«Στο “παρά πέντε” των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, ποδοπατώντας κάθε ίχνος θεσμικού σεβασμού στην προεκλογική περίοδο, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έθεσε υπό διαβούλευση ένα Νομοσχέδιο που δίνει τη “χαριστική βολή” στους ΟΤΑ.
Απαιτούμε άμεσα ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ το Νομοσχέδιο – “βόμβα” στα θεμέλια της τοπικής δημοκρατίας. Η Κυβέρνηση να πάρει πίσω την υποχρεωτική αυτοδίκαιη κατάργηση των εκατοντάδων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) των Δήμων. Τον αναγκαστικό αφανισμό των 600 Σχολικών Επιτροπών. Τη βίαιη λύση εκατοντάδων Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων σε όλη τη Χώρα. Τη σωρεία επικίνδυνων διατάξεων που “τινάζουν στον αέρα” την εκτέλεση κρίσιμων αρμοδιοτήτων και την παροχή υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας. Τις αυταρχικές ρυθμίσεις που συρρικνώνουν τον δημοκρατικό διάλογο, με το “μαχαίρι” στα συλλογικά όργανα διακυβέρνησης των ΟΤΑ. Τις διατάξεις - γενικόλογα επικοινωνιακά “τρικάκια”, που δίνουν “λευκή επιταγή” στην Κυβέρνηση να αποφασίσει και να διατάξει μόνη της, χωρίς καν προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το μεγάλο “πανηγύρι” γαλάζιων ρουσφετιών, που επιχειρείται να στηθεί, δίνοντας εξουσία στην Κυβέρνηση της Ν.Δ. τελικά να δίνει ή όχι το “φιλί της ζωής” σε όποιο Φορέα των ΟΤΑ αυτή θα αποφασίζει να σώσει, είναι ντροπιαστικό για τον νομικό μας πολιτισμό.
Η νομοθετική παρέμβαση, στην τελική ευθεία της κάλπης, αποτελεί κομματική “χειροβομβίδα” σκόπιμου ευτελισμού του προεκλογικού διαλόγου και επηρεασμού της κρίσης των δημοτών, καθώς ανοίγει πεδίο ώστε υποψήφιοι φίλα προσκείμενοι στη Ν.Δ. να μοιράζουν αφειδώς υποσχέσεις σωτηρίας δημοτικών δομών από την κατάργηση.
Υπενθυμίζουμε στον Πρωθυπουργό της Χώρας το Σύνταγμα της Ελλάδας, όπου ρητώς κατοχυρώνεται η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και την πλούσια αυτοδιοικητική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Παραπέμπουμε, επίσης, στη διαπαραταξιακή κριτική που, με σειρά τεκμηριωμένων επιχειρημάτων και πνεύμα θεσμικής συνεργασίας, ασκήθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.
H Κυβέρνηση των ...“αρίστων” πάλι επιχειρεί να φέρει τα “πάνω - κάτω” στους ΟΤΑ, με τρεις αράδες δήθεν αιτιολογίας, χωρίς συγκεκριμένα δεδομένα αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης, χωρίς μελέτη για τη σκοπιμότητα και δυνατότητα οριζόντιας εφαρμογής του νέου μοντέλου.
Είναι δε αδιανόητο όλα αυτά να “προσγειώνονται” αιφνιδιαστικά σε χρόνο εκλογών, κατά τον οποίο (και έως την εγκατάσταση των νέων Αρχών την 1η Ιανουαρίου), όπως άπαντες γνωρίζουν, τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια νομιμοποιούνται να λαμβάνουν αποφάσεις ρητώς περιορισμένου εύρους, και όχι καθοριστικού πολιτικού χαρακτήρα για το μέλλον, όπως ζητά το Νομοσχέδιο.
Όσο για την επίκληση δημοσιονομικών λόγων για το “γκρέμισμα” εκατοντάδων Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μας τρομάζει πως ούτε καν η Τρόικα στα πιο δύσκολα χρόνια της κρίσης, δεν είχε διανοηθεί να ζητήσει αυτά που ο κ. Μητσοτάκης έχει συμπεριλάβει στο Νομοσχέδιο. Ο οποίος, βεβαίως, διατηρεί ανέπαφα τα Νομικά Πρόσωπα του Κεντρικού Κράτους, στις καρέκλες εξουσίας των οποίων διορίζει τους κομματικά αρεστούς.
Η ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ του Νομοσχεδίου είναι επιβεβλημένη.
Επιτέλους, αρκετά με τα μικροκομματικά προεκλογικά παιχνιδάκια στις πλάτες των τοπικών κοινωνιών.
Άραγε, τί φοβάται το Μέγαρο Μαξίμου μπροστά στις αυτοδιοικητικές κάλπες και καταφεύγει σε παλαιοκομματικές κινήσεις πανικού ; »
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου