Προς: Δήμαρχο Δήμου Κοζάνης και Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Κοζάνης

(περί ληξιαρχείου Αιανής ο λόγος)

Αν θεωρήσουμε πως ο «Καποδίστριας» ήταν μια αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση που είχε έναν αποδεκτό και λειτουργικό χαρακτήρα, ο «Καλλικράτης» αποδείχτηκε η καταστροφή της ελάσσονας ελληνικής επαρχίας. Σε μια εποχή που η δομική οικονομική κρίση σάρωνε τα πάντα, ο «Καλλικράτης» και η μετεξέλιξή του έβαζαν την ταφόπλακα στην ύπαιθρο της χώρας. Αν συνυπολογίσουμε και την πανδημία, τότε όλοι καταλαβαίνουμε γιατί βιώνουμε την παρούσα δυστοπία.

Ας μιλήσουμε όμως για την Αιανή. Πρώην έδρα Δήμου, νυν ιστορική έδρα, Αρχαία Πόλη με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσείο με εξαιρετική μουσειολογική πρόταση και σύγχρονο εργαστήρι συντήρησης. Στο κέντρο της αλλά και περιμετρικά δεσπόζουν παλαιοχριστιανικοί ναοί με εκπληκτική αρχιτεκτονική. Οι υποδομές της είναι, συγκριτικά, πολύ καλές, αφού περιλαμβάνουν το πνευματικό κέντρο, ποδοσφαιρικά γήπεδα, κλειστό γυμναστήριο, κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης λίμνης Πολυφύτου, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο, παιδικό σταθμό, αντιπλημμυρικό σύστημα κ.α.

Η Αιανή παραμένει ένα ζωντανό χωριό. Δραστηριοποιούνται μέσα της πολλοί σύλλογοι που προσπαθούν να δώσουν πνοή, κινητικότητα και αισιοδοξία στην καθημερινότητα των κατοίκων. Παρόλη την οικονομική και πληθυσμιακή αιμορραγία της, η Αιανή αγωνίζεται να κρατήσει τη σημαίνουσα θέση που κατέχει στο χώρο και στον χρόνο. Όμως με τι όπλα; Στέκει πλέον, διοικητικά, αποδυναμωμένη, ξεδοντιασμένη και περιφρονημένη, όπως κάθε ελληνικό χωριό. Οι 1600 κάτοικοι εκπροσωπούνται από τριμελές κοινοτικό συμβούλιο που έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα και διάγει χωρίς καμιά απολύτως αυτονομία. Κι ούτε διαθέτει ένα στοιχειώδες ταμείο. Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι του Δήμου, ούτε και βαρύς εξοπλισμός. Τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν καθώς ο Δήμος έγινε υπερτροφικός και δυσκίνητος. Το ιατρείο της Αιανής λειτουργεί συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Τα δρομολόγια των λεωφορείων μειώθηκαν δραματικά. Μπορούμε να απαριθμήσουμε αμέτρητα παραδείγματα. Η κατάσταση είναι οικτρή.

Κύριοι αιρετοί. Ως συστατικά μέλη της νέας δημοτικής αρχής, με την ανάληψη των καθηκόντων σας θεωρήσατε πως πρωταρχικό σας μέλημα είναι η κατάργηση του ληξιαρχείου της Αιανής, ενώ υπάρχουν εκρηκτικά προβλήματα στον Δήμο και στον Νομό ( απολιγνιτοποίηση, ανεργία, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, τηλεθέρμανη, τρεχούμενες ανάγκες ). Σας καλούμε να ανακαλέσετε άμεσα το έγγραφο που στείλατε στο υπουργείο εσωτερικών. Έμεινε μια ελάχιστη υπηρεσία στην Αιανή που εξυπηρετεί 7 χωριά και την αφαιρείτε με μονοκοντυλιά. Δεν παίρνετε υπόψη ούτε την ταλαιπωρία των ηλικιωμένων ανθρώπων, ούτε το κόστος της μετακίνησής τους στην πόλη. Λειτουργείτε σαν μια μικρογραφία του κεντρικού κράτους που θεωρεί υποδεέστερους τους ανθρώπους της περιφέρειας και τους αντιμετωπίζει εχθρικά. Οι εκλεγμένοι από τον λαό, κάποτε φεύγουν. Οι αποφάσεις τους όμως, πολλές φορές, μένουν για πάντα. Φροντίστε να πράξετε με σωφροσύνη και αίσθηση δικαίου. Και σας υπενθυμίσουμε κάτι νομοτελειακό: όταν πεθαίνουν τα χωριά, πεθαίνει και η πόλη. Κι αυτό νομίζουμε πως δεν το θέλει κανείς.

Το ΔΣ του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αιανής «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»

Πέμπτη 12/4/2024