Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 13 Απριλίου 2024

100 χρόνια ΑΕΚ - 13 Απριλίου 1924

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από την ίδρυση της Α.Ε.Κ., όταν μια ομάδα προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη ένοιωσε την ανάγκη να δημιουργήσει έναν σύλλογο ώστε να ενταχθούν σε αυτόν φημισμένοι αθλητές από την Πόλη, οι οποίοι έως τότε αγωνίζονταν με άλλους Αθηναϊκούς συλλόγους. Έτσι, μετά από πολυήμερες συζητήσεις στις 13 Απριλίου του 1924

σε ένα μικρό μαγαζί αθλητικών ειδών του Αιμίλιου Ιωνά και του Κωνσταντίνου Δημόπουλου στην οδό Βερανζέρου, ελήφθη η απόφαση της ίδρυσης της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινούπολης (Α.Ε.Κ.). Έμβλημα του συλλόγου επελέγη ο Δικέφαλος Αετός εμπνευσμένος από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, και χρώματα το κίτρινο που συμβολίζει την ελπίδα μετά τον ξεριζωμό των χιλιάδων προσφύγων του 1922, και το μαύρο που συμβολίζει τον πόνο της γενιάς εκείνης, που αναγκάστηκε να μεταφερθεί στα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Στις 29 Μαΐου 1924 εξελέγη το πρώτο διοικητικό συμβούλιο που το αποτελούσαν πάνω από 40 μέλη με πρόεδρο τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Σπανούδη που στη συνέχεια διετέλεσε και υπουργός επί Ελευθέριου Βενιζέλου.

Τα πρώτα τμήματα που δημιουργήθηκαν ήταν αυτά του Ποδοσφαίρου, του Μπάσκετ, και του Στίβου, ενώ σταδιακά δημιουργήθηκαν τμήματα Ποδηλασίας, Χάντμπολ, Βόλεϊ, Πόλο, Πινγκ πονγκ, Ράγκμπι, Κολύμβησης, Ξιφασκίας, Σκάκι, Πυγμαχίας, Κικ μπόξινγκ, Άρσης βαρών, Πάλης, Τοξοβολίας, Μπόουλινγκ, κ.α.

Το 1930 εγκαινιάστηκε το στάδιο της Α.Ε.Κ. στην Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ το 1962 έγιναν οι πρώτες ριζικές αλλαγές με την προσθήκη χλοοτάπητα στον αγωνιστικό χώρο, και αύξηση της χωρητικότητας του σταδίου που έφτανε πλέον τις 40.000 θέσεις. Το 2003 το στάδιο κατεδαφίστηκε για να δώσει 19 χρόνια μετά τη θέση του σε ένα υπερσύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο το οποίο στεγάζει και το μοναδικό μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

Οι ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ είναι αυτές που κατέκτησαν κατά καιρούς τις μεγαλύτερες διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 1968 η ομάδα Μπάσκετ της Α.Ε.Κ. γίνεται η πρώτη Ελληνική ομάδα που κατακτά Ευρωπαϊκό τίτλο μετά τη νίκη της με 89-82 επί της Σλάβια Πράγας στο Παναθηναϊκό στάδιο στον τελικό Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, ενώ η ποδοσφαιρική ομάδα είναι η μοναδική Ελληνική που έχει φτάσει σε προημιτελική φάση όλων των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Οι ποδοσφαιρικές ομάδες του δεύτερου μισού της δεκαετίας του΄70 αλλά και εκείνη της οκταετίας 1988-1996 θεωρούνται από ειδικούς και μη δύο από τις θεαματικότερες στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Α.Ε.Κ. το αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή :

«ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ»
Η ΑΕΚ ΤΟΥ ΜΠΑΡΛΟΥ

Η εκπομπή «Τα χρόνια της αθωότητας» σηματοδοτεί την επιστροφή σε εκείνα τα χρόνια του ποδοσφαίρου όταν αναδείχθηκαν μορφές οι οποίες έβγαιναν μέσα από ένα τοπίο εντελώς διαφορετικό σε σχέση με αυτό των τελευταίων ετών. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στην μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ, επί προεδρίας Λουκά Μπάρλου, κατά την πενταετία 1974-1979. Γίνεται αναφορά στη δημιουργία της ομάδας που έκανε τη μεγάλη Ευρωπαϊκή πορεία φτάνοντας στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA της περιόδου 1976-77, κατακτώντας και εγχώριους τίτλους παίζοντας πολύ θεαματικό και μοντέρνο ποδόσφαιρο. Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό παρουσιάζεται εκείνη η ιδιαίτερα πετυχημένη περίοδος της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ, για την πορεία της οποίας μιλούν οι ποδοσφαιριστές Γιώργος Δέδες, Λάκης Νικολάου, Μπάμπης Ιντζόγλου, Στέφανος Θεοδωρίδης, Τάκης Νικολούδης, Νίκος Χρηστίδης, Χρήστος Αρδίζογλου, Θωμάς Μαύρος, Ντούσαν Μπάγεβιτς και οι δημοσιογράφοι Γιάννης Διακογιάννης και Βασίλης Σαμπράκος.

Έτος παραγωγής: 2021
 
Σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης
 
Αφήγηση: Κωνσταντίνος Καμάρας
 
Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

1 σχόλιο:

Ανδρέας Τσιφτσιάν είπε...

100 χρόνια ΑΕΚ,


μια ομάδα που μας θυμίζει

τις ρίζες μας, την ιστορία μας, την ταυτότητά μας,
το μεγάλο το ταξίδι, τον ξεριζωμό, τις χαμένες Πατρίδες, την προσφυγιά.

Μας θυμίζει,

τις μυρωδιές που δε μυρίσαμε, τα σοκάκια που δεν περπατήσαμε, τις αλάνες, στις οποίες δεν παίξαμε,

αλλά και τις χαρές και και την αδελφοσύνη που ζήσαμε, την ανάσταση μετά τον χαμό,

την ελπίδα της νέας αρχής,

τη δύναμη να ξανασταθούμε στα πόδια μας.

Αυτό είναι η ΑΕΚ!

Μια ομάδα,

φως μετά το σκοτάδι, λευτεριά μετά τη σκλαβιά, αναγέννηση μετά την καταστροφή.

Μια ιδεολογία που έχει βρει την έκφρασή της και ως ομάδα.
Μια ομάδα που φτιάχτηκε για να θυμίζει αυτή την ιδεολογία.

Αυτό είναι ΑΕΚ. Όχι μόνο μια ομάδα.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΕΚ!!!

"Εκεί είναι η ουσία... στο αλάτι"

https://www.youtube.com/watch?v=xJJPK2r9Up0&list=PLIegUThqfmuvXGJY7hBjAyDiQujBYc-TS

Το Προφίλ μας