Μετά από μια μακρά περίοδο αγώνα και αναμονής οι ιδιοκτήτες φορτηγών στα Σέρβια δικαιώνονται μεταφέροντας και πάλι λιγνίτη στη γείτονα χώρα. Μέχρι πρότινος η μεταφορά γινόταν αποκλειστικά από φορτηγά των Σκοπίων. Πλέον καθημερινά εκτελούνται περίπου 20-25 δρομολόγια από φορτηγά των Σερβίων και παράλληλα συνεχίζουν και 30-35 φορτηγά της γείτονας.

Ο λιγνίτης φεύγει από το Προσήλιο για τις ανάγκες του ΑΗΣ “Μπίτολα” και δευτερευόντως του ΑΗΣ “Oslomej”. Η ζήτηση είναι μεγάλη και η εγγύτητα του ορυχείου συμβάλει στην τροφοδότηση των Ατμοηλεκτρικοών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Μετά και από την εκφρασμένη θέση της κυβέρνησης επί του θέματος, ανέλαβε η ΜΕΤΕ πρωτοβουλία. Σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos μεσολάβησε κι έφερε σε επικοινωνία τους δικούς μας μεταφορείς με τον αγοραστή. Το αποτέλεσμα είναι η επαναδραστηριοποίηση των 20-25 από τους 60 ιδιοκτήτες φορτηγών των Σερβίων στη μεταφορά του λιγνίτη.

Θυμίζουμε ότι η Υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κα Αλεξάνδρα Σδούκου είχε αναφέρει ότι εκφεύγει της αρμοδιότητας του υπουργείου το θέμα γιατί αφορά εμπορικές σχέσεις μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών και δεν είναι εύκολο να παρεμβαίνει σε μια εταιρική απόφαση η πολιτεία.

Ευτυχώς η ΜΕΤΕ για μια ακόμα φορά με ενδιαφέρον στην περιοχή και τους άμεσα και έμμεσα εργαζομένους επέδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και κατάφερε να πάρουν μεροκάματο οι μεταφορείς που συνεργαζόταν εδώ και χρόνια.

Ιωάννα Παπαδημητρίου, prlogos.gr