Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Προς όλους τους συνδυασμούς για την τοπική Αυτοδιοίκηση, του Δήμου Βελβεντού Μακεδονίας και του Δήμου Σερβίων Μακεδονίας, που εντός των ορίων παροικούν οι Ενορίες της Α.Π.Β. της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης: ‘’Η Παναγία και η Αγία Θεοδώρα η εκ Σερβίων Μακεδονίας να είναι μαζί σας’’.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Αδελφοί, Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!

Προς όλους τους συνδυασμούς για την τοπική αυτοδιοίκηση του Δήμου Βελβεντού Μακεδονίας και του Δήμου Σερβίων Μακεδονίας, (‘’Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελλάδα’’, Ψήφισμα Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, 27-6-2018) που εντός των ορίων της αυτοδιοικητικής τους ευθύνης παροικούν οι Ενορίες της Αρχιερατικής Περιφέρειας Βελβεντού (Α.Π.Β.) της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, ο αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας, που με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου
διακονεί, απευθύνει χαιρετισμό χαράς για την πολυπρόσωπη συμμετοχή σας σ’ αυτές με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία, ανάπτυξη (και συν-ανάπτυξη) των τοπικών μας κοινωνιών και εύχεται σε όλους τους συνδυασμούς, στον καθένα και στην καθεμιά ξεχωριστά (συμμετέχοντα-συμμετέχουσα)  από μέσης καρδίας:  

Η Παναγία μας (πολιούχος Βελβεντού) και η Αγία Θεοδώρα βασίλισσα Άρτης η εκ Σερβίων Μακεδονίας καταγομένη, να είναι μαζί σας, ώστε ο αγώνας που διεξάγετε για την ανάδειξη αυτοδιοικητικών διοικήσεων στις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 να είναι τίμιος, ειλικρινής,
φωτεινός και διαλογικός, απαλλαγμένος από πάθη που φανατίζουν και προσβάλλουν ανθρώπινες υπάρξεις, απαλλαγμένος από ίντριγκες και υπόγειες συκοφαντίες (όταν και όπου διαπιστώνονται) που διχάζουν, πλήττουν ανθρώπινες (σεβαστές κατά πάντα) υποστάσεις, ευνοούν την εμφάνιση κλικών και που υπονομεύουν την ενότητα των τοπικών κοινωνιών και του λαού μας εν γένει.

Σταθείτε μακριά από μονοπωλιακές και ιδιοκτησιακές αντιλήψεις πάνω στις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες ανήκουμε, δεν μας ανήκουν. Και για τις οποίες, λόγο και θέση ύπαρξης, αλληλεγγύης, συν-δημιουργίας και ενότητας έχει ο καθένας. Σεις όλοι, οι νεότεροι κυρίως, αρνηθείτε και εκβάλλετε το φόβο, που καθυποτάσσει τις τοπικές κοινωνίες στις επιδιώξεις των επιτηδείων. Συνεχίζουν ακόμα μερικοί να θεωρούν τους εαυτούς τους, ιδιοκτήτες των τοπικών κοινωνιών. Ας είναι. Μην τους μιμείσθε. 

Χαρείτε (και συγχαρείτε ο ένας τον άλλον χωρίς δισταγμούς) για την προσωπική σας συμμετοχή (κυρίως όσοι, νέοι κυρίως, για πρώτη φορά ‘’κατεβαίνετε’’ στον προεκλογικό αυτοδιοικητικό στίβο) στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν είστε αντίπαλοι, είστε συν-εισφορείς και συν-αγωνιστές. Εμείς διαβάζουμε τα ονόματά σας στους αναρτημένους καταλόγους και, ειλικρινά, σας καμαρώνουμε όλους.      

Μην ξεχνάτε τη Μακεδονία μας. Σε προηγούμενο άρθρο μου έγραφα: ‘’Εμείς στο Βελβεντό ακολουθώντας τη μακρά παράδοση γενεών και γενεών της πόλης και ευρύτερα του τόπου μας, τη Μακεδονία την αγαπάμε, και την αγάπη μας αυτή δεν μπορεί κανείς να μας την αφαιρέσει από την ψυχή μας, είναι η μάνα μας και μας εκφράζει απόλυτα η διακήρυξη του Οδυσσέα Ελύτη για τη Μακεδονία: ‘’Για μας η ψυχή μας είναι το όνομά μας’’. Επαγρυπνούμε γι’ αυτήν’’.    

Και σε άλλο άρθρο μου: ‘’Με τα ήθη και τα έθιμα στηρίζουμε (και στηριζόμαστε από) τους δύο θεμελιώδεις πυλώνες του Γένους: Ορθοδοξία και πατρίδα’’.  

Στις όποιες αναπάντεχες δυσκολίες, μικρές ή μεγάλες, μη φοβηθείτε. Σε τέτοιες ώρες η σοφία του ποιητή, μας προτρέπει: ‘’Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί, / όπου και να θολώνει ο νους σας, / μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό / και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη’’. (Οδυσσέας Ελύτης, Το Άξιον Εστί).

Είναι ‘’η λαλιά που δεν ξέρει από ψέμα’’, βεβαιώνει ο ίδιος.

Νέος, που για πρώτη φορά είναι υποψήφιος στα αυτοδιοικητικά, μου έγραψε: ‘’Δεν πολυελπίζω να εκλεγώ, αλλά ούτε και θα σκάσω για τούτο. Μια προσπάθεια φτάνει! Ή μήπως όχι;’’.

Σας χαιρετώ όλους με την προτροπή: ‘’Χριστὸς ανέστη! Νέοι, γέροι και κόρες / Όλοι, μικροί, μεγάλοι, ετοιμαστείτε / Μέσα στες εκκλησιές τες δαφνοφόρες / Με το φως της χαράς συμμαζωχτείτε / Ανοίξετε αγκαλιὲς ειρηνοφόρες’’. (Διονύσιος Σολωμός, Η Ημέρα της Λαμπρής).

Εύχομαι σε όλους σας καλό αγώνα.

Κλίνουμε γόνυ στα 353.000 θύματα της τουρκικής θηριωδίας κατά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Προσευχόμαστε για την ανάπαυση εν Χριστώ των ψυχών τους. Η Γενοκτονία να διεθνοποιηθεί. Για την ειρήνη στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, όσοι από τους ισχυρούς την επιθυμούν στ’ αλήθεια και όχι μόνο στις διακηρύξεις τους, ας συμμαζέψουν τον τρελό της γειτονιάς. 

Υ.Γ. Στην Α.Π.Β. της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης ανήκουν οι παρακάτω Ενορίες: Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Βελβεντό), Αγίου Νικολάου (Παλαιογράτσανο), Αγίου Νικολάου (Καταφύγι), Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Αγία Κυριακή-Σκούλιαρη), Αγίας Παρασκευής (Πολύφυτο), Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω (Βελβεντό), στα όρια του Δήμου Βελβεντού. Γενεσίου της Θεοτόκου (Πλατανόρεμα), Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (Ίμερα-Αύρα), Αγίου Γεωργίου (Νεράιδα), Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Βαθύλακκος), Αγίου Γεωργίου (Μεσιανή-Κουβούκλια), Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Ροδίτης), Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Λεύκαρα), στα όρια του Δήμου Σερβίων.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
19-5-2019

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σταθείτε μακριά από μονοπωλιακές και ιδιοκτησιακές αντιλήψεις πάνω στις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες ανήκουμε, δεν μας ανήκουν. Και για τις οποίες, λόγο και θέση ύπαρξης, αλληλεγγύης, συν-δημιουργίας και ενότητας έχει ο καθένας. Σεις όλοι, οι νεότεροι κυρίως, αρνηθείτε και εκβάλλετε το φόβο, που καθυποτάσσει τις τοπικές κοινωνίες στις επιδιώξεις των επιτηδείων. Συνεχίζουν ακόμα μερικοί να θεωρούν τους εαυτούς τους, ιδιοκτήτες των τοπικών κοινωνιών. Ας είναι. Μην τους μιμείσθε.
1. μάλιστα παπά Κώστα. Το καταλάβαμε. Αν το συνδυάσουμε και με την όλη συμβολή σου στο να βρεθούν και οι "μη επιτήδειοι" για να στελεχωθεί ο συνδυασμός του μη ενεργούντα ως ιδιοκτήτης της τοπικής κοινωνίας του Βελβεντού, αντιλαμβανόμαστε απολύτως την παρέμβασή σου και για την ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ του Βελβεντού της ...Μακεδονίας

Το Προφίλ μας