Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Το Δημοτικό λειτουργικό μοντέλο

Κυρίες και κύριοι περιηγητές του διαδικτύου και της ιστοσελίδας του συγκεκριμένου blog, είμαι δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης στο Δήμο Βελβεντού και θα ήθελα να αναφερθώ στο διαχρονικό τρόπο λειτουργίας του Δήμου μας με την ευρύτερη κοινωνική έννοια. Είναι κατά την άποψή μου το σημαντικότερο επιχείρημα πάνω στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών επιθυμεί τη συνέχεια της ανεξάρτητης παρουσίας του Δήμου στο νέο Αυτοδιοικητικό χάρτη. 
Η βάση στήριξης και ανάπτυξης όλων των δραστηριοτήτων (ακόμα και ιδιωτικών) στο Βελβεντό του χθες αλλά και του σήμερα είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Σε αυτό όλοι οι φορείς ή μεμονωμένοι δημότες καταθέτουν τις βασικές προτάσεις τους ανοιχτά, και εφόσον ληφθούν μετά από τις απαραίτητες συζητήσεις και ζυμώσεις οι αποφάσεις (από κοινού οι περισσότερες), το έχουν σαν βασικό συμπαραστάτη τους στα επόμενα βήματα που δρομολογούνται. Η συμπαράσταση αυτή είναι οικονομική όταν απαιτείται αλλά κυρίως ουσιαστική για τις περαιτέρω επαφές με οργανισμούς και φορείς Διοίκησης και υπηρεσιών (Νομαρχία, Περιφέρεια, κεντρική διοίκηση, ΑΝΚΟ κλπ.) Έτσι λοιπόν επιτυγχάνεται με τον καλύτερο τρόπο η υιοθέτηση των πρωτοβουλιών από το ανώτερο όργανο διοίκησης της τοπικής κοινωνίας, και κατά συνέπεια από το σύνολό της, προς όφελος όλων με την ευρεία έννοια.
Σε όλα τα παραπάνω όταν απαιτείται η οικονομική συνδρομή του Δήμου ή εντάσσεται σε χρηματοδότηση από πρόγραμμα, προϋπολογίζεται το ποσό και κατόπιν ελέγχεται η ήδη δρομολογημένη δαπάνη ως προς την ορθή υλοποίηση από τουλάχιστον δύο διαφορετικούς ανεξάρτητους φορείς (συνήθως ο ένας είναι ο Δήμος). Ακολουθώντας πιστά τα παραπάνω επιτυγχάνεται ορθολογική διαχείριση του «δημόσιου» χρήματος από όπου και αν αυτό προέρχεται και δεν παρατηρούνται μη ελέγξιμες υπερβάσεις, χωρίς να είναι σοβαρά αιτιολογημένες και επιτακτική η πραγματοποίησή τους. Έτσι λοιπόν με τους ανωτέρω μηχανισμούς και με την ορθολογική κατανομή του 90% των εσόδων του Δήμου, έχουμε καταφέρει για πολλά έτη να μην δημιουργούνται οικονομικά ανοίγματα και στο τέλος κάθε έτους να υπάρχει μικρό διαθέσιμο για την αρχή του επόμενου. Στην ετήσια λαϊκή συνέλευση επικροτείται από όλους τους δημότες η παραπάνω φιλοσοφία «απλώνουμε το σεντόνι ως εκεί που μας φτάνει». Ο μόνος λόγος για δανεισμό υπάρχει όταν πρόκειται για αγορά ακίνητης περιουσίας από το Δήμο, οπότε λογικά το κόστος αν είναι μεγάλο πρέπει να επιμεριστεί σε περισσότερες δημοτικές περιόδους. Ο ίδιος τρόπος λειτουργίας και σκέψης εφαρμόζεται και σε όλους τους φορείς που άμεσα ή έμμεσα χρηματοδοτούνται από το Δήμο
Έτσι λοιπόν με συμπαραστάτη το Δήμο και με μικρά αλλά σταθερά βήματα αναπτύσσουν δραστηριότητες οι φορείς: 
  • Παιδείας με συνεχείς στοχευμένες βελτιώσεις στις υποδομές και τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων, και γενικευμένες εργασίες συντηρήσεων από το συνεργείο του Δήμου, δίχως να αναμένεται πότε θα ενεργοποιηθεί το υπουργείο. 
  •  Πρόνοιας με οργάνωση του ΚΑΠΗ και της μονάδας κοινωνικής μέριμνας, μέσω της οποίας παρέχεται στους δημότες ιατρική φροντίδα με απογευματινό γιατρό όταν είναι εφικτό, και εθελοντικά συσσίτια φαγητού σε ανήμπορους συμπολίτες μας. 
  •  Αγροτικής οικονομίας σε αγαστή συνεργασία και στήριξη των υγιών μεγάλων συνεταιρισμών, και του ΤΟΕΒ. Δημιουργούνται υποδομές που βοηθούν στην απόκτηση υπεραξίας στα αγροτικά προϊόντα και την βελτίωση της ευκολίας πρόσβασης στους αγρούς, και συνεχούς εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού για τον οργανισμό Εγγείων βελτιώσεων. 
  •  Πολιτισμού με στήριξη τόσο των πολιτιστικών φορέων και της συμπληρωματικής εκπαίδευσης που αυτοί παρέχουν κυρίως στη νεολαία με αιχμή τον ΜΟΒ, αλλά και του Πνευματικού Κέντρου όπου είναι το σημείο δραστηριότητας του πολιτισμού και των ανοιχτών εκδηλώσεων και ημερίδων Δήμου και φορέων.
  • Αθλητισμού με στήριξη του Αθλητικού συλλόγου ώστε να βρίσκει σωστή ενασχόληση η νεολαία, αλλά και του Αθλητικού κέντρου οι υποδομές και υπηρεσίες του οποίου συνεχώς βελτιώνονται και έχει γίνει ευρύτερα γνωστό σε Εθνικό επίπεδο με συνεχή παρουσία ομάδων από Εθνικές κατηγορίες και Εθνικών αντιπροσωπευτικών τμημάτων τη θερινή περίοδο. 
  • Περιβάλλοντος με αξιοποίηση του φυσικού κάλλους των Πιερίων και της γενικής αίσθησης που αποπνέεται στον επισκέπτη ότι βρίσκεται «μέσα στη φύση και τα νερά» καθώς και στη φροντίδα των οικισμών του δήμου που βρίσκονται στο βουνό. Έτσι όλοι οι φορείς έχουν αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση, και ρόλο συντονιστή πλέον έχει το σχολείο του περιβάλλοντος το ΚΠΕ, ένα από τα καλύτερα στην χώρα μας. 
  • Τουριστικής ανάπτυξης με συνεχή συνεργασία και συμπαράσταση στον εμπορικό σύλλογο. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για την επέκταση του χαρακτήρα της παλιάς παράδοσης σ’ όλο το κέντρο του οικισμού, αλλά και βελτίωση των υποδομών με αναπλάσεις στους τρεις ορεινούς οικισμούς. Επίσης έχουμε την ανάπτυξη σημείων επισκεψιμότητας εντός και εκτός οικισμού που δημιουργούν προϋποθέσεις ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της υπαίθρου που θέλει να προωθήσει και η κεντρική Διοίκηση. 
Επιπλέον όλων των ανωτέρω βασικών τομέων, το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην αμεσότητα παροχής των υπηρεσιών προς τους πολίτες, με κύριες την άψογη καθαριότητα και τη βελτίωση των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και εσωτερικής οδοποϊίας. 
Έχοντας λοιπόν ένα αρκετά καλό επίπεδο αποτελεσματικότητας σε όσα αναφέρθηκαν, κάτι που αισθάνονται οι δημότες στην καθημερινότητά τους, ζητούμε όλοι από την πολιτεία, να μας βάλει στόχους και να μας αφήσει να προσαρμοστούμε παρέχοντας ακόμη περισσότερες υπηρεσίες σαν αυτές που απαιτεί το σχέδιο του «Καλλικράτη» μιας και ήδη έχουμε μία καλή παρακαταθήκη. Η κοινωνία πιστεύει ότι μπορούμε να ανεβούμε επίπεδο υπηρεσίας-εξυπηρέτησης και να καταφέρουμε ως Δήμος να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, γιατί χωρίς να επωμιστούμε υποχρεώσεις άλλων, θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ορθολογισμό την εκμετάλλευση των πόρων που διατίθενται, έχοντας τη λειτουργία της «συνέχειας» και όχι του «μηδενισμού», από το προηγούμενο στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Απαιτούμε η νομιμότητα, η συνέπεια και η αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου μας να γίνει σεβαστή από το Υπουργείο Εσωτερικών και να μας δώσει την ευκαιρία και τα εφόδια να λειτουργήσουμε ακόμα καλύτερα προς όφελος των δημοτών-πολιτών αυτής της χώρας. Αν απαιτηθεί σε συγκεκριμένους τομείς όπου απαιτούνται υποδομές που δε διαθέτουμε, να μας βάλει να συμπράξουμε με άλλους Δήμους για να αποκτηθούν οι υποδομές, ή και να μας δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με ιδιώτες ώστε να παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες. 
Με τιμή 
Ζορμπάς Μιλτιάδης Δημ. Σύμβουλος Βελβεντού


Σχόλιο ai-vreS: υπόδειγμα συμμετοχικής δημοκρατίας και εύρωστης λειτουργίας του Δήμου. Έχετε αντίρρηση κ. Ραγκούση;

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μίλτο μην ξεχνάς και την αριστη συνεργασία του δήμου με την ομογένεια. Πραγματικά ανησυχούμε. Με ποιον δήμο η δήμαρχο θα συνεργαστούμε στο 9ο πανβελβεντινο συνέδριο? Ποιος θα είναι ο συνδετικός μας ιστός με την γενέτειρα? Ποιος φορέας τις γενέτειρας θα είναι διπλα μας (όπως μέχρι τώρα ο δήμος βελβεντού) στην προσπάθεια μας να παραμείνουν τα παιδιά μας όσο το δυνατόν πιο "ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ" κρατώντας μέσα τους ελληνική γλώσσα και παράδοση? Αν ο Καλλικράτης η ο κύριος Ραγκούσης δεν τα σκέφτηκε αυτά γιατί δεν τα σκέφτεται ο πρωθυπουργός μας που είναι "παιδί της ομογένειας"?
Καλο πάσχα σε όλους.
Για το σύλλογο "βελβεντινων" Φιλαδέλφειας
ο πρόεδρος
Αργυρης Kλιγγος.

Ανώνυμος είπε...

Το καταλάβαμε. Ωραίο το πρωταπριλιάτικο αστείο.

Ανώνυμος είπε...

Τα πιστεύεις αυτά που γράφεις Πρόεδρε ή και εκεί που έισαι έχετε Πρωταπριλιά γιατί αυτά που γράφεις δεν έχουν σχέση με την Ελληνική πραγματικ
ότητα μια και μόνο ένα Αμερικανάκι θα μπορούσε να σκεφτεί καπως έτσι. Ντροπή σου και ντροπή σ όλους τους συνδημότες μας της Αμερικής που σε εκαναν Πρόεδρο.

Ανώνυμος είπε...

GNORIZONTAS KALA TON PROEDRO TOU SYLLOGOU FILOPATRIA MPORO NA SAS DIAVEVEOSO GIA TO EKSIS. EINAI POLI EPILEKTIKOS STOUS SYMOMILITES TOU KAI EIMAI SIGOUROS OTI DEN THA ASXOLITHI ME TON KATHE TYXONTA POU GRAFEI EDO MESA TO MAKRY KAI TO KONTO TOU. EPISIS O KATHENAS PREPEI NA GNORIZEI OTI EINAI ENA APO TA PIO SYMENONTA STELEXOI TIS ELLINIKIS OMOGENIAS KAI KANEI OLOUS TOUS VELVENTINOUS KAI TOUS ELLINES GENIKA PERIFANOUS. KAI MIA PARAKLISI. AFISTE MAS EKSO APO TIS DIKES SAS MIKROTITES. VALTE KAPOIA ORIA KAI STIN NTROPI SAS.ANTE MPRAVO!!!

ENA AMERIKANAKI POU APEFTHINETE MONO STON ELLINARA 11:52 KAI STOUS OMOIOUS TOU.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε 11:52 γνωρίζεις αυτόν τον άνθρωπο, την πορεία του και την προσφορα του? Μάλλον όχι γιατί αν τα γνώριζες αυτά δεν θα ήσουν τόσο αυθάδης και θα έδειχνες μεγαλύτερο σεβασμό.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?

Το Προφίλ μας