η ζήτηση αυτή είναι περιορισμένη, να θυμίσουμε ότι το μπλακ άουτ του 2004 είχε επέλθει – μετά από λανθασμένους χειρισμούς από ότι αποδείχθηκε εκ των υστέρων – με τη ζήτηση στα 9100MW.
Πίνακας: Οι πιο παλιές μονάδες της ΔΕΗ
Μονάδες
Καύσιμο
Ισχύς (MW)
Έτος λειτουργίας
Πτολεμαΐδα I,II,III
Λιγνίτης
320
1959-65
Πτολεμαΐδα IV
Λιγνίτης
300
1973
ΛΙΠΤΟΛ I,II
Λιγνίτης
43
1959-65
Μεγαλόπολη I,II
Λιγνίτης
250
1970
Λαύριο III
Φυσικό αέριο
180
1980
Άγιος Γεώργιος VIII
Φυσικό αέριο
160
1968
Άγιος Γεώργιος IX
Φυσικό αέριο
200
1971
Λαύριο I,II
Μαζούτ
450
1972-73
Αλιβέρι III, IV
Μαζούτ
300
1968-69




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας