Η ΛΑΡΚΟ, έχει παρουσία στα Σέρβια με 14 άμεσα εργαζόμενους και τοπικό αποτύπωμα στο ΑΕΠ πάνω από 12 εκ. ευρώ ετησίως. Το μεταλλείο Καστοριάς έχει σχεδόν 40 άμεσους εργαζόμενους, πολύ περισσότερους εργολαβικούς και πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα στο ΑΕΠ, κατά συνέπεια το τέλος της εταιρείας θα φέρει ακόμα περισσότερα προβλήματα στην οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας που ήδη πλήττεται από την Απολιγνιτοποιηση , καθώς τα οφέλη από το σχέδιο της μετάβασης δυο χρόνια μετά δεν έχουν ακόμα φανεί.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης ο Λουκάς Ζαρογιάννης, ιδιοκτήτης εταιρείας που συνεργάζεται χρόνια με την ΛΑΡΚΟ, έκανε λόγο για σχέδιο «αφαίμαξης» της εταιρείας, θεώρησε την τροπολογία «ντροπή που έφερε σε δεινή θέση πλήθος συναδέλφων του και συνεργαζόμενων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την τροπολογία οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις έχασαν το 100% των απαιτήσεων τους, οπότε η ΛΑΡΚΟ χωρίς χρέη, και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, που ήταν το μεγάλο αγκάθι επί σειρά ετών και με διαδικασία fast track, παραδίδεται στον νέο ιδιοκτήτης της, πλήρως απαλλαγμένη από «βαρίδια».
Σημειώνει, ακόμη ο κ. Ζαρογιάννης, ότι μεγάλο ζητούμενο παραμένει η αποκατάσταση των εξορυσσόμενων εδαφών, παράμετρο που θέτει και ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου, ενώ, για το νικέλιο υποστηρίζει ότι είναι ευνοϊκή η διεθνής συγκυρία για εξαγωγές. Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις θα έχουν επιπτώσεις στον τόπο για τις εταιρείες και τους εργαζόμενους με τους τελευταίους να προετοιμάζουν στα τέλη Φεβρουαρίου μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα με τη συμπαράσταση και άλλων εργαζομένων από τη Δυτική Μακεδονία. Στο πλευρό των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ μετά και τις τελευταίες εξαγγελίες τάσσονται Δήμος Περιφέρεια Σωματεία.
ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου