του Σπύρου Κουταβα, vetonews.gr
Δεν απέχουμε πολύ από την χρονική στιγμή που οι εικόνες από τα
παραδοσιακά καμίνια που παρασκευάζουν τα ξυλοκάρβουνα θα είναι μια
μακρινή γλυκιά ανάμνηση. Οι ευκολίες της τεχνολογίας στην καθημερινότητα
του ανθρώπου περιόρισαν την χρήση του ξυλοκάρβουνου, όμως συνεχίζει να
παραμένει σημαντική πρώτη ύλη στις ψησταριές και τα καζάνια των
σιδηρουργών.
Στον κόμβο της Εγνατίας οδού στην νότια είσοδο των Γρεβενών
λειτουργεί ένα από μοναδικά παραδοσιακά καμίνια της δυτικής Μακεδονίας.
Ανήκει στον 50άχρονο Ιωάννη Παπαλάμπρο που συνεχίζει την παράδοση του
καρβουνιάρη που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Τον συναντήσαμε την ώρα
που οι εργάτες του έκαναν τις τελευταίες ετοιμασίες πριν βάλουν φωτιά
στο καμίνι.