Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Ομιλία Γ. Βλατή στην ολομέλεια για το πρόγραμμα "Διαύγεια"


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη και όχι μόνο λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Τα τελευταία χρόνια, η σχέση κοινωνίας και κράτους έχει διαταραχθεί πλήρως. Υπό την παρούσα συγκυρία όπου η διάθεση των πολιτών για συναίνεση αλλά και η θετική τους ανταπόκριση στις προσπάθειες της Κυβέρνησης κρίνεται απολύτως απαραίτητη αυτή έχει να αντιμετωπίσει –και όχι άδικα- τη δυσπιστία και την αγανάκτησή τους. 




     Η κρίση που σήμερα αντιμετωπίζουμε είναι οικονομική, αλλά τα αίτια της είναι βαθιά πολιτικά. Η σημερινή Κυβέρνηση έχει υποχρεωθεί να λάβει σκληρά και επώδυνα μέτρα για να αποτρέψει την πτώχευση της χώρας. Η χρεοκοπία, όμως, του πολιτικού μας συστήματος, δηλαδή του πελατειακού κράτους για το οποίο όλοι μας φέρουμε ευθύνες, είναι πλέον γεγονός. Το ότι δεν καταφέραμε να αποφύγουμε την πολιτική και ηθική χρεοκοπία, βέβαια δεν μας δίνει άλλοθι για απραξία, μας δίνει ωστόσο την ευκαιρία για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου διαφανούς άσκησης της εξουσίας.
      Αυτό προσπαθεί να κάνει η Κυβέρνηση σήμερα, με μια σειρά σπουδαίων νομοθετημάτων τόσο του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και άλλων Υπουργείων, που ωστόσο, πρέπει να το σημειώσουμε αυτό, περνούν απαρατήρητα μέσα σε ένα σύστημα επικοινωνίας, όπου είδηση είναι μόνο το θέαμα.
      Η διαφάνεια στην πολιτική ζωή και στην λήψη των αποφάσεων σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης είναι πλέον μονόδρομος. Στο πλαίσιο αυτό, το νομοσχέδιο που σήμερα συζητούμε, αποτελεί ουσιαστικό όπλο στην προσπάθειά μας ν’ αλλάξουμε τη δημόσια διοίκηση και κατ’ επέκταση να αλλάξουμε την ίδια τη χώρα. Γιατί, η δημοσιότητα από μόνη της μπορεί να συντελέσει στην ορθότερη λειτουργία του κράτους.
      Σκοπός του αυτού νομοσχεδίου που εισηγείται την υποχρεωτική ανάρτηση των κυβερνητικών και διοικητικών πράξεων γενικότερα του δημόσιου τομέα στο διαδίκτυο, είναι η μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα των δράσεων όλων αυτών των φορέων, της Κυβέρνησης, των Κρατικών Οργανισμών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε το έλλειμμα πληροφόρησης των πολιτών, που ανέκαθεν ίσχυε στη χώρα μας, να εκλείψει. Αυτό που αύξανε τη γραφειοκρατία, αυτό που αύξανε την έλλειψη ελέγχου και αξιολόγησης των αποφάσεων, αυτό που εδραίωνε την αναποτελεσματικότητα στο κράτος, να εκλείψει. Στόχος μας είναι η διαφάνεια της κρατικής δράσης, η υπευθυνότητα των κρατικών λειτουργών, η λογοδοσία της Κυβέρνησης και των οργάνων της Διοίκησης, ο περιορισμός της παραπληροφόρησης.
      Τα σκάνδαλα που μαστίζουν τα τελευταία χρόνια τη χώρα και που οι συνέπειές τους έχουν οδηγήσει στα σημερινά, τραγικά οικονομικά αποτελέσματα τη χώρα, έχουν δημιουργήσει στους πολίτες μία διόλου κολακευτική εικόνα γι’ αυτούς που τους εκπροσωπούν. Η Βουλή και κυρίως τα Υπουργεία έχουν ταυτιστεί στο μυαλό των Ελλήνων με μηχανισμούς που μόνο στόχο έχουν την κατάχρηση εξουσίας και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος προς ίδιον όφελος. Αυτή την εικόνα πρέπει να την αλλάξουμε άμεσα, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις.
      Η σημερινή Κυβέρνηση, πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για διαφάνεια παντού, συνεχίζει την προσπάθειά της για την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού. Διαφάνεια στον τρόπο προσλήψεων, στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διαφάνεια στην επιλογή διευθυντικών στελεχών, διαφάνεια στη λειτουργία των νέων ΟΤΑ, παράνομος πλουτισμός κρατικών λειτουργών με δήμευση περιουσιών και όλα αυτά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ήδη έχουν ψηφιστεί οι σχετικοί νόμοι. Τώρα η Κυβέρνηση κάνει ένα βήμα παραπάνω. Όποια κυβερνητική πράξη, όποια διοικητική απόφαση τίθεται πλέον άμεσα στην κρίση του πολίτη. Αποτρέπεται η πολιτική ασυδοσία, η ανευθυνότητα των φορέων άσκησης δημόσιας εξουσίας.
      Το σημερινό νομοσχέδιο δεν γίνεται για το θεαθήναι, όπως μας κατηγόρησαν πολλοί συνάδελφοι. Η ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο, είναι εξαιρετικά σημαντική για την ορθή και σύννομη λειτουργία του κράτους και της διοίκησης. Ας μην ξεχνούμε πόσες αποφάσεις της διοίκησης επανεξετάστηκαν ή και ανακλήθηκαν όταν έγιναν ευρέως γνωστές, επειδή δεν άντεξαν το φως της δημοσιότητας.
      Και ας το δούμε αυτό το σχέδιο νόμου και με την προβολή στο μέλλον, αγαπητοί συνάδελφοι, όχι στο απώτερο μέλλον, αλλά στο άμεσο. Γιατί, εάν όπως είπε ο συνάδελφος, Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Κατρίνης, σήμερα οι πέντε στους δέκα Έλληνες δεν έχουν καμία σχέση με το διαδίκτυο, σε λίγα χρόνια, όχι πολλά χρόνια, οι περισσότεροι, οι οκτώ στους δέκα, όπως και οι Ευρωπαίοι, θα κάνουν τις δουλειές τους μέσα από το διαδίκτυο.
      Αγαπητοί συνάδελφοι, από τότε που υπογράψαμε το μνημόνιο, η πολιτική σκηνή της χώρας θυμίζει λίγο τα γήπεδα της Νότιας Αφρικής. Οι φωνές της Αντιπολίτευσης είναι κουραστικές και μονότονες. Άλλοι μιλούν για άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής, άλλοι κάνουν πόλεμο και πολεμούν γι’ αυτούς που λένε ότι στηρίζουν, άλλοι διαπραγματεύονται την πτώχευση της χώρας. Οι αντιπολιτευτικές φωνές είναι εκκωφαντικές και κουραστικές. Δεν προσφέρουν τίποτε απολύτως στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να πετύχει την οικονομική διάσωση της χώρας.
      Για τους Έλληνες πολίτες, οι οργισμένες, αλλά χωρίς πραγματική ουσία, φωνές της Αντιπολίτευσης, οι χωρίς όραμα και προοπτική κραυγές δήθεν αγωνίας για το μέλλον, δεν διαφέρουν σε  τίποτε από τον ενοχλητικό ήχο της βουβουζέλας. Και έτσι, όπως κατά τα άλλα η συμπαθέστατη και απλοϊκή ντουντούκα της Αφρικανικής Ηπείρου έχει καταντήσει αιτία παρακολούθησης των αγώνων χωρίς ήχο, έτσι και ο αντιπολιτευτικός λόγος όταν παραμένει μονότονος και ανούσιος, επιφέρει τον κίνδυνο μόνιμης χρήσης της ωτοασπίδας από τους πολίτες.
      Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση δίνει καθημερινά σκληρό αγώνα για να αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση της χώρας και παράλληλα να διασφαλίσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξή της. Η έμπρακτη στήριξη της προσπάθειας αυτής είναι απαραίτητη για την αίσια έκβαση αυτού του αγώνα. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αποπροσανατολίζει την κοινωνία, με ηχηρούς λαϊκισμούς, που είναι γνωστό ότι στην παρούσα φάση ούτε υλοποιήσιμοι είναι ούτε και προσφέρουν τίποτε στον τόπο.
      Στην προσπάθειά μας, λοιπόν, να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση του κράτους με τους πολίτες και την αξιοπιστία των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους, θα πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουμε όλοι αυτή την προσπάθεια, γιατί η στήριξη αυτή είναι ουσιαστική για την αλλαγή της χώρας. Η πλήρης διαφάνεια στον δημόσιο βίο θα είναι αυτή που ουσιαστικά θα συνεισφέρει στη διάκριση και απομόνωση του «μαύρου» από τα «άσπρα πρόβατα». Στο σημείο που βρισκόμαστε πολύ φοβούμαι ότι αυτή η διάκριση πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό για το καλό όλων μας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Diaygeia ihe pei kai o Vlatis gia to Velvento kai alla ekane.

Το Προφίλ μας