Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Πόλεμος για μια θέση μικρού... πρωθυπουργού


από το ΕΘΝΟΣ
Εντονο παρασκήνιο και στα δύο μεγάλα κόμματα για τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, καθώς οι επικεφαλής τους θα συγκεντρώνουν εξουσίες ανώτερες ενός υπουργού σύμφωνα με τη διοικητική μεταρρύθμιση. Η θέσπιση της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με την εκλογή 13 περιφερειαρχών τον ερχόμενο Νοέμβριο, καθώς και η κατάργηση των 54 νομαρχιών φέρνει τα πάνω-κάτω στο πολιτικό τοπίο, κυρίως στην περιφέρεια. Οι 54 νομάρχες δεν «χωρούν» στις 13 περιφέρειες και επιπλέον ο νέος «σούπερ» περιφερειάρχης, που θα εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες, αποκτά εκ των πραγμάτων βαρύνοντα πολιτικό ρόλο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται από αμηχανία μέχρι καχυποψία από το σημερινό πολιτικό δυναμικό. 
Οι διαγκωνισμοί έχουν αρχίσει ήδη και αναμένεται να ενταθούν μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη» στα τέλη Μαΐου, όταν και θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για την επιλογή των υποψήφιων περιφερειαρχών. Ο αιρετός περιφερειάρχης θα είναι ένα μεγάλο αλλά και πρωτόγνωρο εγχείρημα τόσο στη διαδικασία εκλογής όσο και στην άσκηση των καθηκόντων του στη συνέχεια, με δεδομένη τόσο την πολιτική του ισχύ όσο και τις αυξημένες αρμοδιότητες.
Οι υποψηφιότητες των δύο μεγάλων κομμάτων όλα δείχνουν ότι θα είναι στενά κομματικές, ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει με κάποιες ίσως εξαιρέσεις και από τα μικρότερα κόμματα (ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΝ), με ερωτηματικά για τους Οικολόγους Πράσινους. Ετσι ένα πολιτικό δυναμικό στην περιφέρεια αναπροσαρμόζει τα πολιτικά του σχέδια με βάση τις εκλογές του Νοεμβρίου. Οι διεργασίες έχουν αρχίσει και στη φάση αυτή υπάρχει περισσότερο μία ονοματολογία, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ, με αρκετά από αυτά τα ονόματα να αποτελούν περισσότερο την εκδήλωση προθέσεων...(...)
Δυτικη Μακεδονία Εμφύλιος στη ΝΔ 
Στη Δυτική Μακεδονία και οι τέσσερις νομάρχες (Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας) ανήκουν στη ΝΔ και η κινητικότητα για την αιρετή περιφέρεια έχει ξεκινήσει από την αξιωματική αντιπολίτευση. 
Ο νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής, ήταν από τους πρώτους που εδώ και καιρό είχε εκδηλώσει την επιθυμία να είναι υποψήφιος. Ομως υπήρξαν παρενέργειες. Το εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ πήρε φωτιά τον περασμένο μήνα από τον ανοικτό πόλεμο που εκδηλώθηκε μεταξύ του νομάρχη και των «γαλάζιων» νομαρχιακών συμβούλων, Φώτη Κεχαγιά και Αρη Μπαζαντζή, με αποτέλεσμα να ακουστούν σκληρές κουβέντες εκατέρωθεν και να τεθούν οι τελευταίοι εκτός της νομαρχιακής παράταξης της ΝΔ από τον ίδιο τον νομάρχη. Και ένα τέτοιο γεγονός δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία αν ο ένας από τους διαγραφέντες -ο Φ. Κεχαγιάς- δεν ήταν υποψήφιος της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές, αλλά και ένας από εκείνους που πρωτοστάτησαν στον νομό για την εκλογή του Αντ. Σαμαρά, ενώ ο νομάρχης ήταν από αυτούς που απέφυγαν να πάρουν θέση. Ο Φ. Κεχαγιάς μάλιστα έσπευσε να διαμηνύσει ότι για όσα συμβαίνουν θα ενημερώσει τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ, Αν. Σαμαρά. Στα ονόματα που έπαιζαν μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν και αυτό του πρώην υπουργού και στενού φίλου του Κ. Καραμανλή, Χρήστου Φώλια, που υποστήριξε τον Αντ. Σαμαρά, αλλά οι τελευταίες εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ μάλλον απομακρύνουν το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητάς του. Βλέψεις μάλλον για θέσεις αντιπεριφερειαρχών έχουν οι σημερινοί νομάρχες. Ο τελευταίος δεν αποκλείει επίσης να είναι υποψήφιος για τον δήμο Φλώρινας. Από το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος ο πρώην νομάρχης Κοζάνης, Πασχάλης Μητλιάγκας.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O koykoylopoylos, o athanasiadis kai alla paidia...

Ανώνυμος είπε...

Ο Δακής να βγει περιφεριαρχης για να κάνει το δρόμο Κοζάνη-Σέρβια αφού Δεν έφτασαν 4 χρονια στη Νομαρχια.
ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ μας πήρε χαμπάρι ο κόσμος.

Ανώνυμος είπε...

Α ρε φαρμακοτρίφτη που αποκοιμηθηκε ο Θεός και έγινες νομάρχης. Και τώρα μου ονειρεύεσαι οφίτσια και τίτλους. Γεια σου Ελλαδάρα με τις εμπνευσεις σου. Γεια σου Ελληνάρα με τις επιλογές σου. ΚΑΦΡΙΛΑ

Ανώνυμος είπε...

Είναι εμφανές οτι οι ίδιοι αποτυχόντες εις την πολιτικήν των πορείαν ''πολιτικοί'' εμφανίζονται και πάλι υποψήφιοι για την Περιφέρειαν.
Ο τόπος έχει κουρασθεί απο τα ιδία πολιτικά πρόσωπα που κυβερνούν εκλεγέντες την τοπικήν αυτοδιοίκησιν.
Ολίγοι είναι οι λίαν επιτυχόντες τοπικοί άρχοντες.
Ιδιαιτέρως για την περιοχήν Κοζάνης, ολοι οι πολιτευτές-πολιτικοί είναι αποτυχόντες.
Ουδέν ενδιαφέρον για τον Νομόν Κοζάνης!
Η υγεία εις τον Νομόν χωλαίνει και νοσεί εις όλους τους τομείς.
Το οδικόν δίκτυον είναι εγκατελειμένον.
Η αναπτυξις είναι όνειρον απατηλόν!
Και επανεμφανιζονται υποψήφιοι οι ιδίοι αποτυχόντες πολιτικοί...
Αυτα έχει ο τόπος μας, αυτά εχει η μοίραν μας...

Ανώνυμος είπε...

POLITIKA PAIXNIDIA.... TA KSEROUME OLOI KALA. NA SOY DWSW MIA NA SPASEIS AX BRE KOSME GIALINE!!!!

Το Προφίλ μας