Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Η αλήθεια για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας περί μη δημιουργίας ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ

Του Δημήτρη (Μίμη) Ζάκη.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας 14/02/2022 αποφάσισε ομόφωνα να μη μεταφερθεί στη Δυτική Μακεδονία, άρα και στο χώρο των πρώην ΜΑΒΕ αμίαντος και τοξικά απόβλητα από την υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό και να επιτραπεί η ενταφίαση μόνο των αποβλήτων αποκατάστασης του εργοστασίου (κτίρια πρώην ΜΑΒΕ).

Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση η οποία πάρθηκε μάλιστα ομόφωνα και η οποία βάζει επιτέλους φραγμό σε κάθε αυθαίρετο σχεδιασμό για δημιουργία ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ.

Αυθαίρετος σχεδιασμός γιατί ποτέ δεν ρωτήθηκαν οι τοπικές κοινωνίες. Αυθαίρετος σχεδιασμός γιατί ποτέ δεν είχε γνωμοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Σερβίων.

Πως φθάσαμε όμως σ’ αυτή την ιστορική απόφαση;

Πως ενημερώθηκε η κοινή γνώμη;

Πως ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά των κοινωνιών της ευρύτερης περιοχής;

 Σε επίπεδο περιφέρειας ο Γιώργος Χριστοφορίδης, εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος, στις 30/06/2020 κατέθεσε επερώτηση προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας με την οποία ζητούσε ενημέρωση σχετικά με την πρόταση του δημάρχου Σερβίων στη ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας περί δημιουργίας ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ Ζιδανίου και τι σκόπευε ως περιφερειάρχης να πράξει.

Ο κύριος Χριστοφορίδης συνέχιζε στην επερώτησή του ενημερώνοντας ότι δεν υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων, σύμφωνα με τις καταγγελίες του κυρίου Κωνσταντόπουλου και της κυρίας Σπυρίδου.

Αντιδράσεις και ερωτήσεις υπήρξαν και από άλλα μέλη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στις 23/12/2020 με δημόσια ανακοίνωσή μου κατήγγειλα όλο αυτό τον αυθαίρετο σχεδιασμό για δημιουργία ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ, ο οποίος συντάχθηκε ερήμην μας και ο οποίος βρήκε ¨πρόθυμους¨ στη περιοχή μας μεταξύ των οποίων και τον κύριο Ελευθερίου.

Με την ίδια ανακοίνωση ενημέρωνα τους συνδημότες μου ότι πλέον δεν θα ανήκω στο συνδυασμό του κυρίου Ελευθερίου και ότι στο εξής θα λειτουργώ ως Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος.

https://e-ptolemeos.gr/epistoli-anexartitopoiisis-toy-dimitri-zaki-apo-tin-parataxi-toy-dimarchoy-servion-christoy-eleytherioy-quot-oi-maskes-kapoion-tis-teleytaies-meres-epesan-quot/

Η Εφημερίδα των Συντακτών μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, στις  9/1/2021 έκανε εκτενές ρεπορτάζ μιλώντας για ¨Τερατογένεση ΧΥΤΑΜ επικίνδυνων υλικών που στοιχειώνει την Κοζάνη¨, με αναφορά στις παρεμβάσεις του κυρίου Χριστοφορίδη και στη δική μου δημόσια καταγγελία.

https://www.efsyn.gr/ellada/periballon/276106_i-teratogenesi-hytam-epikindynon-ylikon-stoiheionei-tin-kozani

Στις 11/01/2021 με αίτησή μου προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων ζητούσα έκτακτη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τη ψήφιση διαμαρτυρίας κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ και τους τρόπους κινητοποίησης και αντίδρασης σε όλο αυτό τον αυθαίρετο σχεδιασμό.

Την αίτηση για έκτακτη συνεδρίαση προσυπέγραψε σύσσωμη η αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου.

Μετά από δύο επεισοδιακές συνεδριάσεις το Φεβρουάριο του 2021, ξεπερνώντας κάθε έννοια κωλυσιεργίας και μεθόδευσης στις τέσσερις τα ξημερώματα ακούστηκαν 20 βροντερά ΟΧΙ στη δημιουργία ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ, απέναντι στα επτά ¨υπό προϋποθέσεις όχι¨ της παράταξης του κυρίου Ελευθερίου.

Ήταν σύσσωμη η αντιπολίτευση και οι δύο ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι που αντιστάθηκαν κι απέρριψαν όλο αυτό τον αυθαίρετο σχεδιασμό.

Ακολούθησαν οι ανακοινώσεις – καταγγελίες των τοπικών συμβουλίων της περιοχής Καμβουνίων τα οποία διαφωνούσαν με τη δημιουργία ΧΥΤΑΜ στη περιοχή.

Ήδη είχαν εκφρασθεί δημόσια έγκριτοι επιστήμονες κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ και για το μέγεθος της καταστροφής που επρόκειτο να συμβεί στα οικοσυστήματα της περιοχής και στο πλούτο της λίμνης Πολυφύτου.

Αυτοί ήταν φίλες και φίλοι οι πρωτεργάτες που ενημέρωσαν τη κοινή γνώμη.

Που αντιστάθηκαν στον αυθαίρετο σχεδιασμό της κεντρικής εξουσίας.

Που προστάτεψαν το φυσικό πλούτο της περιοχής.

Που υπερασπίστηκαν το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου.

Που τίμησαν τη ψήφο των δημοτών.


Έτσι ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά της κοινής γνώμης.

Έτσι φθάσαμε στην ιστορική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

              Σέρβια 16/02/2022

        Δημήτρης (Μίμης) Ζάκης

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος

 

  

 

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απαπαπαπααα τι ειναι αυτα που λες βρε Μιμη. Ειναι δυνατον ο μεγιστοσ των μεγιστων να ηθελε χυταμ στο δημο μασ. Οχι καλε και προθυμος. Απαπαπαπα τι ειναι αυτα βρε Μιμη μου......Να δειτε που στο τελος ο καθηγητησ θ μας πει οτι εμεις ζητησαμε το χγταμ και 7 υπεροχοι ηταν απεναντι. Μετραμε αντιστροφα ελευθεριου παρτο χαμπαρι

Ανώνυμος είπε...

Όχι μόνο "κωλυσιεργίας και μεθόδευσης μέχρι τις τέσσερις τα ξημερώματα", αλλά και διαπόμπευσης πολιτών, δημοσιογράφων, αντιφρονούντων κι όποιον πάρει ο χάρος με πρωτοφανείς τακτικές στην ιστορία δημοτικών συμβουλίων από ίδρυσης του ελληνικού κράτους. Εκτός από αυτούς που βοήθησαν να αναφερθείτε και σε αυτούς που μπήκαν μπροστά εξυβρίστηκαν.

Ανώνυμος είπε...

Και όχι μόνο υβριστηκαν. Κάποιοι υπέστησαν και εργασιακή διωξη

Ανώνυμος είπε...

Οι πολιτικοί αναφέρουν μόνο τα ονόματα τους. Προφανώς ο απλός κόσμος στην ομάδα αντιχυταμ δεν απασχολεί. Αν δεν ήταν οι 4.000 στη σελίδα δεν θα γινόταν τίποτα

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια κ. Ζακη είπες ακριβώς πώς έχουν Τα πράγματα. Κινδυνεύεις όμως τώρα να βγει ο αντικατάστασης σου χα χα χα και να πει να φύγεις από τα Σέρβια!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Το κατάλαβες Δημήτρη αλλά η ζημιά για το Δήμο έγινε.

Ανώνυμος είπε...

Δεν απασχολεί ο απλός κόσμος; Συγκεκριμένα ονόματα πολιτών αναφέρθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο και καθυβρίστηκαν. Έγινε αναφορά σε πολίτες ονομαστικά.

Ανώνυμος είπε...

Οι "προτεργάτες" δεν ήταν μόνο θεσμικοί παράγοντες και ειδικοί επιστήμονες κ. Ζάκη. Ήταν κι ο απλός κόσμος, ήταν οι ΑΝΤΙ-ΧΥΤΑΜ, ήταν οι πολίτες τα ονόματα των οποίων διασύρθηκαν στα δημοτικά συμβούλια, ήταν όλοι όσοι σχολίαζαν στα κοινωνικά δίκτυα και κρατούσαν το θέμα ανοιχτό όταν άλλοι το ξέχασαν, ήταν αυτοί που εκτέθηκαν μιλώντας ανοιχτά και με θάρρος όταν κάποιοι άλλοι σιωπούσαν από φόβο, ήταν οι άνθρωποοι που οργάνωσαν δράσεις και δυγκεντρώσεις κοκ. Ήταν όλοι αυτοί που πήγαν κόντρα στην ομερτά τη στιγμή που οι περισσότεροι δίσταζαν μην τυχόν και διαπομπευθούν κι αυτοί. Δεν κερδίθηκε (μόνο) από θεσμικούς το παιχνίδι.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή δεν κατάλαβα, ήρεμα ρωτάω
Αυτά που θα θάψουν τώρα είναι αμιαντούχα υλικά ή όχι;
Από περιέργεια ρωτάω

Ανώνυμος είπε...

Απορώ πώς αυτός ο άνθρωπος έγινε Δήμαρχος.Περισσότερο απορώ πώς παραμένει Δήμαρχος και δεν ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ.ΟΧΙ άλλα λάθη συνδημότες,ΟΧΙ άλλα λάθη.

Ανώνυμος είπε...

Μίμη όταν έλεγες προεκλογικά ότι συζήτησες με τον Ελευθερίου και μέσα σε 5'τα βρήκατε ας πρόσεχες.Μεγάλη ζημιά κάνατε εσύ και ο Κακαφίκας,υπάρχει όμως τρόπος να επανορθώσετε.

Ανώνυμος είπε...

Φάνηκε η Σημερινή Δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή σε τι ιστορικά για τον τόπο λάθη έπεσε χαϊδεύοντας τα αυτιά της κεντρικής εξουσίας. Από την πρώτη στιγμή ο Δήμαρχος βγήκε δημόσια και έκανε κάλεσμα σε ΜΚΟ τα Σέρβια να γίνουν HOTSPOT λαθρομεταναστών συγκρίνοντας την Ελληνική προσφυγιά στην Μικρά Ασία με εκείνη των Σύριων. Και ποιος θα μας διαβεβαίωνε ότι οι μετανάστες που θα έρχονταν θα ήταν αμιγώς Σύριοι ? Κανένας εξάλλου το βλέπουμε και σήμερα. Μέχρι και το CNN έπαιξε την είδηση για τον Δήμο μας και ο δήμαρχος καμάρωνε ότι έκανε γνωστό το όνομα της Πόλης σε λίγα λεπτά σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάμε στην περίπτωση του ΧΥΤΑΜ. Το ίδιο ακριβώς πνεύμα χωρίς μελέτες χωρίς εισηγήσεις ειδικών στον Χατζηδάκη έλεγε ότι ο Δήμος είναι πρόθυμος να δημιουργήσει αποθήκη ενταφιασμού ΧΥΤΑΜ στις καταστάσεις της ΜΑΒΕ και το επιτελείο του υπουργού αναρωτιόνταν γιατί όλοι οι άλλοι δήμοι απέρριψαν την συγκεκριμένη πρόταση τα Σέρβια είναι πρόθυμα να την υιοθετήσουν. Αυτή την φορά το όνομα του Δήμου μας έγινε γνωστό στο πανελλήνιο χάρη της κινητοποίησης που περιγράφει ο κύριος Ζάκης και έτσι τελικά σήμερα πάρθηκε μια ιστορική απόφαση. Ο κύριος Ελευθερίου θα πρέπει να καταλάβει ότι οι πολίτες των επιλέξανε για δήμαρχο για όλα αυτά που τους υποσχέθηκε προεκλογικά και όχι για αυτά που φαντάζεται και έχει στο μυαλό του. Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά σε όλους όσους αγωνίστηκαν για να μην γίνει η περιοχή μας χαβούζα αμίαντου.

Ανώνυμος είπε...

Ρώτα τον Ελευθερίου και το 10 το καλό,αυτοί ξέρουν τα πάντα.

Ανώνυμος είπε...

είναι μολυσμένα από αμύαντο υλικά και επικίνδυνα. Πρέπει να θα θαφτούν με υγειονομικό προβλεπόμενο τρόπο. Είναι πιο επικίνδυνα τώρα που είναι εκτεθημένα. Ο χώρος πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως. Οι μολυσμένες εγκαταστάσεις θάβονται πάντα στο μέρος που είναι. Αυτή ειναι η διεθνής πρακτική. Άλλο θάβω τα δικά μου κι άλλο φέρνω κι απο αλλού

Ανώνυμος είπε...

Συνεχίζω την απορία μου, ήρεμα ρωτάω.
Δηλαδή αυτά που έθαψαν και θα θάψουν, δεν θα μολύνουν την λίμνη;
Από περιέργεια ρωτάω

Ανώνυμος είπε...

αν βρεις κανα άλλο κορόιδο να σου τα πάρει πήγαινέ τα αλλού.

Ανώνυμος είπε...

Θα σου απαντήσω ήρεμα: αντιλαμβάνεσαι ότι α) η πληγή είναι εκεί και ανοιχτή μέχρι να θαφτεί και το κουφάρι β) δεν μπορεί να μεταφερθεί για λόγους ασφαλείας γ) φτιάχτηκε υδατοστεγανη υποδοχή για τον ΜΗ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ αμιάντου των μαβε δ) ο χυταμ που πρότεινε ο Ελευθερίου ήταν για 300.000 (!!!) Τόνους ετησίως ε) κανείς δεν έθεσε το ζήτημα ΠΩΣ θα μεταφερόταν μέσα από ορεινό οδικό άθλιο δίκτυο και τα χωριά. στ) ο αμίαντος που ήθελαν είναι ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΣ και επίσης ΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΟΣ. Τέλος πάντως απάντησα με καλή πρόθεση. Τα έχει γράψει και ο κ. Παπαγεωργίου και ο κ
Σταμούλης επιστημονικά και τεκμηριωμένα όπως και άλλοι δεκάδες επιστημονες . Υπάρχουν διάβασε τα αφού ενδιαφέρεσαι. Επίσης να ρωτήσω εγώ εσένα: τόσα ανενεργά λατομεία, τόσες περιοχές δίπλα σε λιμάνια ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΥΤΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΑΦΟΥ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ;ΟΕΟ;

ΣΕΡΒΙΩΤΗΣ είπε...

14:39 Αν δεν σε ικανοποιει η παραπάνω απάντηση διάβασε αυτές που έδωσε ο συτοπίτης μας κ. Σταμούλης ειδικός επι του θέματος. Αν δεν σε ικανοποιήσει, που δεν θα σε ικανοποιήση η απάντησή του, τότε ρώτησε τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργών αυτός θα ξέρει σίγουρα!

Ανώνυμος είπε...

"ΠΑΣΟΚ ειναι ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ
είναι δε με νοιάζει , φασίστες και κομμουνιστές να μην είναι." Ετσι κλείνει την ανάρτησή του Ο Πρόεδρος ΔΣ στο facebook! Να καμαρώνετε εσείς οι Κομμουνιστές που ψηφίσατε Ελευθερίου! Άριστη επιλογή!!!

Ανώνυμος είπε...

Γιατί στα καλά καθούμενα μπήκε θέμα ΧΥΤΑΜ τώρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο; Ποιος ασχολείται; Ποιος θάβει; Κανένας. Ποιος μεταφέρει ή θα μεταφέρει αμίαντο για ταφή στα ΜΑΒΕ; Κανένας. Γιατί τετοιο σήκωμα του θέματος ειδικά τώρα; Πολύ περίεργο μου ακούγεται. Ή έχουμε τίποτα εκλογές και θέλουν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος σε ψήφους όσοι με τα καμώματα τους το έχασαν κάτω από τα πόδια τους; Περιφερειάρχης, Δήμαρχος, Πρόεδρος, οι επτά "νάνοι" και λοιποί αξιωματούχοι... Σιγά την ιστορική απόφαση Δημήτρη. Να είχαμε να λέγαμε. Αν ο κόσμος βγει μπροστά τίποτα δεν θα περάσει για τα ΜΑΒΕ. Έχουμε τα κότσια να το κάνουμε;

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι στα καλά καθούμενα. Έπρεπε να πάρουν απόφαση εδώ και ένα χρόνο απλά ο Περιφερειάρχης δεν το έφερνε στο συμβούλιο. Έπρεπε να πάρουν απόφαση κατά όπως και οι δήμοι για να κλείσει οριστικά το θέμα. Καλά κάνουν όμως και γράφουν όσοι γράφουν για να μην ξεχάσουμε ποιοι ήταν υπέρ και ποιοι κατά. Άσχετα που ο δήμαρχος μας προσπαθεί να μας πείσει ότι αυτός ξεκίνησε την επανάσταση. Σε λίγο θα πει ότι ο Κωνσταντόπουλος έκανε πρόταση για ΧΥΤΑ και αυτός ξεκίνησε το κίνημα αντι-χυταμ.

Ανώνυμος είπε...

Τα κότσια έδειξαν ότι τα έχουν σίγουρα οι Αιανιωτες. Από τους Σερβιώτες (όσον αφορά πολίτες και όχι θεσμικούς) ένα-δυο άτομα φάνηκαν και βρήκαν και τον μπελά τους. Ποιος κόσμος κουνήθηκε απ τα Σέρβια; Πες μου τι κάνατε οι Σερβιώτες. Ένας-δυο πολίτες ξέπλυναν την ντροπή της αφασίας σας. Και δεν ζουν και στα Σερβια. Εσύ 20:44 κουνήθηκες; Όχι τίποτα άλλο, αλλά να διορθώσω το "ένας-δύο" με "δυο-τρεις" για να είμαι πιο ακριβής.

Ανώνυμος είπε...

" ΠΑΣΟΚ ειναι ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ
είναι δε με νοιάζει , φασίστες και κομμουνιστές να μην είναι."
Αυτό γράφει ο κ. Μπουκουβάλας Πρόεδρος ΔΣ Σερβίων στο fb και ο Δήμαρχος από κάτω επιχαίρει με στίχους του Καβάφη.
Εξισώνει τους Φασίστες με τους Κομμουνιστές και ο άλλος επιχαίρει με Καβάφη.!!!

Το Προφίλ μας