Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ Παπαρήγα-Υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Τσάκωνας Αντώνης

Πρόκειται για εκλογές για τα όργανα της κρατικής τοπικής διοίκησης και OXI της τοπικής αυτοδιοίκησης. Προ πολλού και ακόμα περισσότερο μετά τον Καλλικράτη έχουν απωλεσθεί και τα τελευταία ίχνη της έννοιας αυτοδιοίκηση. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΡΟΪΔΙΑ Ο ΟΡΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.

Το ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΨΗΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΟΛΑ ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ, ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ.

Τα νέα όργανα που γέννησε ο Καλλικράτης ως συνέχεια του Καποδίστρια 1 που είχε επί ΠΑΣΟΚ καθιερωθεί και διατηρηθεί επί ΝΔ, ένα και μοναδικό χαρακτηριστικό έχουν: Συνιστούν κρατικούς περιφερειακούς και τοπικούς μηχανισμούς που η αιρετότητά τους δεν αλλάζει τον βασικό τους χαρακτήρα. Είναι τοπικοί μηχανισμοί του κράτους, δηλαδή της εξουσίας των μονοπωλίων, της εξουσίας που υπηρετεί τη συγκέντρωση κεφαλαίων και τη δίψα της κερδοφορίας των επιχειρηματιών.

 

Στις φετινές εκλογές πρέπει να παρθεί σοβαρά υπόψη ότι πάνω από το κεφάλι του λαού στέκει η δαμόκλειος σπάθη του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, της πιο βάρβαρης και κατάπτυστης συμφωνίας που έχει υπογραφεί ποτέ από ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

Είναι η βαθειά κρίση που έχει μπει η ελληνική οικονομία εξ αιτίας της ληστείας από τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είναι τα αλλεπάλληλα πακέτα βάρβαρων μέτρων που έρχονται μπροστά μας. Δεν πρόκειται για μέτρα που θα κρατήσουν όσο διαρκεί η οικονομική καπιταλιστική κρίση στο όνομα του χρέους και των ελλειμμάτων, στο όνομα της σταθεροποίησης και της ανάκαμψης κλπ. Εκπονούν μέτρα διαρκείας μέχρι και για τα παιδιά των εγγονών μας. Από το λαό εξαρτάται πότε θα σημειωθεί λήξη στα μέτρα αυτά, δηλαδή λήξη στην εξουσία των μονοπωλίων προς όφελος της λαϊκής εξουσίας. Οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η φτωχή αγροτιά πρέπει να ξεκόψουν από τα κόμματα και όλους εκείνους που υπηρετούν τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών επιχειρηματιών, της δίψας για απρόσκοπτη και συνεχώς ανοδική κερδοφορία. Πολύ περισσότερο από χθες και προχθές τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού εξαρτώνται από τις αποφάσεις και τις επιλογές της ΕΕ και του ΔΝΤ, του ελληνικού κοινοβουλίου, της κυβέρνησης. επομένως πριν απ' όλα βαραίνει το κριτήριο της γενικής  πολιτικής και στα πλαίσια της κρίνεται και ο ρόλος των υποψηφίων συνδυασμό στις τοπικές περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Ποιον τύπο και χαρακτήρα εκλεγμένου έχει ανάγκη σήμερα ο εργαζόμενος λαός

Οι εκλογές θα γίνουν σε μια περίοδο που θα οξυνθούν αφάνταστα τα λαϊκά προβλήματα, ενώ μεγάλο μέρος του λαού δεν θα μπορεί να πληρώσει τα χρέη του, τα έξοδα για τις σπουδές των παιδιών, δεν θα μπορεί να εξοφλήσει λογαριασμούς της ΔΕΗ, ΟΤΕ, δεν θα μπορεί να γεμίσει το καλάθι του με τα βασικά προϊόντα διατροφής.

Αυτός ο λαός θέλει δίπλα του ασυμβίβαστους αγωνιστές και όχι αγωνιστές της φράσης, κινδυνολόγους και τρομοκράτες, συκοφάντες και αποφασισμένους να μην πειράξουν ούτε μια τρίχα από τα κέρδη των μονοπωλίων. Δεν χρειάζεται απλά έντιμους δημάρχους, συμβούλους και περιφερειάρχες, αλλά αδιάλλακτους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Χρειάζεται εκλεγμένους άφοβους, που δεν διστάζουν να σηκώσουν πρώτοι τα βάρη του αγώνα.

Το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών για τα τοπικά κρατικά διοικητικά όργανα πρέπει να αποτελέσει όπλο στον αγώνα του λαού για να δυσκολευθεί και να αποτραπεί η λήψη των σφαγιαστικών μέτρων που μετατρέπουν τη ζωή του εργαζόμενου ιδιαίτερα των νέων ηλικιών σε ένα σύγχρονο Νταχάου, να αποτελέσει όπλο καταδίκης της κυρίαρχης πολιτικής και του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ ΩΣ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΝΙΚΗ.

Θετικό κριτήριο για το εκλογικό αποτέλεσμα

Κριτήριο θετικής δυναμικής για τις πολιτικές εξελίξεις και τα λαϊκά δικαιώματα αποτελεί σήμερα η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, η συμπαράταξη και κοινή συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ όλων εκείνων που καταλαβαίνουν ότι πρέπει να ενισχυθεί το αντίπαλο λαϊκό δέος, να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Κριτήριο θετικής δυναμικής είναι να χάσουν αισθητά τα ψηφοδέλτια που θα στηρίξει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με το συνεργάτη του ΛΑΟΣ, να αποδοκιμαστούν εκείνοι που στο όνομα των τάχα ανανεωτικών και νεωτεριστικών πολιτικών τους θέσεων γεύθηκαν το μέλι της διοίκησης.

Το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών θα είναι ένα είδος σφυγμομέτρησης της διάθεσης των εργαζομένων να αντιπαλέψουν τα νέα μέτρα, να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους, θα είναι ένα είδος σφυγμομέτρησης αν πιάνει στο λαό η τρομοκρατία, η μοιρολατρία, αν ο λαός έχει αποφασίσει να παραδοθεί στη μοίρα του.

Η ψήφος στις εθνικές του 2009 τιμώρησε το λαό, τώρα ο λαός με την ψήφο του πρέπει να τιμωρήσει τους υπαίτιους. Η αποχή επίσης τιμώρησε το λαό, τώρα πρέπει ο λαός να τιμωρήσει με την συμμετοχή και την ψήφο στήριξης στα ψηφοδέλτια συνεργασίας που θα στηρίξει το ΚΚΕ

Σήμερα υπάρχει ένα δεδομένο, ότι βρίσκεται στο κατακόρυφο η λαϊκή οργή, η λαϊκή αγανάκτηση, ο θυμός. Όλα αυτά που θα ακυρωθούν αν δεν εκφραστούν με ψήφο με σαφή καταδίκη στους συνδυασμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και σε εκείνους τους συνδυασμούς που υποστηρίχτηκαν από ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ και ΛΑΟΣ.

Τα τοπικά όργανα ασκούν διοίκηση, δεν είναι συνδικαλιστικά όργανα, επομένως οι δυνάμεις που εκλέγονται όταν δεν έχουν πολιτική ριζικής εναντίωσης και ρήξης, τότε ενσωματώνονται και γίνονται όργανα της κρατικής πολίτικης.

Την κρατική πολιτική την προώθησαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ-ΣΥΝ και του ΛΑΟΣ, ακόμα και συνδυασμοί που εκφράστηκαν ως αντάρτες και ανεξάρτητοι, άφησαν τη σημαία της ανεξαρτησίας από την άλλη μέρα που πήραν στα χέρια τους το τιμόνι της διοίκησης.

Αποκαλυπτική η στάση των άλλων κομμάτων κατά τη συζήτηση του Καλλικράτη, ανεξάρτητα αν έδωσαν θετική ή αρνητική ψήφο 

Η συζήτηση στη βουλή αποκάλυψε ότι ανεξάρτητα από το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ στον Καλλικράτη η ΝΔ, ο συνεργάτης του ΠΑΣΟΚ ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν κοινή γραμμή αφετηρίας ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ οι αρμοδιότητες του Καλλικράτη είναι πολλές ή λίγες, για τα όρια των συνενώσεων, για το αν οι συνενώσεις πρέπει να είναι υποχρεωτικές ή συναινετικές.

Ο προοδευτικός ή αντιδραστικός χαρακτήρας ενός θεσμού δεν καθορίζει αποκλειστικά μόνο από την εκταμίευση χρημάτων. Το θέμα είναι και όταν γίνεται εκταμίευση ή όταν αυξάνονται οι πόροι ποιο είναι το περιεχόμενο της πολιτικής, για ποιο στόχο γίνεται, ποιόν υπηρετεί, το λαό ή τους επιχειρηματίες. Το θέμα δεν είναι η κρατικά επιδοτούμενη φιλομονοπωλιακή αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική, αλλά η πάλη για ανάπτυξη από το λαό και υπέρ του λαού, για λαϊκούς θεσμούς που είναι στην υπηρεσία του λαού και κατοχυρώνουν τον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ, ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλήν ΚΚΕ, έπνιξαν κυριολεκτικά το αντιδραστικό περιεχόμενο του νόμου και τη σχέση του με τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με τη σχέση του με το πνεύμα και το γράμμα του Μνημονίου, και όλων των αντιλαικών συμβάσεων και νόμων που ψηφίστηκαν από το τις αρχές της 10ετίας του 90.

Έθεσαν υποκριτικά θέματα αντισυνταγματικότητας, θέμα που συνήθως προβάλλεται για να καλύψουν τον ταξικό χαρακτήρα των αλλαγών στο θεσμό αυτόν, που επιμένουν να τον βλέπουν ως αυτοδιοίκηση.

Η απάτη των ανεξάρτητων και ουδέτερων υποψηφίων και συνδυασμών

Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, καθώς όλα τα κόμματα προσπαθούν να μελετήσουν τις τάσεις μέσα στο λαό, τάσεις που καλλιεργούνται συστηματικά από τα πάνω, είναι πολύ πιθανό ιδιαίτερα στους μεσαίους και μικρότερους δήμους να κάνουν παραπλανητικούς ελιγμούς στηρίζοντας δήθεν ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, αν δεν μπορέσουν να πειθαρχήσουν και τις προσωπικές αντιπαλότητες και φιλοδοξίες στελεχών τους. Θα αξιοποιήσουν τις εκλογές για να λανσάρουν «νέα και δήθεν άφθαρτα» πρόσωπα, ώστε να καμουφλάρουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στα κόμματα εξουσίας και σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που έχουν εκτεθεί τοπικά και γενικότερα.

Δεν υπήρξαν ούτε θα υπάρξουν ανεξάρτητοι υπερκομματικοί υποψήφιοι, υποψήφιοι τάχα καθαροί από κομματικές δεσμεύσεις. Πολύ περισσότερο σήμερα που τα όργανα της τοπικής διοίκησης είναι απολύτως ενταγμένα στην κρατική και κυβερνητική πολιτική, διαπλεκόμενα επίσημα με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Όποιος υποστηρίζει κάτι τέτοιο ή είναι αφελής, επομένως ανίκανος να αντιμετωπίσει τις δεσμεύσεις του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ή λέει ψέματα, οπότε δεν πρόκειται να σηκώσει ούτε ένα πνεύμα αντίστασης. ΜΕ ΛΕΥΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΘΑ ΔΙΟΙΚΟΥΝ.

Ο Καλλικράτης ένας ασύγκριτα χειρότερος Καποδίστριας

Τι έδωσε ο Καποδίστριας στο λαό, από αυτά που υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ που τότε το υιοθέτησε ως φιλοσοφία και επιλογή με δευτερεύουσες διαφωνίες;

Ποια προβλήματα γενικά και τοπικά έλυσαν τα νομαρχιακά και τοπικά όργανα;

Μήπως αντιμετωπίσθηκε η περιφερειακή ανισότητα;

Μήπως λύθηκαν προβλήματα υποδομών, περιβάλλοντος, κοινωνικής φροντίδας;

Τι έλεγαν τόσα χρόνια οι νομάρχες και οι δήμαρχοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία;

Ότι δεν είχαν χρήματα, λες και δεν το ήξεραν αυτό πριν εκλεγούν.

Ότι δεν έχουν καθορισμένες αρμοδιότητες, δεν έχουν μηχανισμούς, λες και δεν τα ήξεραν από πριν αυτά.

Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΠΛΑΣΑΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΩΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.

Καταρχήν είχε προγραμματισθεί χρόνια πριν, αλλά σίγουρα ο Καλλικράτης υπηρετεί και την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κρίσης όμως σε βάρος του λαού και υπέρ των επιχειρηματιών. Είναι ο Καλλικράτης που θα γίνει μοχλός να περάσει το ΜΝΗΜΟΝΙΟ και τα νέα ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΦΥΛΛΑΣΟΥΝ.

Ο Καποδίστριας με τη βοήθεια όλων των άλλων κομμάτων έγινε ο αγωγός για να περάσουν και να διευρυνθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις με τις συμβάσεις έργου, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα stage. Οι ελαστικές σχέσεις ξεκινάνε από το 30% και ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 50%. Ήδη ένα μεγάλο μέρος των συμβασιούχων έχει απολυθεί και θα ενταθεί το πρόβλημα με τον Καλλικράτη. Οι μετατάξεις που θα γίνουν από ένα μέρος δημοσίων υπάλληλων θα γίνουν με την ταυτόχρονη μείωση μισθών.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων που ήταν στα χέρια της ΝΔ ΠΑΣΟΚ και ΠΑΣΟΚ ΣΥΝ αποδείχθηκαν κακοί, και σε πολλές περιπτώσεις χειρότεροι εργοδότες, πρωτεργάτες να περάσουν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να εξοικειώσουν τους εργαζόμενους με την πιο βαθειά εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, όλων των κοινωνικών υπηρεσιών που σήμερα απαιτούν σταθερό προσωπικό, γενικευμένες παροχές και ποιότητα.

Το πιο τραγικό είναι ότι με τον Καλλικράτη προωθείται η κατηγοριοποίηση των σχολείων με ταξικά κριτήρια και η μετατροπή τους σε επιχειρήσεις που λογίζονται με το κριτήριο του κέρδους, ενώ τα σχολεία θα έχουν διαφοροποιημένα τοπικά προγράμματα, που σημαίνει ότι καταργείται και τυπικά ο ενιαίος ισότιμος χαρακτήρας της παρεχόμενης μόρφωσης.

Μέσω του Καλλικράτη οι επιχειρηματίες θα καταφέρουν να αντλήσουν νέα κέρδη, να ληστεύουν το φυσικό και το ανθρώπινο δυναμικό, ενώ το πρόβλημα της ανεργίας και της περιστασιακής απασχόλησης θα φουντώσει.

Προγράμματα που είχαν οι προηγούμενοι δήμοι και που ήταν πολύ κάτω από τις ποσοτικές και ποιοτικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων θα περάσουν στα χέρια των ιδιωτών και των εταιριών, ενώ εκεί που υπήρχαν οι λεγόμενες αναπτυξιακές δημοτικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, θα γίνουν πιο επίσημα και καθαρά εταιρικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Αναφερόμαστε στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, σε ζητήματα καθαριότητας, στερεών αποβλήτων, στη διαχείριση ανταποδοτικών της βιοτεχνικής ζώνης.

Με βάση επίσημα δημοσιεύματα θα περάσουν στην ανεργία 35000 εργαζόμενοι σε 1800 δημοτικές επιχειρήσεις, με εργαζόμενους στη μεγάλη πλειοψηφία με συμβάσεις έργου. Σε περιοχές που θεωρούνται ότι έχουν αναπτυξιακό ενδιαφέρον η τοπική διοίκηση θα τις αναθέσει σε ανώνυμες εταιρίες. Ήδη έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία επί Καποδίστρια και θα γενικευθεί με τον Καλλικράτη.

Όλα αυτά τα χρόνια, εκεί που οι ιδιωτικές εταιρίες έπαιρναν στα χέρια τους τομείς που ανήκαν στην τοπική διοίκηση, δεν υπήρχε καμία αντίσταση από τοπικές αρχές που πλειοψηφούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Ανοίγει ο δρόμος ιατρικοί επιχειρηματικοί όμιλοι να αρπάξουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε βάρος της τσέπης των εργαζομένων.

Μόνον οι κομμουνιστές αντέδρασαν στο φαγοπότι των επιχειρήσεων. Στο δήμο Νίκαιας μονιμοποιήθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις.

Ορισμένες τοπικές αρχές περηφανεύονται γιατί έχουν κάνει κάποιο έργο ή σχεδιάζουν να κάνουν που αφορούν την υγεία. Στην πραγματικότητα ανέπτυξαν, με βασική τη λογική του φτωχοκομείου και της προσβλητικής φιλανθρωπίας, υποβαθμισμένες τοπικές υπηρεσίες, ως αντιστάθμισμα τάχα του κακού και υποβαθμισμένου δημόσιου συστήματος υγείας που βασικά το χρηματοδοτεί η λαϊκή τσέπη. Στην ίδια λογική γίνονται συσσίτια, δίνεται προσωρινή στέγη σε άστεγους, μια πολιτική που στην ουσία απενοχοποιεί την κυρίαρχη πολιτική, συμβάλλει στην εκτόνωση, αλλά και στη δημιουργία μηχανισμών ενσωμάτωσης του λαϊκού παράγοντα.

Ο Καλλικράτης με την παραπλανητική συνθηματολογία περί αποκέντρωσης θα οδηγήσει να περάσουν νέες αρμοδιότητες στα τοπικά όργανα, δηλαδή οι παροχές και οι υπηρεσίες στους εργαζόμενους θα πληρώνονται ακριβά και θα είναι όλο και πιο υποβαθμισμένες.

Ο Καλλικράτης όπως έκανε και ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ με τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης και τους χιλιάδες συμβασιούχους θα αξιοποιηθεί για να τελειώσει οριστικά για τις νεώτερες ηλικίες η σταθερή δουλειά, η ασφάλιση, η συνταξιοδότηση.

Η πολιτική του ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές

Θα στηρίξει ψηφοδέλτια με ενιαίο τίτλο τόσο στην περιφέρεια όσο και στους δήμους, ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ο τίτλος.

Έχουν θέση στα ψηφοδέλτια αυτά ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις που ήδη έχουν προσφέρει στις γραμμές του κινήματος και στις πολιτικές αναμετρήσεις.

Δεν θα κρυφθούμε πίσω από ψεύτικα ψηφοδέλτια της λεγόμενης τοπικής κοινωνίας, πίσω από δήθεν ανεξάρτητους και ακομμάτιστους υποψηφίους που την άλλη μέρα από την εκλογή τους θα αθετήσουν τις υποσχέσεις τους, θα σταθούν απέναντι στις λαικές ανάγκες και αγωνίες.

Βασικό μας σύνθημα

Κάτω το Μνημόνιο, να το δυσκολέψουμε με την κλαδική και τοπική μας δράση, και μέσα από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος και τα ελλείμματα, γιατί αυτά τα δημιούργησαν με τη βοήθεια των κυβερνήσεων οι επιχειρηματικοί όμιλοι-μεγαθήρια. Η βοήθεια που παρέχει ο μηχανισμός στήριξης είναι βοήθεια για να συνεχίσει η κερδοφορία, η βοήθεια αυτή έχει ένα όρο για να δίδεται, να γκρεμισθούν και οι τελευταίες κατακτήσεις, να περάσουμε στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα του 21ου αιώνα.

Ούτε ένα ευρώ για το χρέος και τα ελλείμματα.

Να πληρώσει η πλουτοκρατία, αυτή πρέπει να χάσει.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΛΑΟ, ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΤΣΕΠΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

Έχουμε διαμορφώσει πλαίσιο άμεσων στόχων και αιτημάτων που συνιστούν μια διαφορετική γραμμή πάλης και ανάπτυξης και αυτή πρέπει να είναι η γραμμή άμυνας και αντεπίθεσης.

Οικονομικά Τοπικής Διοίκησης

Η δική μας θέση είναι ότι η τοπική διοίκηση πρέπει να έχει σημαντικό μερίδιο χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Βεβαίως ξέρουμε καλά ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι μέσο πρόσθετης απομύζησης των εργαζομένων και πρόσθετο μέσο στήριξης των επιχειρηματιών. Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατάσταση αυτή, όταν μάλιστα ξέρουμε ότι το σύνολο των αυθαίρετα παρακρατηθέντων πόρων από τη λαϊκή αφαίμαξη ξεπερνά τα 10,5 δις. Τέσσερα δις προέρχονται από την παρακράτηση πόρων που αφαιρέθηκαν με νομοθετικές ρυθμίσεις από τις προβλέψεις του νόμου. Δύο δις περίπου από την αφαίμαξη για την κάλυψη αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν στην ΤΑ με βάση υπολογισμούς της ΚΕΔΚΕ.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν με τη διαγραφή των παραπάνω ποσών αποδεχόμενοι έναντι αυτών το ποσό του 1 δις 711 με απαράδεκτους όρους και σε 8 ετήσιες δόσεις και άτοκα, την ίδια ώρα που η ΤΑ δανείζεται από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων με τόκο χρήματος 5,9%.

Εμείς ζητάμε να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί φόροι μέσω των οποίων χρηματοδοτείται η τοπική διοίκηση. Η θέση μας συνδυάζεται με την πάλη κατά του κρατικού προϋπολογισμού που κάνει συνεχή ανακατανομή σε βάρος του λαού και των αναγκών του. Δεν συμβιβαζόμαστε με τους πόρους που διατίθενται σήμερα που είναι ψίχουλα, βεβαίως το χρηματοδοτικό για μας συνδέεται και με την πάλη κατά του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και του ίδιου του χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης.

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ

Καταρχήν είμαστε αντίθετοι με το καλπονοθευτικό σύστημα του 50 συν 1, αλλά και με τη θέση της κυβέρνησης ότι επανεξετάζει το ζήτημα με βάση την πρόταση της ΝΔ για 42% συν 1, καθώς με αυτήν την αλλαγή αλλοιώνεται η ψήφος, αφού ο πρώτος συνδυασμός με 42 συν 1 παίρνει το 60%, τα 3/5 των εδρών.

Με αυτόν τον τρόπο επηρεάζεται και η σύνθεση των επιτροπών.

Η μείωση του αριθμού των δήμων οδηγεί στη μέγιστη αύξηση του αριθμού των ψηφοδελτίων, πράγμα το οποίο γίνεται για να διευκολυνθεί η παγίδευση και ενσωμάτωση ψηφοφόρων στα δύο μεγάλα κυρίως κόμματα. Το σύστημα αυτό προκαλεί εμπόδια στη σύσταση των ψηφοδελτίων, καθώς σε όλη την χώρα απαιτούνται 5.500 ψηφοδέλτια.

Υποστηρίζουμε την απλή αναλογική με έμμεση εκλογή δημάρχου, περιφερειάρχη. Είμαστε αντίθετοι με τα μονοπρόσωπα όργανα, με τεχνητά κατασκευάσματα όπως είναι η ποσόστωση των γυναικών που μπορεί να λειτουργήσει σε συνδυασμό όμως με γενικότερη θετική κοινωνική πολιτική που σήμερα όχι μόνο δεν υπάρχει αλλά κάνει ακόμα πιο αβάσταχτη τη ζωή των γυναικών και ακόμη πιο αναντίστοιχη με τις θετικές διεργασίες που έχουν γίνει σε συνθήκες που αυτή συνειδητοποιεί ότι ο ρόλος της δεν είναι μόνο μέσα στην οικογένεια αλλά ευρύτερα κοινωνικός, πολιτικός.

Στη μάχη των τοπικών εκλογών το ΚΚΕ με συνεργαζόμενες λαϊκές δυνάμεις θα θέσει στο επίκεντρο τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των κοινωνικών της συμμάχων, αυτοαπασχολούμενων στην πόλη και στην ύπαιθρο.

ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΟΠΩΣ:

1. μέτρα για το φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό περιβάλλον για δημόσια έργα κοινωνικών υποδομών.

2. για την λαϊκή υγεία και πρόνοια.

3. για τη μόρφωση και παιδεία του λαού και της νεολαίας.

4. μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

5. για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο.

6. για την μάχη κατά των ναρκωτικών.

7. για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών-μεταναστών, προσφύγων, κατά της κρατικής καταστολής και των τοπικών οργάνων χειραγώγησης και καταστολής.

Η εκλογή κομμουνιστών και συνεργαζόμενων

Σημαίνει

Ένα γερό φράγμα στην πολιτική του Μνημονίου, των μονοπωλίων, της κυβέρνησης και των κομμάτων που υποστηρίζουν τον αντιλαϊκό μονόδρομο.

Μέσα στα όργανα αυτά φθίνει η φωνή του λαού, έτσι ώστε να παρεμβάλλονται εμπόδια και δυσκολίες, να υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση και όχι το σκοτάδι της αδιαφάνειας

Δίνουμε τη μάχη με αφετηρία τους τόπους δουλειάς, τις φτωχογειτονιές, την περιφέρεια που υποφέρει, τα χωριά που δέχονται συνεχή χτυπήματα.

Οι εκλεγμένοι κομμουνιστές και κομμουνίστριες και συνεργαζόμενοι θα μπαίνουν μπροστά στην αποκάλυψη της αδικίας, στην αποκάλυψη της κερδοσκοπίας, θα μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση, στήριξη και αλληλεγγύη των αγώνων. Δεν θα ισχυρίζονται ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά τους τα διάφορα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους, δεν θα ισχυρίζονται ότι θέλουν να λύσουν προβλήματα, αλλά δεν έχουν πόρους! ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΠΗΘΟΥΝ ΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ.

Υποψήφιοι Περιφερειάρχες που θα στηρίξει το ΚΚΕ στις 13 περιφέρειες της χώρας με τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις εκλογές του Νοέμβρη 2010

1) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Παφίλης Θανάσης του Σπύρου. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, βουλευτής Α΄Αθήνας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Γεννημένος το 1954. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε βουλευτής του ΚΚΕ 1989- 1993 και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ από το 2004 έως το 2009. Είναι Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).

2) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Κωνσταντινίδης Θεοδόσης του Νικολάου. Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ. Τοπογράφος. Γεννημένος το 1951. Επί σειρά ετών ήταν Γραμματέας της Κ.Ο. Θεσσαλονίκης, υπεύθυνος για τις Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Μακεδονία.

3) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ: Μαρίνος Γιώργος του Βασιλείου. Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής Εύβοιας. Γεννημένος το 1954. Ναυτεργάτης ασυρματιστής. Επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ του σωματείου Ασυρματιστών, με συνδικαλιστική δράση στο ναυτεργατικό κίνημα. Εκλέχτηκε βουλευτής Εύβοιας στις εκλογές του 2007 και 2009.

4) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Μπούτας Βαγγέλης του Θωμά. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας. Γεννήθηκε το 1954. Αγρότης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας από το 1990. Νομαρχιακός σύμβουλος Καρδίτσας, όπου εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 1998. Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινότητας Μητρόπολης Καρδίτσας. Επίσης εκλέχτηκε βουλευτής του ΚΚΕ από το 1996 έως το 2000.       

5) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Τσάκωνας Αντώνης του Φώτη. Μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης ΔΕΗ Πτολεμαίδας. Γεννημένος το 1954. Οικονομολόγος πτυχιούχος της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Υπάλληλος του Νοσοκομείου Πτολεμαίδας, επί σειρά ετών Διοικητικός Διευθυντής του Νοσοκομείου. Διοικητής στο Νοσοκομείο Φλώρινας από το 2002 έως το 2004.

6) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ: Τρέλλης Χρήστος του Ιωάννη. Μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης του ΚΚΕ. Γεννημένος το 1954. Γεωπόνος- μελετητής, ελεύθερος επαγγελματίας. Διετέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος Έβρου επί δύο τετραετίες. Υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΑ Ροδόπης- Εβρου, και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ σε αλλεπάλληλες εκλογικές μάχες.

7) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Καραθανασόπουλος Νίκος του Πέτρου. Βουλευτής Αχαίας του ΚΚΕ, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της Κεντρικής Επιτροπής και της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Γεννημένος το 1957. Οικονομολόγος.

8) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Γόντικας Νίκος του Ανδρέα. Μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Γεννημένος το 1957. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών, οικονομολόγος, δημόσιος υπάλληλος εφοριακός.

9) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Κωτσαντής Κώστας του Θεοδώρου. Μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειο-Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Γεννημένος το 1958, σπούδασε οικονομικά στην Πράγα της Τσεχοσλοβακίας. Υπάλληλος στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Πρέβεζας. Διετέλεσε για 8 χρόνια νομαρχιακός σύμβουλος στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.  

10) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΟΥ: Γουλής Θόδωρος του Σπύρου. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας. Γεννημένος το 1953. Τέλειωσε την Ιατρική Σχολή με ειδικότητα Γενική Ιατρική. Διετέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας από το 1995 έως το 2001.

11) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ: Ορφανός Στέλιος του Αντώνη. Πολιτικός μηχανικός, δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην κατασκευή δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Γεννήθηκε το 1953. Οργανώθηκε στην ΚΝΕ πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, συνελήφθη και βασανίστηκε από τη χούντα. Στέλεχος του ΚΚΕ σε πολλούς τομείς δουλειάς, υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος. Μέλος της αντιπροσωππείας του ΤΕΕ- ΤΑΚ από το 2001 - 2010. Υποψήφιος δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου Κρήτης από το 1998 έως σήμερα.

12) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: Κόρακας Στρατής του Χρήστου. Στέλεχος του ΚΚΕ. Διετέλεσε βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ από το 1985 έως το 1996 και ευρωβουλευτής από το 1996 έως το 2004. Γεννημένος το 1940, σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Λούβεν του Βελγίου οικονομικές επιστήμες και υπήρξε μέλος της Γραμματείας των Αντιδικτατορικών Επιτροπών του Εξωτερικού.

13) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: Καφαντάρη Λίλα του Ηλία. Ηθοποιός, διετέλεσε Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του ΣΕΗ. Διετέλεσε βουλευτής του Κόμματος από το 2007 έως 2009 και υποψήφια βουλευτής στις εκλογές του 2009 στα Δωδεκάνησα.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το βέβαιον είναι οτι πάμε για Βουλευτικές εκλογές, συντομα μάλιστα.Σαφής η δήλωση του Πρωθυπουργού ''εγώ δεν κυβερνάω με 153...''

Το Προφίλ μας