Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Στο προσκήνιο τα οικονομικά-Έρχονται κινητοποιήσεις!

του Παν. Πλιάτσιου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει, πλέον, οι Δήμοι της χώρας, μετά από την υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και τους δημάρχους να εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον. Μάλιστα, η κινητικότητα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μεγάλη, με τις κινητοποιήσεις να αρχίζουν ήδη, από αύριο Πέμπτη, με συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα και την πλατεία Κλαυθμώνος. Μετά από σχετική συζήτηση, χθες το μεσημέρι, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ Νομού Κοζάνης αποφάσισε ομόφωνα να παραστούν μέλη της στη συγκέντρωση της Αθήνας, αλλά και, παράλληλα, να υπάρξει και διαμαρτυρία στον γενικό γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κίρκο. Επίσης, μετά και τη χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Νομού Κοζάνης δεν θα πραγματοποιηθούν οι συναλλαγές με τις υπηρεσίες των Δήμων οι οποίες εξυπηρετούν τις κρατικές αρμοδιότητες, ενώ την ίδια ημέρα αρκετοί δήμαρχοι και της περιοχής μας θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και πορεία των δημάρχων που θα λάβει χώρα στην Αθήνα. Να σημειωθεί πως κινητοποιήσεις είχαν αποφασίσει και οι ΤΕΔΚ των Νομών Φλώρινας και Καστοριάς. Πάντως, η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τις πολλές διαφωνίες και τις διαφορετικές προτάσεις, με την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. να μην επιθυμεί κινητοποιήσεις την παρούσα χρονική στιγμή, αλλά, ωστόσο, να υποχωρεί στο τέλος, συρόμενη από την πρόταση του προέδρου της ΤΕΔΚ. Πάντως, ακόμη και μετά τη συνεδρίαση, δήμαρχοι που έδωσαν το «παρών» έλεγαν σε δημοσιογράφους πως οι ίδιοι δεν θα δώσουν την εντολή να σταματήσουν οι συναλλαγές των υπηρεσιών που εξυπηρετούν τις κρατικές αρμοδιότητες! 
Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κοζάνης και δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Σάββας Ζαμανίδης ανέφερε πως τα οικονομικά των ΟΤΑ και η διασφάλισή τους ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να συναινέσει η ΚΕΔΚΕ στη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και σημείωσε πως η πρωτοβουλία του για τη σύγκληση του Δ.Σ. έγινε με τη σύμφωνη γνώμη και προτροπή του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, δημάρχου Τσοτυλίου Μανώλη Γκάση. Η μείωση των ΚΑΠ, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε συμφωνηθεί να είναι το ανώτερο στο 22%, μετά από υποχώρηση της ΚΕΔΚΕ, λόγω και της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε περικοπές που φτάνουν ακόμη και στο 40%, ποσοστό που εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου του κάθε ΟΤΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Ζαμανίδης άσκησε κριτική και στον τρόπο λήψης αποφάσεων της ΚΕΔΚΕ, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «δεν είναι δυνατόν να αποφασίζουν ο,τιδήποτε χωρίς να ρωτήσουν τις ΤΕΔΚ».
Ο Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, γραμματέας της ΤΕΔΚ και δήμαρχος Βερμίου ανέφερε πως «η κατάσταση είναι κρίσιμη και σοβαρή. Πρέπει να σοβαρευτούμε. Εάν θέλουμε να κάνουμε κάτι σοβαρό, θα πρέπει να συζητήσουμε με την ΚΕΔΚΕ και μετά να κάνουμε κινητοποιήσεις». 
Υπέρ των κινητοποιήσεων τάχθηκαν, με σύντομες τοποθετήσεις τους, και ο δήμαρχος Ασκίου Βασίλης Πάτρας, αλλά και ο αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος Σερβίων Δημοσθένης Κοκολιός, με τον δεύτερο να ζητά να συζητηθεί και το θέμα πληρωμής των εργαζόμενων αποκομιδής των απορριμμάτων και να κάνει λόγο και για «οικονομική ασφυξία» των ΟΤΑ. 
«Θεωρώ πως η ΚΕΔΚΕ, που πάντα μας εξέφραζε, διαθέτει τη μαχητικότητα για να μας εκπροσωπήσει και στην κινητοποίηση για τα οικονομικά. Είναι δίκαιο το αίτημα για την αντίδρασή μας, αλλά ίσως θα έπρεπε αυτό να γίνει συντονισμένα, μετά από απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ την Τρίτη, μετά την Κυριακή του Θωμά», σημείωσε η Άννα Νανοπούλου, πρόεδρος και του Εποπτικού της ΚΕΔΚΕ, η οποία διαφοροποιήθηκε εμφανώς από την εισήγηση του προέδρου για άμεσες κινητοποιήσεις». 
Διαφορετικές θέσεις και στην αντιπολίτευση Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της πλευράς της αντιπολίτευσης Μανώλης Γκάσης θύμισε πως ο ίδιος είχε αντιδράσει έγκαιρα για τη μειωμένη χρηματοδότηση, κάνοντας μια αναδρομή στο ιστορικό του προβλήματος, ενώ σημείωσε πως «το πρόβλημα είναι ισχυρό και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, γιατί αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε απολύτως τίποτα στο μέλλον». Ο κ. Γκάσης ζήτησε, επίσης, καλύτερη ενημέρωση από την ΚΕΔΚΕ για όλα τα ζητήματα των ΟΤΑ, ενώ δήλωσε πως θα είναι «παρών» την Πέμπτη στην κινητοποίηση των δημάρχων της χώρας, που θα λάβει μέρος στην πλατεία Κλαυθμώνος. 
Με τον Μανώλη Γκάση διαφώνησαν, όμως, τα υπόλοιπα μέλη της αντιπολίτευσης. 
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη Δημήτρης Μαυροματίδης επισήμανε πως δεν υπάρχει απόφαση της ΚΕΔΚΕ για κινητοποιήσεις και προσέθεσε ότι τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία θα δοθεί και το σχέδιο «Καλλικράτης» στη δημοσιότητα. «Τα οικονομικά θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης και στο έκτακτο συνέδριο για το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και νομίζω πως με τον τρόπο αυτό εμφανιζόμαστε σαν να ακυρώνουμε τη δική μας απόφαση για τη στήριξη της μεταρρύθμισης» ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Ο Λευτέρης Λεσγίδης, μέλος του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ από την πλευρά επίσης της αντιπολίτευσης, ανέφερε πως «είχα σημειώσει πως ο «Καλλικράτης» θα γίνει με το οποιοδήποτε κόστος και αυτό το ξέραμε. Και απορώ με την έκπληξη όλων, την ώρα που, μπορεί να κινδυνεύουν να κλείσουν οι Δήμοι μας, αλλά εδώ μπορεί να κλείσει και το ίδιο το κράτος. Και…τούμπες να κάνουμε, ο «Καλλικράτης» θα γίνει. Είμαι αντίθετος να έρθουμε σε σύγκρουση με το κεντρικό μας όργανο, την ΚΕΔΚΕ». Ο κ. Λεσγίδης, επίσης, εξέφρασε τη διαφωνία του με την πολιτική της κυβέρνησης έναντι της αυτοδιοίκησης». 
Ο δήμαρχος Ελίμειας Αθανάσιος Ματιάκης, επίσης από την αντιπολίτευση, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τα οικονομικά του Δήμου του, ζητώντας «να μας ξεκαθαρίσει το Υπουργείο τι ποσά θα μας δίνει. Είχαμε συμφωνήσει για το 10%, αλλά βλέπουμε πως είναι μείωση του 35%. Για τις κινητοποιήσεις δεν θα πρέπει να συμμετάσχουμε, γιατί θα πρέπει να μας εκπροσωπήσει η ΚΕΔΚΕ, το κεντρικό μας όργανο. Προτείνω να διαμαρτυρηθούμε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας». 
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν, επίσης, και οι δήμαρχοι Υψηλάντη, Αιανής, Σιάτιστας και Καμβουνίων, καθώς και αντιδήμαρχοι του Δήμου Πτολεμαϊδας.

2 σχόλια:

ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ είπε...

ΟΤΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΣ Ο κ. ΚΟΚΟΛΙΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΔΚ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.
ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΥΤΑ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ? Ή ΕΧΟΥΝ ΜΥΩΠΙΑ?

Ανώνυμος είπε...

Μπορούν να μας πουν οι Δήμαρχοι Σερβίων, Βελβεντού, Καμβουνίων και Λιβαδερού, αν με τη μείωση του 10% στη βασική επιχορήγηση των ΟΤΑ που είπε επίσημα ο κ. Παπακωνσταντίνου και θα ισχύσει στο κλείσιμο της χρονιάς, ότι δε θα δημιουργήσουν μέσα στο 2010 οφειλές που θα κληρονομηθούν στο νέο Δήμο; Ποιος μπορεί να το καταφέρει καλύτερα και προπαντός με 100% σιγουριά;

Το Προφίλ μας