Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Βελβεντό: Με θέα στη λίμνη Πολυφύτου

Ανόθευτη φύση στην Κοζάνη
Αφιέρωμα στο ένθετο ΔΙΑΚΟΠΕΣ  της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ
Κτισμένος στους πρόποδες των Πιερίων, δίπλα από τη λίμνη Πολυφύτου και πολύ κοντά στο Ελατοχώρι ο Βελβεντός μπορεί να μένει μακριά από τους προβολείς του τουρισμού, έχει όμως πολλά να προσφέρει στον ταξιδιώτη Φτάνοντας στον Βελβεντό σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από την παραδοσιακή εικόνα του και την κομψότητα των κατοικιών του. Ολες είναι φροντισμένες, με ανθοστόλιστες αυλές και παράθυρα, δίνοντας έμφαση στην αρχιτεκτονική της περιοχής. Ο Βελβεντός απέχει 33 χλμ. από την Κοζάνη και έχει πληθυσμό γύρω στους 4.000 κατοίκους. Εχει βαθιά πολιτιστική ιστορία και φιλοξενεί σημαντικά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, όπως οι ναοί του Αγίου Νικολάου και της Κοίμησης της Θεοτόκου που κτίστηκε το 1804. Στο εσωτερικό του εντυπωσιάζουν οι τοιχογραφίες που είναι επηρεασμένες από το μπαρόκ και τον μανιερισμό, όπως και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια. Ο αρχαιότερος ναός στον Βελβεντό είναι του Αγίου Μηνά, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Τις ωραιότερες εικόνες της πόλης θα απολαύσετε περπατώντας στα λιθόστρωτα δρομάκια του ιστορικού κέντρου. Η αρχιτεκτονική των πετρόκτιστων κατοικιών είναι καθαρά μακεδονική με εντυπωσιακές προσόψεις. Το οδοιπορικό στα σοκάκια του Βελβεντού μοιάζει με ταξίδι πίσω στον χρόνο με τερματισμό- για να ξαποστάσετε- στη μικρή πλατεία. Είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε, εκτός από παραδοσιακά φαγητά, και το γνήσιο βελβεντινό τσίπουρο.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ta afieromata se efimerides gia to Velvento ine perissotera apo ton Servion.Fantastheite na ihe ginei to Hionodromiko Velventoy ti tha ginotan tote.Tha ypirhan perissotera afieromata.
Alla dystyhos, i pragmatikotita den ine ayti poy tha eprepe.
Se antithesi ta Servia, spania ehoyn dimosieymata se efimerides kai den ehoyn tin nantistihi megali provoli toy Velventou.
Sta servia i toyristiki provoli ehei xehastei kai den endiaferete kanenas.
I Kastropoliteia ehei xehastei kai den provalete.
O peripatikos sta kastra den ehei kanena episkepti.Oloi trone sta kastra-kentro kai feygoyn.
Se sygkrisi me ta servia, i provoli toy velventoy stiw athinaikes efimerides ine perissoteri kai ektenis...

Ανώνυμος είπε...

Και τι να δουν στα Σέρβια οι επισκέπτες? Τις εφταόροφες πολυκατοικίες? Τις βλέπουν και στις πόλεις τους. Το Καμμένο Σχολειό; Το αθλητικό μας κέντρο; Το σκουπιδαριό στην Εθνική Οδό και στην είσοδο της πόλης; Τις ασκούπιστες πλατείες; Τα παρατημένα Κάστρα; Το μονοπάτι με το κάγγελο και κάτω στο γκρεμό τα σκουπίδια; Έλεος δηλαδή. Όλα αυτα με απλές κινήσεις θα μπορουσαν να διορθωθούν απο το Δήμο μας. Τόσο πια ανίκανοι είμαστε; Πας στο Βελβεντό και χαίρεσαι μόλις στρίψεις από τη διασταύρωση ακόμα. Όλα σκουπισμένα, τα χόρτα κομμένα, καθαριότητα παντού, οι δρόμοι και τα σπίτια αστράφτουν, άσε που ειναι και διόροφα και χαίρεσαι να περπατάς στο χωριό, το βουνό λάμπει, οι καταρράχτες τους μια πραγματική όαση, τα δασάκια γύρω από την πόλη περιποιημένα. Δηλαδή τι να πούμε και τι να συγκρίνουμε άλλο; Τι να προβάλουμε εμείς;

Ανώνυμος είπε...

ESY TORA EISAI ME MAS H ME TO BELBENTO? GIA NA KSEROUME.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι με το σωστό φίλε μου. Δεν χρειάζονται πολλά για να καταλάβεις τι παίζει εδώ και τι στο Βελβεντό. Μια βόλτα ενός ξένου επισκέπτη στις δυο κωμοπόλεις φτάνει για να βγουν συμπεράσματα.
Περπατούσα μου ελεγε ενας ξένος το Πάσχα στον κεντρικο δρομο των Σερβίων (117 Εθνομαρτύρων) και νόμζα ότι θα πέσουν οι πολυκατοικίες δεξιά και αριστερά να με πλακώσουν. Δεν είχε δίκιο; Τι έιναι αυτό το πράγμα που επιτρέψαμε να γίνει στην πόλη μας; Μήπως δεν έχουμε κάμπο να επεκταθεί η πόλη προς τα έξω; Δηλαδή έπρεπε να επεκταθούμε καθύψος; Γιατί να μας επιλέξει ένας επισκέπτης από τα αστικά κέντρα; Για να δει ένα αντίγραφο των κακορίζικων πόλεων που ζει; Ε θα πάει στη Βλάστη, στον Πεντάλοφο, στο Βλβεντό. Να μη μας κακοφαίνεται.

Ανώνυμος είπε...

Kai ton Sokoti poy ton pate? Den tha einai ypopsifios o agapimenos POLANitis toy Samara? Den tha dosei entoli o arxigos gia na paramerisoun oloi kai na mpei o megas kai polys kyrios Antinomarxis? Alitheia ti egine me to megalo ergo tou dromou? Den tha to oloklirosoyn Dakis kai Sokoytis? h mipos na tous ksanapsifisoume na mas to teleiosoun?

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΚΑΚΑΡΙΣΜΑΤΑ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΓΕΝΝΟΥΝ ΟΙ ΚΟΤΤΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

bgalte to sxolio 8.35. den blepete oti einai ektos thematos. po po ti diskinitoi poy eiste oloi edo.

Το Προφίλ μας