Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Καλλικράτης: η χρυσή ευκαιρία της επαρχίας

του Δημήτρη Ζιούζιου από την ΠΡΩΙΝΗ 8/4/10
Βρισκόμαστε εν μέσω κρίσιμων αλλαγών στη χώρα. Αλλαγές στην καθημερινότητα και την νοοτροπία μας. Η «οικονομική κρίση», πέρα από την ανεπάρκεια του καπιταλιστικού συστήματος που εμπράκτως μας απέδειξε, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία, για τη χώρα, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τομές που τόσα χρόνια δεν αποτόλμησαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά αντίθετα σκεπάζανε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και περιμένανε κάποιον άλλο για να τα επιλύσει. 
Η ανάγκη γι’ αυτές τις αλλαγές είναι επιτακτική. Μια από αυτές είναι και το σχέδιο «Καλλικράτης». 
Δυστυχώς σ’ αυτό που εμμένουν οι περισσότεροι είναι η χωροταξική διάταξη όπου υπάρχει μεγάλη διαμάχη για τις συνενώσεις των δήμων, παραμερίζοντας έτσι την ουσία. Φυσικά, το χωροταξικό αποτελεί ένα από τα θέματα που μας απασχολούν, αλλά από την άλλη νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε το πώς θα διαμορφωθεί τελικά. Η ουσία, όμως, είναι οι αρμοδιότητες που θα έχουν οι νέοι δήμοι που θα προκύψουν από τις συνενώσεις καθώς και της περιφέρειας. 
Το σημερινό μοντέλο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης έχει πολλά προβλήματα και επομένως το νέο μοντέλο θα πρέπει να τα εξαλείψει και να δίνει περισσότερες αρμοδιότητες και υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν τον πολίτη. Μέχρι σήμερα για να διεκπεραιωθούν απλές διαδικασίες στην επιχειρηματικότητα, απαιτούσαν και απαιτούν πολύ χρόνο, ο οποίος είναι πολύτιμος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα σε πολλούς κλάδους όπως η κτηνοτροφία στην περιοχή μας και συνεπώς να αποφεύγονται τέτοιες επιχειρηματικές ενέργειες οι οποίες όμως θα τόνωναν την οικονομία και θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας. Εδώ και πολλά χρόνια ακούμε διαρκώς τη λέξη αποκέντρωση, αλλά επί της ουσίας δεν έγινε κανένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα σήμερα να βιώνουμε ένα υδροκέφαλο κράτος, αθηνοκεντρικό, το οποίο δε δίνει καμία προοπτική στην επαρχία, αλλά απεναντίας διογκώνει και συντηρεί μια κατάσταση, που οδηγεί τους νέους να κατευθύνονται προς τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.
Το σχέδιο Καλλικράτης όσο καλά και αν δομηθεί, όσο καλά και εάν προνοηθεί η ορθή λειτουργία του, αποτύχει, εάν στο όλο εγχείρημα δεν υπάρξουν πολίτες που πιστεύουν σ’ αυτό το νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης, πολίτες με νέες, φρέσκιες ιδέες και όρεξη για δουλειά, νέοι άνθρωποι που δεν έχουν «φθαρεί» από το σημερινό σύστημα. Νέο οικοδόμημα χωρίς νέα υλικά δεν γίνεται. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τομές και αλλαγή νοοτροπίας χωρίς να αλλάξουν τα πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης, ούτε να συνεχίζεται η «ανακύκλωση» των παλαιοτέρων πολιτευτών, που αποτελούν μέρος του συστήματος, σε διαφορετικές θέσεις. Η θέσπιση ανώτατου ορίου θητειών για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες είναι αναγκαία, ώστε να εξαλειφθούν οι πελατειακές σχέσεις που το σημερινό σύστημα έμμεσα υποστηρίζει. Προκειμένου η επαρχία να έχει προοπτική, πρέπει να γίνει συλλογική προσπάθεια των νέων δήμων που θα δημιουργηθούν, σε συνεργασία με την περιφέρεια. 
Τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής να αποτελέσουν την αρχή της συνεργασίας των δήμων, με στόχο την ανάπτυξη της περιφέρειας. Δε θεωρώ ότι έχουμε ως στόχο να γίνουμε μια μεγάλη αστική περιοχή και δε θα πρέπει να θέλουμε να γίνουμε μια μικρότερη Αθήνα, μια τσιμεντούπολη, αν και δυστυχώς σε έναν τόσο περιβαλλοντικά επιβαρυμένο νομό από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή στο περιβάλλον. Δεν είναι κάτι που δεν αλλάζει. Μαζί με την οικονομική ανάπτυξη μπορούμε να προστατέψουμε και το περιβάλλον και αυτό σημαίνει ποιότητα ζωής. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της επαρχίας που ποτέ δεν θα καταφέρουν να έχουν τα μεγάλα αστικά κέντρα. 
Το σχέδιο Καλλικράτης τις προσεχείς ημέρες θα κατατεθεί στη βουλή και το συντομότερο δυνατό θα υλοποιηθεί. Ας μην αφήσουμε μια τέτοια μεγάλη ευκαιρία να πάει χαμένη. Το χρωστάμε στον τόπο μας και στους εαυτούς μας.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Η «οικονομική κρίση», πέρα από την ανεπάρκεια του καπιταλιστικού συστήματος που εμπράκτως μας απέδειξε"

Να συμφωνήσω,απλά να ρωτήσω τι αντί-καπιταλιστικό ή τέλος πάντων "σοσιαλιστικό" έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους μήνες που κυβερνά,έστω 1.
Άλλο το είμαι αριστερός και άλλο το "ανάβω αριστερό φλας πριν τις εκλογές αλλά μετά στρίβω δεξιά".

Ανώνυμος είπε...

Τον Καλικράτη να τον βλέπει ο δήμαρχος Βελβεντου, που δεν θελει ουτε να ακούει για αυτον.
Η διοικητικη υπαγωγη βελβεντου στα Σέρβια είναι πλέον γεγονός!
Είναι δύσκολο για το δήμαρχο Βελβεντού να το πιστέψει...

Ανώνυμος είπε...

"Δε θεωρώ ότι έχουμε ως στόχο να γίνουμε μια μεγάλη αστική περιοχή και δε θα πρέπει να θέλουμε να γίνουμε μια μικρότερη Αθήνα"
Που είναι σήμερα η ποιότητα ζωής στην Πρωτεύουσα του Νομού μας;
Μήπως η πόλη της Κοζάνης έγινε πιστό αντίγραφο της Αθήνας;
Που θα βρούμε κτηνοτρόφους όταν όλα τα χωριά του νομού ερημώνουν;

velventinosBlogger είπε...

ton dhmarxo velventoy ton sthrizoyn s ayth thn apopsh gia aytonomia toy dhmoy velventoy oi dhmotes velventoy me tis 3040 ypografes alla kai me parousia 2500 dhmotwn sthn kinhtopoihsh sth diastayrosh velventoy

Ανώνυμος είπε...

Να να ενημερώσω οτι Ειδικόν αφιέρωμα για τον Βελβεντόν εχουν τη σήμερον Παρασκευήν 9/4/2010 η εφημεριδα ΤΑ ΝΕΑ-ΕΝΘΕΤΟ ΔΙΑΚΟΠΕΣ/ΣΕΛΙΔΑ 8 με τιτλο >> '' ΒΕΛΒΕΝΤΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ-Με θέα στην Λίμνη Πολυφύτου '' σε κείμενο-φωτογραφίες Βαγγέλης Κόρρος!
Αξίζει να το διαβάσετε....

Ανώνυμος είπε...

Kai ti egine poy ton stirizoyn, otan to apotelesma ine oti den tha ine anexartitos dimos.
Ola ta ekane gia min lene argotera oi Velventinoi oti den agonistike gia tin anexartisia.
Ekeino pou metraei ine oti to apotelesma ine arnitiko gia to Velvneto.
Tin alli evdomada o Ragkousis parousiazei ton Kalikrati kai to horotaxiko kai tha deite oti o Velventos ginete...Dimotiko Diamerisma.
Ayta epi tis ousias...

Ανώνυμος είπε...

poli complex kykloforei edo mesa... e re kati
psonares........

Ανώνυμος είπε...

3.24 Επι της ουσίας και τα Σέρβια Δημοτικό Διαμέρισμα του Ενιαίου Δήμου θα είναι.

Ανώνυμος είπε...

Και μάλιστα το δεύτερο δημοτικό διαμέρισμα, αφού όλοι ξέρουμε μεταξύ μας ότι αν το θελήσουν οι Βελβεντινοί που τώρα αντιδρούν θα γίνουν το πρώτο διαμέρισμα και θα προσπαθήσουν;;; να τραβήξουν όποιους από τους υπόλοιπους μπορούν λίγο προς τα πάνω.

Ανώνυμος είπε...

"Η ΠΟΛΛΗ Η ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΠΡΑΓΜΑ", ΕΛΕΓΕ ΚΑΠΟΤΕ Η ΑΕΙΜΝΗΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΜΑΡΙΑ ΡΕΖΑΝ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ Η ΤΑ ΠΙΕΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΑΦΟΥ ΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΝΟΜΑ ΔΥΝΑΤΟ

Ανώνυμος είπε...

Εγω λέω να ονομαστείτε ΣΤΡΟΥΜΦΟΧΩΡΙΟ. Γκρινιάρηδες έχετε, σκουντούφληδες έχετε,τεμπελχανάδες έχετε, στρουμφίτες έχετε.Τι άλλο απομένει; Α ξέχασα ο μπαμπα-στρουμφ Κοκολιός για να σας προσέχει μικρά και ανόητα στρουμφάκια....

Ανώνυμος είπε...

Προς 6:57 Είσαι πικρόχολος και αδαής. Δεν είναι προνόμιο του Βελβεντού να μην έχει όλους αυτούς που αναφέρεις. όσο για τον Δήμαρχό μας, είσαι μικρός για να τον πιάσεις στο στόμα σου.

Ανώνυμος είπε...

Ο Κokolios μπαμπα-στρουμφ opos ironika leei o 6.57!
Giati tosi eironia se ena dimarho poleos, poy an epaneklegei dimarhos ton Noevrio, tote ti tha lete;
---Pos krinete tin dimarhia toy, petyhimeni i apotihimeni kai giati;
---Giati ola ayta ta hronia, taytistike o Dimarhos me to...Tameio toy Dimou;

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα του Κόσμου του Επενδυτή, είναι τόσες πολλές οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν πριν τη δημιουργία αλλά και αμέσως μετά την ύπαρξει των Καλλικρατικών δήμων, που θα πρέπει τα δημοτικά συμβούλια των νυν δήμων να κάτσουν να βάλουν πολλά πράγματα κάτω γιατί του χρόνου τέτοια εποχή πρέπει να λειτουργούν πολλά πράγματα σωστά στους νέους δήμους. Επομένως Κοκολιός, Στεργίου, Ντοβόλης και Δισερής και όλοι οι συν αυτώ, έχουν ο καθένας μόνος του, αλλά κυρίως όλοι μαζί να δρομολογήσουν πολλά, γιατί αλλιώς η περιοχή θα ξεκινήσει με την όπισθεν την 1-1-11.

Ανώνυμος είπε...

Etsi ki alliws ksekinaei me tin opisthen me ti synenwsi me ta Serbia.

Ανώνυμος είπε...

θελω τα θετικα της επαρχιας

Το Προφίλ μας